Strava, Zdraví

Nedostatkový vitamín D. Nechybí i vám?

Jak poznáte nedostatek vitamínu D?

Nedostatek vitamínu D nastává, když tělo nedostává dostatek tohoto vitamínu ze slunečního záření nebo stravy. Jeho nedostatek může způsobit nižší hustotu kostí, následně pak osteoporózu a zlomeniny kostí.

Jak poznáme nedostatek vitamínu D?

Tento vitamín je někdy nazýván také jako vitamín slunečního záření, protože si ho vaše tělo dokáže vytvořit při časté expozici slunci.

V poslední době si získal také velkou pozornost v souvislosti s COVID-19 a imunitou. Zásadní je ale především pro zdraví kostí a mnoho dalších důležitých funkcí v těle.

Dospělá populace by měla přijímat 1500-2000 IU (mezinárodních jednotek) vitamínu D denně. Realitou však je, že je tento nutrient jedním z nejčastějších nutričních nedostatků.

Proč je vitamín D tak důležitý?

Vitamín D je vitamín rozpustný v tucích, který hraje zásadní roli při udržování rovnováhy vápníku ve vaší krvi. Přesněji řečeno, potřebujeme vitamín D, aby vaše tělo mohlo využívat vápník pro stavbu kostí a podporu tkání.

Jeho dostatek může pomoci při prevenci diabetu mellitu 2. typu, roztroušené sklerózy, depresi a již zmiňované ztrátě kostní hmoty.

Příznaky nedostatku vitamínu D 

Nedostatek tohoto vitamínu může být někdy obtížné rozpoznat, neboť se mohou příznaky objevit až po několika měsících, letech, či vůbec. Stále je ale dobré vědět, jaké příznaky případně hledat.

Časté onemocnění nebo infekce

Jednou z nejdůležitějších rolí vitamínu D je podpora imunitního systému, který vám pomáhá bojovat s viry a bakteriemi. Vitamín D přímo integruje s buňkami, které jsou zodpovědné za boj s infekcemi.

Pokud jste často nemocní, zejména trpíte na nachlazení nebo chřipky, může k tomu přispět nízká hladina vitamínu D. Je prokázána úzká souvislost mezi jeho nedostatkem a infekcemi dýchacích cest, jako je nachlazení, bronchitida a zápal plic.

Únava

Pocity únavy mohou pramenit z řady příčin, jednou z nich však může být i nedostatek vitamínu D. Narozdíl od viditelnějších příčin, jako je stres, deprese a nespavost, je nedostatek tohoto vitamínu přehlížen jako potenciální příčina únavy.

Deprese 

Mnoho studií poukazuje na úzkou spojitost mezi nízkou hladinou vitamínu D v krvi u lidí s depresemi. Je možné, že spolu tyto dva faktory souvisí, stále je ale zapotřebí více výzkumu.

Nízká hustota kostí 

Vitamín D hraje klíčovou roli při vstřebávání vápníku a metabolismu kostí. Stručně řečeno současné užívání vitamínu D a vápníku pomáhá vašemu tělu maximalizovat jejich vstřebávání.

Nízká minerální hustota kostí je známkou toho, že vaše kosti ztratily vápník a další minerály. To často nastává u starších lidí, zejména u žen, které jsou následně vystaveny i vyššímu riziku zlomenin.

Ztráta vlasů 

Mnoho potravin a živin může ovlivnit kvalitu vlasů. Zatímco stres je běžnou příčinou vypadávání vlasů, výrazné vypadávání může být následkem nemoci nebo nedostatku živin.

Jak léčit nedostatek vitamínu D? 

Prvním volbou by měl být vyšší příjem potravin bohatých na vitamín D, což jsou například tučné ryby, žloutky, obohacené cereálie, mléko, jogurt a hovězí játra. 

V případě, že nestačí pouze zdroj potravin, se obvykle používají doplňky stravy. Pokud vám nebyl shledán velký deficit vitamínu nebo ho chcete užívat pouze preventivně, lze ho koupit v obchodech se sportovní výživou nebo na e-shopech.

Při vážném nedostatku vám může lékař doporučit vitamín D na předpis, který se prodává v mnohem silnějších dávkách. Variantou může být také injekční forma.

Vzhledem k tomu, že je sluneční záření přirozeným zdrojem vitaminu D, doporučuje se častěji vystavovat dennímu světlu. Kvůli negativním účinkům nadměrné expozici ultrafialovému záření, je však důležité používat opalovací krém a se sluněním to zase tak nepřehánět.

Závěrem 

Vitamín D je nesmírně důležitý pro vaše celkové zdraví. I když dodržujete zdravou stravu a životosprávu, pokud vás trápí jeden z příznaků, obraťte se raději na svého lékaře.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.