Posilovací stroje

Vybavujeme domácí posilovnu. Co nesmí chybět?

Vybavení dodomácí posilovny

Nemusíte nutně dojíždět do přeplněné posilovny, abyste se dostali do formy. Hlavně jako začátečníci si pohodlně vystačíte doma s vahou vlastního těla a pár činkami, které si jednoduše vyrobíte z pískem naplněných pet lahví. A jako zkušenější sportovci si můžete domácí posilovnu vybavit několika základními pomůckami, díky kterým dokonale procvičíte všechny partie. Pojďte se s námi podívat, jaké fitness vybavení by vám v takovém případě doma rozhodně nemělo chybět.

Jak vybavit domácí posilovnu

1. Sportovní podlaha

Pokud se chystáte cvičit s těžšími činkami a kotouči, doporučujeme, abyste začali kvalitní sportovní podlahou. Prostor tak odhlučníte a nebudete se muset bát poškrábání vlastní podlahy nebo popraskání dlaždiček, pokud činku už neudržíte a pustíte ji na zem. Kvalitní sportovní podlaha vám také dopřeje velmi komfortní nášlap a nebude tak hrozit, že se vám nohy budou při cvičení klouzat. Tím předejdete i možnému zranění.

Sportovní podlaha přijde vhod všude tam, kde dochází k odkládání činek a k jejich odhazování. Desky sportovní podlahy mají přesné zpracování a lze je přikládat k sobě natěsno pro vytvoření větších ploch tak, že spoje nejsou téměř viditelné. Sportovní podlaha je navíc velmi snadná na údržbu.

2. Podložky pro cvičení

Abyste měli při cvičení maximální pohodlí, pořiďte si do své nové posilovny i pár podložek na cvičení. Na trhu jich najdete hned několik – liší se materiálem, tvarem i velikostí, a tak i svým účelem. Podložky na jógu a strečink bývají o dost tenčí a měkčí, a jsou tak vhodné pro podporu těla při různých pozicích. Zároveň vám zajistí nesmekavost v krajních polohách. Podložky na pilates jsou tlustší a pevnější, což je výhodné pro cvičení s nižším zatížením a pro izolaci jednotlivých svalových skupin. Podložky vhodné k posilování jsou obvykle nejtěžší a nejpevnější, což je vhodné pro cvičení s většími závažími a pro zvýšení stability. V nabídce najdete také tatami, které je určeno primárně pro bojové sporty, zároveň poskytuje pohodlnou a dobře udržovatelnou plochu pro strečink, dynamické cviky či rehabilitaci. Existují ale i univerzální podložky, vhod vám možná přijdou i klasické žíněnky.

3. Posilovací gumy a expandéry

V posilovně by vám neměly chybět ani posilovací gumy a expandery. Jejich výhoda tkví v jejich univerzálnosti a všestrannosti – sval jimi posílíte i rozcvičíte, zároveň je využijete jako protahovací pomůcky, během zotavování se po úrazu nebo návratu zpět do kondice. Jejich výhodou je, že jsou skladné, lehké a cenově dostupné.

Posilovací gumy a expandéry se liší podle tvaru, síly odporu, pružnosti a stylu úchopu (bez na obmotání nebo s úchopem). Začátečníkům pak přijdou vhod jako dopomoc při cvicích, které ještě sami nezvládnou. Jednoduše se jimi totiž nadlehčí – jako příklad můžeme uvést shyby nebo dipy, kdy musí člověk unést celou váhu těla. Posilovací gumou se cvik ulehčí a lze se zaměřit na správnou techniku.

4. Olympijská osa

Olympijská osa patří k základní výbavě každé posilovny – v nabídce najdete olympijské osy dlouhé (20 kg), krátké (15 kg), rovné i speciálně tvarované.

Na trhu najdete osy v různé kvalitě a cenových relacích. Liší se materiálem, pevností a nosností, osazení ložisky, rozměry a dalšími parametry. Pro základní cviky do domácí posilovny (jako je bench, dřepy nebo mrtvé tahy) stačí i levnější typy olympijských os bez ložisek, pro toho, kdo chce cvičit nadhozy či další švihové cviky, jsou vhodnější osy s nakládací částí uloženou na ložiscích. Bližší informace najdete v našem nákupním rádci Jak vybrat olympijskou osu.

5. Zátěže a závaží

Co najdete v každé posilovně? Přece různá záváží – ať už kotouče, jednoručky, kettlebelly nebo další. Podívejme se, jaké druhy si do vaší posilovny můžete pořídit.

Kotouče

Pokud si do domácí posilovny pořizujete olympijskou osu, měli byste si k ní pořídit i nakládací kotouče. Osu tak naložíte požadovaným množstvím kotoučů, upevníte je uzávěry a můžete začít cvičit.

Jednoručky

Jednoruční činky najdete v každé posilovně. Důvodem je možnost velkého množství variant cviků na všechny svalové skupiny. Volit můžete jednoruční činky nakládací, které vám ušetří spoustu místa i peněženku, nebo jednoruční činky s pevnou vahou, jejichž výhodou je, že nemusíte složitě manipulovat se zátěží, a kotouče tak odebírat nebo nasazovat.

Kettlebelly

Kettlebell je železné závaží, které má tvar zploštělé koule s odlitým uchem v horní části. Tato cvičební pomůcka je původem z Ruska a má dlouhou tradici, pro západní svět byla ale objevena teprve nedávno. Cvičením s kettlebellem dosáhnete rychlého posílení hlavních svalových skupin, zlepšení motoriky, koordinace a posílíte kardiovaskulární systém.

Powerbagy

Powerbagy jsou v podstatě vaky různých velikostí a váhového rozptylu s různými úchyty, které zvyšují možnosti jejich použití. Výplní je těžký sypký materiál – většinou písek, mohou být ale vyrobeny také s tekutým obsahem. Posilovat s ním můžete břicho, zádové svaly i svaly dolních a horních končetin.

Medicinbaly

Medicinbaly jsou posilovací pomůcky v podobě míče o různých hmotnostech. Procvičíte s ním celé tělo, ideální jsou také k rehabilitačním účelům. Cvičení s medicinbalem se také často využívá v CrossFitu.

Zátěžové vesty

Zátěžová vesta bude skvělou pomůckou pro ty, kteří chtějí osvěžit svou tréninkovou rutinu a zvýšit intenzitu. Skvěle doplní cviky s vlastní vahou. Více jsme zpracovali do článku Zátěžová vesta a její využití v tréninku.

6. Další posilovací pomůcky

Závěsný posilovací systém

Závěsný posilovací systém je vynikající pomůckou pro domácí kondiční trénink i profesionální sportovce. Umožní vám trénovat efektivně a komplexně svaly celého těla bez složitých strojů nebo činek a zapojí nejen hlavní svalové skupiny, ale i stabilizační svalstvo, které je často při silovém tréninku opomíjeno. Více se o závěsných posilovacích systémech a jejich výběru dozvíte v našem článku.

Balanční pomůcky

Balanční podložky skvělou pomůckou pro rehabilitaci kloubního a svalového aparátu, nápravě špatného držení těla a souvisejících problémů, ale i posílení svalů v oblasti páteře a hlubokého stabilizačního systému.

Pro konkrétní typ cvičení je třeba vybrat správnou podobu balanční podložky. Pevná balanční deska se nejčastěji využívá pro trénink stability a hlubokého stabilizačního systému, BOSU a nafukovací půlmíče s pevnou rovnou spodní plochou jsou vhodné i k variabilnímu posilování i dynamičtějšímu cvičení. Nafukovací ploché balanční čočky jsou zase vhodné k aktivnímu sezení a k jednodušším formám cviků.

Švihadlo

Skákání přes švihadlo už dávno není jen dětská hra. Přesto, že se jedná o jedno z nejvíce podceňovaných druhů cvičení, může být efektivnější než jiné formy kardia. Mezi jeho výhody patří zvyšování vytrvalosti, hbitosti, rychlosti a celkové zlepšení koordinace pohybu. Při skákání zapojujete svaly celého těla, zejména lýtka, stehna, ruce a v neposlední řadě i hluboký stabilizační systém.

Žebřiny

Žebřiny nebo ribstole jsou osvědčenou pomůckou, která vám umožní dokonalé protažení a posílení celého těla. Vyrábějí v několika provedeních, které se liší kvalitou použitého materiálu, ukotvením příček do bočnice a způsobem uchycení ribstole ke zdi. O kvalitativních rozdílech mezi jednotlivými druhy a jejich výběru se přečtete v nákupním rádci.

Hrazdy a bradla

Hrazda na shyby a bradla patří mezi efektivní pomůcky pro posilování s vlastní vahou. Hrazda se vyrábí v řadě provedení – mezi nejprodávanějšími je hrazda na zeď a do dveří, existují ale i varianty na strop a volně stojící hrazda.

7. Pro náročné

Pokud máte k dispozici volnou místnost a chcete do posilovnou přiblížit těm komerčním, pak možná přemýšlíte i nad nějakými většími stroji nebo trenažéry. My vám nyní představíme 4 základní, které by vám v posiolvně neměly chybět, pokud se do ní chystáte investovat trochu víc.

Kardio trenažér

Pokud se chystáte zhubnout nebo vyrýsovat, pravděpodobně se poohlížíte i po nějakém trenažéru pro kardio cvičení. Na výběr máte z několika druhů – pokud ale nevíte který, přečtěte si článek Který trenažér vybrat pro redukci hmotnosti a trenažér vyberte podle toho, jak bude vyhovovat vašim tělesným proporcím a požadavkům.

Multifunkční posilovací věž

Posilovací věž je multifunkční přístroj, který vám umožní cvičit opravdu velké množství cviků, a procvičíte na něm tak prakticky všechny svalové skupiny. To je hlavní důvod, proč patří k nejoblíbenějším posilovacím strojům pro domácí cvičení. Vhodná je tedy pro ty, kteří nechtějí každý posilovací stroj kupovat samostatně – jednoduše jej koupí v jednom, čímž ušetří nejen svou peněženku, ale také na prostoru. O jejích dalších výhodách a výběru si můžete přečíst v jednom z našich nejnovějších článků.

Posilovací klec na dřepy

Posilovací klec na dřepy patří k základním prvkům silových posiloven. Jsou oblíbené pro svou univerzálnost a bezpečnost při tréninku i s většími váhami. Posilovací klec na cvičení a dřepy obsahuje zpravidla masivní ocelový rám s možností regulace výšky stojanů a bezpečnostních dorazů. Poslední dobou bývají z důvodu větší všestrannosti posilovací klece na dřepy vybaveny i hrazdou, bradly a některé modely i horní a spodní kladkou.

Posilovací lavice

Pokud uvažujete, že začnete posilovat v domácím prostředí, určitě oceníte praktickou posilovací lavici, která vám bude dělat dostatečnou oporu při všech druzích cviků. Způsobů, jak posilovací lavici použít je mnoho a každý si jistě najde ten svůj bez ohledu na věk i pohlaví. Jejich výběrem vás provedeme v našem nákupním rádci.

Závěrem

Existuje nespočet různých pomůcek, které můžete pro svůj domácí trénink využít. Najdete mezi nimi levnější a skladnější, které oceníte především ve chvíli, kdy žijete v menším bytě. Pokud máte k dispozici nějaké volný prostor (garáž nebo celou místnost), nabízí se mnohem více možností. Tak jako tak, v obou případech dokážete perfektně procvičit celé tělo a odjet kvalitní trénink.

Pokud s vybavováním domácí posilovny stále tápete a potřebujete poradit, neváhejte a napište nám, nebo se stavte na některé z našich prodejen a poraďte se s proškoleným personálem, který vám vždy rád poradí.

Podobné články

2 thoughts on “Vybavujeme domácí posilovnu. Co nesmí chybět?

  1. Avatar Jana Machačová napsal:

    Dobrý den
    Můj syn chce začít posilovat. Je mu 12 let. Přeje si činky, lavici, bench, kolečko aj Můžete nám prosím poradit s jakou váhou by měl ve svém věku začít? Děkujeme

    1. Avatar Alexandra Š. napsal:

      Dobrý den, cvičení samo o sobě samozřejmě není problém. Pokud chce posilovat, zezačátku bychom se zaměřili hlavně na cvičení s vlastní vahou, které by mělo tvořit základ tréninku a při kterém si děti vybudují komplexní pohyblivost. U cvičení s by si děti měly dát pozor na správnou techniku provedení jednotlivých cviků, jelikož jejich stabilita a koordinace je nižší v porovnání s dospělými a mají tendenci spoustu cviků provádět nesprávně – v takovém případě bychom určitě doporučili trenéra, který má s posilováním s dětmi zkušenosti či specializaci. Pokud navíc začíná, nejprve bychom se zaměřili na zpevnění svalového korzetu, odstranění případné svalové nerovnováhy nebo kompenzaci jednostranného sportovního či jiného zatěžování.

      Určitě je potřeba respektovat, že tělo dospívá, je orientováno na růst a žádá si citlivý přístup. Ve cvičení bychom proto upřednostnili spíše vyšší počet opakování (optimální počet opakování v sérii je asi 8–15), než velkou váhu zátěže – testování maximální síly je u dětí NEVHODNÉ. Jedním z nejdůležitějších úkolů však stále zůstává naučit se správné technice. Sníží se tím riziko zranění, ale nevhodné stereotypy se v dospělosti navíc náročně odstraňují. Nelze přesně říct, jakou konkrétní váhu bychom vašemu synovi doporučili (na každou partii bude váha jiná, ovšem taková, aby na každý cvik zvládl zmiňovaný počet opakování). Raději bychom vám doporučili odborného trenéra, který nad vaším synem získá odborý dohled a naučí ho správnému způsobu cvičení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.