Cvičení

On-line cvičení: hit nebo nový trend?

Pandemie nemoci covid-19 nám převrátila život naruby. Mnoho lidí najelo na úplně jiný režim, než byli dosud zvyklí a kvůli lockdownům se naučili – mimo jiné –  i cvičit on-line.  Někomu se tento režim zalíbil natolik, že v něm pokračuje i po rozvolnění. Jaké jsou klady a zápory tohoto fenoménu? A jde pouze o dočasný hit, nebo nový trend?

Během období, kdy celou společnost paralyzoval čínský virus, přistupovala fitness komunita ke cvičení vícero způsoby. Někdo si vybavil domácí fitness, aby nebyl závislý na rozhodnutích vlády a mohl cvičit na svých oblíbených strojích či lavičkách s činkami a kotouči, i kdyby se už fitka neměla nikdy otevřít.

  • Jiní zlenivěli a přestali cvičit. Ale nezanedbatelná část aktivně posilující veřejnosti začala cvičit on-line. Buď v rámci solidarity s fitkem, kam předtím pravidelně chodily, nebo za pomocí tutoriálů na YouTube.
  • Majitelé fitness center a osobní trenéři totiž začali v rámci on-line streamů předcvičovat v úplně prázdných posilovnách, zatímco věrní štamgasti je sledovali a napodobovali ze svých domovů – a za každou lekci si dobrovolně odškrtli jednu položku z permice, aby alespoň takhle podpořil svůj oblíbený gym.
  • Ostatní pak cvičili podle nejrůznějších videí, kterých se rázem vyskytlo ohromné množství, protože tehdy sportovci po celém světě řešili, jak mají trénovat, když je fitko zavřené.
  • Od té doby už utekl nějaký čas, a tak již můžeme s odstupem zhodnotit, jaké má on-line cvičení výhody a nevýhody.

Výhody on-line cvičení

1) Naprosté soukromí

Většina lidí nemá ráda, když na ně někdo kouká. Pohledy ostatních jsou jim nepříjemné. A je jedno, zda jsou obdivné, toužebné, posměšné či zcela nezaujaté. Cvičení není dvakrát příjemné s vědomím, že vás někdo očumuje a dost možná jste i tématem rozhovoru, který přitom daná osoba vede. U on-line cvičení nic takového nehrozí. Tam vás nikdo nevidí, max přes webkameru, kterou můžete kdykoliv vypnout.

2) Časová úspora

Nejprve se musíte sbalit, poté se obléct, skočit do auta, na MHD či vyrazit pěšky, absolvovat cestu, svléknout se a nasadit úbor. Takže uběhne celkem dost času, než vůbec začnete cvičit. A to samé po tréninku. On-line cvičení vám minimálně půl hodinku, ale klidně i hodinku ušetří.

3) Cvičíte kdykoliv a kdekoliv

Máte chuť si dát do těla během pauzy na oběd? Stačí zatáhnout žaluzie, zamknout kancelář (nebo zavřít dveře v domácí pracovně), vytáhnout podložku, popřípadě nějaký kettlebell, jednoručky či závěsný posilovací systém TRX, pustit si instruktážní video a můžete si odbýt workout mezi jednáními (virtuálními či osobními). 

Není ale problém střihnout si například HIIT na pláži, než půjde do vody. K on-line cvičení totiž potřebujete pouze internet. A tam najdete hodně tréninků, které lze absolvovat klidně i bez jakýchkoliv fitness pomůcek. Díky tomu můžete opravdu cvičit kdykoliv a kdekoliv.

4) Je to zdarma

Pokud nevstoupíte do nějakého on-line programu nebo si po předchozí domluvě neplatíte účast na živě přenášených lekcích, ale cvičíte podle volně dostupných videí, tak to máte zdarma. A nehrazení vstupu do fitka nebo osobní dohled trenéra může ušetřit dost peněz. Ty můžete investovat třeba do postupného zdokonalování domácího fitness.

Nevýhody on-line cvičení

1) Nedostatečné vybavení

  • Pokud nevlastníte bohatě vybavenou domácí posilovnu s nejrůznějšími stroji na procvičení všech partií, tak jste při on-line cvičení limitování tím, jaké cvičení pomůcky máte k dispozici. Z toho důvodu budete muset buď hledat tréninková videa se cviky, které můžete provádět, nebo různé improvizovat, což se může negativně podepsat na výsledku. 
  • Protože můžete cvičit s vlastní vahou nebo pár jednoručkami sebevíc, ale dřep v kleci, benchpress na posilovací lavici nebo mrtvý tah s olympijskou činkou zkrátka nic nenahradí. Tedy pokud chcete využívat potenciálu vašeho těla na 100 %.

2) Chybějící společnost

Pro introverta obrovská výhoda, zatímco pro extroverta zásadní nevýhoda. Někdo chodí do fitka pouze cvičit, během tréninku nesundá sluchátka a poté co nejrychleji mizí pryč. Jiný ale ve fitku rád pokecá se sparingpartnerem a prohodí pár slov se známými, nebo  bere trénink v gymu i jako možnost k seznámení se s potenciálními protějšky, kteří sdílí stejnou zálibu. Nic takového u on-line cvičení možné. A je jen na vás, jestli by vás to do tréninku spíš motivovalo, nebo naopak od něj odradilo.

3) Málo místa

Když cvičíme ve své ložnici, tak se skoro bojíme rozpažit s jednoručkami, abychom nezasáhl hranu postele nebo televizní stolek. Velkou činku si tam z očividných důvodů vzít nemůžeme a rotoped či veslovací trenažér pak není kam schovat.  A skladných tréninkových pomocníků není mnoho: kromě běžeckého pásu pod postel, hrazdy, bradla nebo opěrek na kliky toho zase tolik na tak malém prostoru nevyčarujeme…

4) Hrozí stereotyp

  • Stále ty samé cviky podle těch více či méně podobných videí dříve nebo později přestanou člověka bavit. Ostatně tělo taky, kvůli čemuž už nereaguje na opakující se impulsy tak, jako dříve. Vy tak začínáte stagnovat. 
  • A možnost výrazně překopat celý trénink není moc velká, protože vás limituje vybavení a prostor. Ve fitku ale můžete měnit posilovací rutinu dle libosti. To se může pozitivně projevit na výsledcích vaší snahy, protože při pravidelném střídání plánů snížíte riziko stagnace.

Závěr

On-line cvičení má své obrovské výhody, ale také poměrně značné omezení. A záleží na individuálních preferencích a vybavení každého cvičence, čemu dá přednost. Ze stavu našich objednávek ale jasně vyplývá, že stále více lidí si zřizuje domácí posilovny, a proto si myslíme, že jde o dlouhodobý trend, který přetrvá bez ohledu na pandemickou situaci.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.