Cvičení

Koloběžky: Nový trend dopravy po městě

Koloběžky

Že jsou koloběžky jen pro děti? I když koloběžka bývala možná i vaší oblíbenou sportovní pomůckou, když jste odrostli tříkolkám, jejich popularita rok co rok roste i mezi dospělými, kteří je využívají hlavně jako pohodlný způsob dopravy po městě, ale i na výlety do přírody. Oblíbené jsou navíc i pro nízké pořizovací náklady a téměř nulovou údržbu.

Koloběžky

Koloběžka jako účinný spalovač

Ze vzduchu začíná být cítit jaro. Komu by se chtělo v tak pěkném počasí potit ve fitku? Podle studie zpracované Mezinárodní asociací koloběhu spálí člověk o váze 75 kg za hodinu jízdy kolem 820 kalorií (3 444 kJ). To je více, než kdybyste jeli podobnou rychlostí na kole.

Posílíte tělo

Jízdou na koloběžce pálíte hromadu kalorií, ale také formujete hned několik partií. Nejvíce se logicky zapojují svaly nohou – hlavně zadní strana stehna, lýtkový sval a také hýždě. Zabrat dostanou také vzpřimovače páteře a svaly břicha. Kromě toho je koloběžka skvělá pro mobilizaci kloubů a pravidelnou jízdou zlepšíte svou koordinaci a stabilitu těla. Je však důležité dodržovat správnou techniku jízdy a pravidelně při jízdě střídat nohy.

Jak koloběžku vybrat?

Při výběru koloběžky je rozhodující to, k jakému účelu ji budete používat. Pokud si koloběžku pořizujete primárně k dopravě do práce (tedy jako každodenní dopravní prostředek), zvolte koloběžku do města, která je lehčí a snadno přenosná. Pokud hledáte koloběžku na delší vzdálenosti nebo do náročnějšího terénu, na své si přijdete v kategorii terénních koloběžek, pro které je typická bytelnější konstrukce. Freestyle koloběžka je díky malým a rychlým kolečkům, robustní konstrukci a řídítkům, které se protáčejí až o 360°, určena k provádění triků.

Při výběru také dbejte na správnou velikost koloběžky. Pokud je koloběžka příliš malá, nebo naopak příliš velká, může se vám nepohodlně ovládat. Zaměřit byste se tak měli na výšku řídítek. Pokud se ke koloběžce postavíte, tak by vám měla řídítka sahat ke kyčlím. Za jízdy budete vždy v mírném předklonu, a do řídítek tak přenesete maximum energie z odrazu. Naprostá většina koloběžek ale umožňuje výšku řídítek nastavit, a jedna koloběžka tak díky tomu může sloužit i více lidem.

Důležitá je také výška nášlapu, tedy výška, ve které se nachází stojná noha. Výška nášlapu určuje rozsah pohybu, který budete muset při odrážení provádět. Čím je nášlap vyšší, tím více budete muset jít při odrazu do dřepu a bude pro vás jízda náročnější. Proto doporučujeme zvolit koloběžku, která bude mít nášlap nižší.

Při výběru zkontrolujte také její nosnost. Nosnost koloběžek pro dospělé mívá nosnost až 150 kg, pořídit ale můžete také koloběžky z nižší nosností. U nosnosti myslete i na určitou rezervu. V případě, kdy například za jízdy skočíte z patníku nebo se více odrazíte, je zatížení koloběžky o něco vyšší.

Rozhodli jste se pro koupi? Kontaktujte nás!

Přemýšlíte o koupi, ale stále nevíte, který model zvolit? Kontaktujte nás! K dispozici jsme vám na telefonním čísle 602 119 550 vždy od pondělí do pátku od 9:00 do 18:00 hodin, rádi se s vámi ale setkáme na některé z našich poboček v Praze, Brně, Liberci, Plzni nebo také ve slovenské Bratislavě.

 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.