Cvičení

10 důvodů, proč začít skákat přes švihadlo

Proč skákat přes švihadlo

Skákání přes švihadlo už dávno není jen dětská hra. Přesto, že se jedná o jedno z nejvíce podceňovaných druhů cvičení, může být efektivnější než jiné formy kardia.

Proč skákat přes švihadlo

Mezi výhody skákání přes švihadlo patří zvyšování vytrvalosti, hbitosti, rychlosti a celkové zlepšení koordinace pohybu. Při skákání zapojujete svaly celého těla, zejména lýtka, stehna, ruce a v neposlední řadě i hluboký stabilizační systém.

Navíc můžete skákáním spálit velké množství kalorií, neboť patří mezi aktivity o vysoké intenzitě.

Zde je 10 důvodů proč začít:

1. Spálíte větší množství kalorií

Jak již bylo zmíněno, při skákání zapojujete většinu hlavních svalových partií. Skákání přes švihadlo zároveň patří mezi aktivity o opravdu vysoké intenzitě, a tak vytváříte i velké množství tepla, které vyžaduje více energie ve formě spálených kalorií.

Je dokázáno, že skákáním můžete spálit 200 až 300 kalorií za 20–30 minut. To je více než při jiných typech kardia.

2. Zlepšení koordinace

Skákání přes švihadlo vyžaduje špičkovou koordinaci. Obzvlášť při zručnějších pohybech, jako je rychlé zhoupnutí lana dvakrát během každého skoku (tzv. dvojšvih). Aby bylo možné provést jeden pohyb, je potřeba spolupráce několika částí těla.

3. Snižuje riziko zranění 

Se zlepšenou koordinací bude méně pravděpodobné, že se zraníte. Ať už během cvičení, nebo při každodenních činnostech. Skákání vás nutí koordinovat pohyby horní a dolní části těla, jste rychlejší a flexibilnější. Kromě toho posilujete svaly dolních končetin, včetně kotníků, což výrazně snižuje riziko úrazu.

4. Zlepšuje zdraví srdce a plic

Obecně je známo, že mají sportovní aktivity blahodárný vliv na zdraví srdce a plic. Ani už švihadla tomu není jinak. Skákáním přes švihadlo můžete zvýšit VO2Max, což je míra maximálního množství kyslíku, které může člověk využít během cvičení. Čím vyšší máte VO2Max, tím odolnější máte kardiovaskulární systém.

5. Posiluje hustotu kostí 

Cvičení má na hustotu kostí obecně pozitivní vliv. Kosti totiž reagují na stres, který na ně klademe zvýšenou zátěží, což se projeví zvýšením síly a buněčné hustoty. Můžete tak snížit riziko zlomeniny při osteoporóze důsledkem pádu.

6. Zpestřuje cvičební rutinu 

Ať chceme nebo ne, při stálé stejném tréninku se dřív nebo později začneme nudit. Cviky nám zevšední, cvičení nás přestane bavit a postupně začneme ztrácet i motivaci. Kromě toho i tělo si na cvičební rutinu zvykne a přestane reagovat. 

Zpestřením tréninku pomocí švihadla udržíte své tělo v pozoru a získáte více fyzických výhod. Jedná se o skvělý způsob, jak si svůj trénink zpestřit a posunout vaši kondici na vyšší úroveň.

7. Procvičení celého těla

Udržet se při skákání přes švihadlo vyžaduje hodně úsilí – od hlavy až k patě. Zatímco skáčete, posilujete svaly dolních končetin, jako jsou lýtka, stehna a hýžďové svaly. Zároveň zapojujete břišní svaly, ramena a paže.

Kromě kardio výhod je tedy skákání i skvělým posilovacím cvičením, které procvičí celé tělo pomocí jednoho náčiní.

8. Snižuje stres a zlepšuje náladu

Stejně jako během jiného cvičení, i při skákání se uvolňují endorfiny, hormony zodpovědné za dobrou náladu. Postupně budete zvyšovat intenzitu nebo časový úsek,  což vám bude přinášet pocity uspokojení a radosti.

Při skákání je velmi důležitá koncentrace na každý pohyb vašeho těla. Díky tomu přestanete myslet na každodenní starosti, uvolníte se a výsledná energie vám pomůže zůstat klidní a soustředění ve všem, co děláte.

9. Začít můžete kdykoliv

Skákání přes švihadlo je aktivita, která není limitována věkem, pohlavím, ale ani fyzickou kondicí. Je však dobré začít pomalu a postupně zvyšovat zátěž, tedy čas věnovaný tréninku nebo rychlost přeskoků.

Také je důležité mít na paměti, že jde o sport, při kterém dochází k tvrdým dopadům. Pokud tedy máte problémy s pohybovým aparátem, je nutno zvážit, zda je pro vás tato aktivita vhodná.

10. Cenově dostupné a skladné 

Švihadlo patří mezi nejméně nákladné cvičební pomůcky. Nemusíte tedy hledat švihadlo z dětství, ale za velmi přijatelné ceny si koupit nové dle vaší aktuální výšky.

Výhodou švihadla je také jeho skladnost. Stačí ho pouze pověsit na háček, kde bude připravené na trénink, aniž by se zamotalo. Tato vlastnost se může hodit i při cestování, kdy švihadlo jednoduše zabalíte do batohu.

Nyní víte vše potřebné – stačí si jen pořídit švihadlo a můžete se zvesela pustit do skákání!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.