Strava, Zdraví

Co se v těle děje, když jíte málo?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli jíte dostatečně? Snažte se poslouchat své tělo a zabránit nedostatečnému energetickému příjmu, který se může projevovat hladem, podrážděností, nespavostí a mnoho dalších.

Co se v tělě děje, když málo jíte?

Dosáhnout a udržet si zdravou váhu může být náročné, obzvlášť v dnešní době, kdy je neustále dostupné velké množství jídla.

Problémem však může být i nízký energetický příjem, ať už kvůli záměrnému omezení jídla, snížené chuti k jídlu nebo jiným důvodům. Dlouhodobě nedostatečný příjem potravy může vést k řadě psychických a fyzických zdravotních problémů.

Co přesně se v těle děje, když jíte málo?

1. Zpomalí se vám metabolismus

Přestože je pro hubnutí nutný kalorický deficit, pokud váš příjem kalorií klesne příliš nízko, může to být kontraproduktivní. Když rapidně snížíte energetický příjem, vaše tělo vycítí, že je jídla málo, a sníží rychlost, jakou kalorie spaluje. 

Zpomalení metabolismu může nastat i při mírnějším omezení kalorií. Pokud se tedy snažíte zhubnout, neomezujte kalorie radikálně a ani příliš dlouho.

2. Nekvalitní spánek 

Stejně jako přejídání může i přísná restrikce stravy způsobit potíže se spánkem. Pocit, že máte příliš hlad na to, abyste usnuli, nebo se probouzíte hlady, jsou hlavními příznaky toho, že nemáte dostatek jídla.

Nedostatek jídla je úzce spojen se špatnou kvalitou spánku, včetně delšího usínání a méně času stráveného hlubokým spánkem.

3. Nedostatek energie 

Jednoduše řečeno kalorie jsou jednotky energie, které vaše tělo potřebuje, aby mohlo správně fungovat. Pokud nejíte dostatek kalorií, pravděpodobně se budete cítit často unavení a i lehká fyzická aktivita vás vyčerpá.

Počet kalorií potřebných pro udržení všech vitálních funkcí člověka se nazývá bazální metabolismus. Většina lidí má BM (bazální metabolismus) vyšší než 1000 kcal (kilokalorií) za den.

Omezení příjmu na méně než 1000 kcal denně může zpomalit váš metabolismus a vést k únavě, protože nepřijímáte dostatek kalorií na podporu základních funkcí.

Jak si vypočítat váš BM a nastavit si ideální energetický příjem se můžete dočíst v článku  O kalorickém deficitu.

4. Problémy s vlasy a pletí

Vypadávání vlasů může být velmi nepříjemné a obzvlášť pro ženy trochu děsivé. Je přirozené, že během dne ztratíte několik pramenů. Pokud si však všimnete zvýšeného množství vlasů ve vašem kartáči nebo sprchovém odtoku, může být příčinou právě nedostatečný energetický příjem.

Pro zdravý růst a kvalitu vlasů je potřeba mnoho živin, o které se můžete restrikcí některých potravin ochudit. Mezi tyto živiny patří bílkoviny, biotin, železo a mnoho dalších.

Tělo je velmi chytré a pokud přijímá málo kalorií, upřednostní zdraví vašeho srdce, mozku a dalších orgánů před růstem vlasů.

Problémy s kůží mohou být dalším příznakem. Pro ni jsou důležité živiny, jako je vitamín E, vitamín B3 a niacin. Pokud nemá těchto látek dostatek, pokožka se snáze poškodí zánětem nebo vystavením UV záření.

5. Neustálý hlad a chutě

Mít konstantně hlad a chutě je jedním z nejviditelnějších příznaků, že nejíte dostatek jídla. Mnoho studií potvrzuje, že chuť k jídlu a touha po jídle se zvyšuje v reakci na drastické omezení kalorií. To se děje v důsledku změn hladin hormonů, které kontrolují hlad a sytost.

Bylo také prokázáno, že nízký energetický příjem zvyšuje produkci kortizolu, stresového hormonu, který je spojován s hladem a zvýšeným množstvím břišního tuku.

Stručně řečeno, pokud váš příjem rapidně klesne, bude vaše tělo vysílat signály, které vás donutí jíst, abyste se vyhnuli potencionálnímu hladovění.

6. Neustálý pocit zimy 

Pokud je vám neustále zima, a to nejen v chladných měsících, může být příčinou nedostatek jídla. Lidé potřebují určitě množství kalorií, aby tělo vytvořilo teplo a udrželo zdravou tělesnou teplotu.

Ve skutečnosti bylo prokázáno, že i malé omezení kalorií snižuje tělesnou teplotu. Obecně platí, že čím přísnější bude restrikce kalorií, tím chladněji se budete cítit.

7. Poruchy menstruačního cyklu 

Menstruační problémy znamenají buď nepravidelnost cyklu nebo úplnou absenci menstruace. Se ztrátou menstruace souvisí i poruchy plodnosti a může trvat i několik let než se vše vrátí do normálu.

Za hormonální rovnováhu je zodpovědný hypotalamus a hypofýza ve vašem mozku, jejichž správná funkce má vliv na reprodukční zdraví.

Pokud klesne váš energetický příjem nebo procento tělesného tuku příliš nízko, dojde ke změně v počtu uvolňovaných hormonů. Prvním příznakem je právě absence menstruace po dobu šesti měsíců a déle.

Jestliže se snažíte otěhotnět, dbejte na to, abyste konzumovali dobře vyváženou a dostatečně kalorickou stravu, která zajistí správnou hormonální rovnováhu.

8. Zácpa 

Zácpa je typicky popisována jako tvrdá stolice méně než třikrát za týden. Velmi častá je u starších lidí a může se zhoršit špatnou stravou u mladších lidí v důsledku zpomaleného metabolismu.

Špatná peristaltika střev může často souviset s nedostatečným příjem potravy. To je jednoduchá rovnice, čím méně jídla budeme konzumovat, tím menší odpady ve vašem trávicím traktu budou.

Pokud máte potíže s pravidelnou stolicí, je důležité zhodnotit kvantitu a kvalitu stravy.

9. Oslabená imunita

Jídlo není pouze zdrojem energie, ale i důležitých mikroživin, které jsou potřeba pro správné fungování organismu. Snížený energetický příjem tedy znamená i nižší příjem těchto látek.

Mezi mikroživiny sloužící k udržení zdravého imunitního systému patří například vitamín C a D, jejichž nedostatek se může projevit vyšší náchylností k různým infekčním onemocněním.

Udržení vyváženého nutričního příjmu je zvláště důležité pro lidi, kteří již mají imunitní systém oslabený. To mohou být malé děti  nebo starší lidé. Kromě toho můžete obohatit svoji stravu vitamínovými doplňky.

Závěrem 

Je obecně známo, že přejídání zvyšuje riziko vzniku zdravotních problémů. I nedostatečné stravování může být ale velmi problematické. To platí zejména při radikální nebo chronické restrikci. Dávejte pozor na těchto devět příznaků, které vám naznačují, že možná potřebujete více jídla, než aktuálně přijímáte.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.