Strava, Zdraví

Je krill oil ještě lepší než omega 3 z ryb?

Je krill oil ještě lepší než omega 3 z ryb?

Rybí olej, který pochází z tučných ryb, jako jsou ančovičky, makrela a losos, je jedním z nejoblíbenějších doplňků stravy na světě. Jeho zdravotní přínosy pocházejí především ze dvou typů omega-3 mastných kyselin – kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Bylo prokázáno, že obě tyto kyseliny zlepšují zdraví srdce a mozku.

Je krill oil ještě lepší než omega 3 z ryb?

Není tomu tak dlouho, co se objevil doplněk stravy zvaný krillový olej. Další produkt bohatý na kyseliny EPA a DHA. Některé studie ukazují, že krillový olej může být tělem lépe absorbován a účinnější při zlepšování rizikových faktorů srdečních onemocnění než rybí olej.

V tomto článku se podíváme na to, zda je krillový olej opravdu lepší a účinnější než omega-3 mastné kyseliny.

Co je krill oil? 

Všichni asi znají rybí tuk neboli rybí olej, málokdo ale ví o krillovém oleji jako doplňku stravy.

Krillový olej pochází z drobných korýšů zvaných antarktický kril. Tito mořští tvorové jsou základní stravou mnoha zvířat, včetně velryb, tučňáků a ptáků. Stejně jako rybí olej je i krillový olej bohatý na EPA a DHA, které poskytují mnoho zdravotních výhod.

Mastné kyseliny v krillovém oleji se však strukturálně liší od mastných kyselin v rybím oleji, což může ovlivnit způsob, jakým je tělo využívá.

Krillový olej také vypadá jinak než rybí olej. Zatímco rybí tuk má typicky žlutý odstín, krillový olej má díky antioxidantu astaxanthin načervenalou barvu.

Může vaše tělo lépe absorbovat krillový olej? 

Jak již bylo zmíněno výše, některé studie naznačují, že tělo může vstřebávat a využívat mastné kyseliny v krillovém oleji lépe než v rybím oleji.

Mastné kyseliny se v rybím tuku nacházejí ve formě triglyceridů, kdežto v krillovém oleji se nachází ve formě fosfolipidů. O nich se mnozí odborníci domnívají, že pomáhají zvýšit jejich vstřebávání a účinnost.

Závěrem dosavadních studií však je, že neexistují dostatečné důkazy, které by prokázaly, že se krillový olej vstřebává nebo používá lépe než rybí olej. K definitivním závěrům je potřeba více výzkumů.

Krillový olej obsahuje více antioxidantů 

Antioxidanty jsou látky, které pomáhají chránit tělo před oxidačním stresem, přesněji poškozením buněk způsobeným molekulami nazývanými volné radikály. 

Krillový olej obsahuje antioxidant zvaný astaxanthin, který se nenachází ve většině rybích olejů. Nejen, že astaxanthin chrání olej před oxidací a zabraňuje jeho žluknutí, má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Krillový olej může zlepšit zdraví srdce více než rybí olej

Rybí olej je nejvíce známý pro své příznivé účinky na zdraví srdce. Několik studií však prokázalo, že krillový olej může zlepšit zdraví srdce ve větší míře. Krillový olej je také účinnější při snižování hladiny cukru v krvi, triglyceridů a “špatného” LDL cholesterolu.

Rybí olej je levnější a dostupnější

Jednou z výhod, které může mít rybí olej oproti krillovému oleji, je to, že je obvykle mnohem levnější a dostupnější. Krillový olej sice přináší více zdravotních výhod než rybí olej, ale přichází také s vyšší cenou. Příčinou je především metoda sklizně a zpracování.

Měli byste si koupit krillový nebo rybí olej?

Obecně jsou oba doplňky skvělými zdroji omega-3 mastných kyselin a mají kvalitní výzkum na podporu jejich zdravotních benefitů. Kvůli extrémnímu cenovému rozdílu a omezenému výzkumu, který ukazuje, že jeden je lepší než druhý, může být nejlepší volbu pořídit rybí olej.

Je důležité si uvědomit, že rybí i krillový olej může ovlivnit srážlivost krve. Pokud tedy užíváte v současné době léky na ředění krve nebo máte poruchu krve, poraďte se s lékařem, než začnete užívat některý z těchto doplňků. Dále se ujistěte, že nemáte alergii na ryby nebo mekkýše.

Sečteno podtrženo 

Zatímco rybí olej pochází z tučných ryb, krillový olej se vyrábí z drobných korýšů zvaných antarktický kril. Navzdory jejich rozdílům jsou oba oleje skvělými zdroji DHA a EPA, které mají spoustu zdravotních přínosů. Pokud hledáte doplněk stravy za rozumnou cenu, rybí olej je nejlepší volbou.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.