Cvičení

6 nejčastějších mýtů ze světa fitness

Mýty ve fitness

Není novinkou, že zájem o cvičení a zdravý životní styl je v poslední době na vzestupu. S tím se však pojí i vzrůstající množství informací (zejména o stravě a fitness) které nejsou vždy nejspolehlivější. O cvičení koluje tolik informací, že je někdy těžké rozeznat pravdu od mýtu. Pojďme se podívat na nejčastější mýty, abychom věděli, na co si dát pozor.

Mýty ve fitness

Cvičení zabere příliš mnoho času 

To je pravděpodobně hlavní důvod, proč lidé necvičí. Tvrzení však, že cvičení zabere příliš mnoho času není pravdivé. Ve skutečnosti totiž záleží, jak cvičíte. Pokud dokážete za 30 až 40 minut získat intenzivní a efektivní trénink, může to být efektivnější než strávit 2 hodiny zvedáním závaží.

Musíš chodit do posilovny 

Pro spoustu lidí je chození do posilovny rituálem a nedovedou si představit, že by návštěvu vynechali. Návštěva posilovny však není jedinou možností, jak se věnovat fyzické aktivitě. 

Nejdostupnějším způsobem cvičení je prostá chůze. Nepotřebujete žádné speciální vybavení, stačí jen vyjít ze dveří. Pandemie covidu nám také ukázala, jak si můžeme přizpůsobit domácí cvičení. Pokud byste rádi začali cvičit doma, ale nevíte jak, můžete si přečíst článek o pomůckách pro domácí cvičení.

Další možností je také provedení drobných změn ve vaší rutině, jako je například chůze po schodech místo výtahu, chůze do obchodu místo jízdy, jízda na kole do práce a další. Ve výsledku i domácí práce jako je sekání trávy nebo stírání podlahy se počítají.

Čím víc se potíš, tím lépe 

Pocení a cvičení jdou ruku v ruce. Je to proto, že když cvičíte, vaše pracující svaly produkují teplo. Pro tělo je příliš mnoho tepla nebezpečné, a tak se spustí mechanismy k ochlazení. Jedním nich je pocení. Když se pot odpařuje, absorbuje teplo a ochlazuje vás.

To, jak moc se potíte, závisí nejen na tom, jak tvrdě cvičíte, ale i na povětrnostních podmínkách. V horkém vlhkém dni může i lehká procházka nebo sezení způsobit pocení.

Pocení však není jediný způsob, jak se tělo ochlazuje. Teplá krev je tlačena k vaší pokožce, aby vyzařovala teplo a ochladila se, což je důvod, proč obličej, ruce a nohy při cvičení zčervenají.

Cvičení musí bolet, aby přineslo výsledky

„No pain, no gain“. Určitě také znáte toto heslo, které rozhodně není pravdivé. Cvičení nemusí bolet během aktivity ani den poté. Pokud vás bolí den po cvičení, je to pravděpodobně opožděný nástup svalové bolesti, což je výsledek mikroskopických trhlin ve svalu. Není to škodlivé a obvykle zmizí za den nebo dva. Je to běžné při cvičení svalů, které nejsou zvyklé.

Bolest svalů ale není známkou skvělého tréninku nebo vaší kondice. Jak si vaše svaly zvyknou na nějakou aktivitu, přizpůsobí se a bude méně pravděpodobné, že vás budou bolet.

Posilování je pro muže a kulturisty 

Není snad více nepravdivý mýtus než je tento. Posilování bylo, je a bude pro každého. Světová zdravotnická organizace doporučuje posilovat alespoň dvakrát týdně, nehledě na věk. Neznamená to ale, že musíte začít zvedat těžké váhy v posilovně. Nepotřebujete ani sadu závaží, postačí odporová guma nebo cvičení s vlastní vahou těla.

Čím starší jste, tím důležitější je se soustředit na posilovací cvičení. Až 10 % dospělých nad 65 let trpí sarkopenií (rychlou ztrátu svalové hmoty a síly). Silový trénink může být je jednou z metod, jak sarkopenii předcházet.

Silový trénink může také snížit bolest způsobenou artritidou, zlepšit spánek, posílit kosti a snížit bolesti zad. Nikdy není pozdě s posilováním začít.

Ráno je nejlepší čas na cvičení 

Ráno bývá nejoblíbenější denní dobou pro cvičení, neznamená to ale, že je to i nejlepší čas. Mnoho lidí začíná svůj den fyzickou aktivitou, aby si dodali energii. To pak může zvýšit vaši produktivitu během dne a pomoci vám rychleji usnout. Existuje však velmi málo důkazů, které by naznačovaly, že ranní cvičení je ideální pro hubnutí.

Naopak k večeru se v zvyšuje teplota vašeho těla, což může vést k silnější svalové kontrakci, větší efektivitě při cvičení a možná i lepšímu výkonu.

Nakonec, nejlepší čas na cvičení je ten, kdy vám to nejvíce zapadá do vašeho denního plánu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.