Cvičení

Je lepší kardio, nebo silový trénink?

Snaha o uskutečnění novoročních předsevzetí je v plném proudu. Mezi jedno z nejčastějších patří touha zhubnout, díky čemuž teď posilovny doslova praskají ve všech. Brzy se však opět uvolní, protože část lednových návštěvníků už v únoru nepřijde. Nebudou spokojeni s výsledky. A vzdají to. Přitom stačilo znát odpověď na otázku: je na hubnutí lepší kardio, nebo silový trénink? Oni možná už mají – alespoň po zbytek roku – smůlu, ale vy se jí dozvíte v tomto článku.

Strava je základ

  • Ujasněme si jednu věc hned na začátek – bez kvalitního jídelníčku to nepůjde. Pohyb a strava jsou spojené nádoby, které musí být alespoň do jisté míry vzájemně sladěné, jinak lze jen těžko očekávat, že zdravě a trvale zhubnete.
  • Tajemství úspěchu pak tkví v dlouhodobě udržitelném energetickém deficitu, což je stav, kdy výdej energie převyšuje její příjem.
  • O dietě se detailně zmíníme jindy, ale pro naše potřeby předpokládejme, že už máte zpracovaný jídelníček a pravidelně dopřáváte tělu tolik potřebné vitamíny a minerály.

Kardio bere kila, ale i svaly

Aerobní aktivity, jako je běh, chůze, šlapání na kole nebo třeba plavání, neprobíhají formou krátkých intenzivních sériích, ale delších intervalů a bez pauz. Většinou i trvají déle, než silový trénink, a proto při nich spálíte víc energie. Jenže si nevytvoříte žádnou svalovou hmotu. A pokud neberete BCAA nebo nepijete proteinové nápoje, tak můžete přijít i o zbytky té stávající.

K zodpovězení hlavní otázky tohoto článku je třeba si nejprve položit jinou.

 

Co je pro vás důležitější? To, co vidíte na displeji váhy, nebo to, co vidíte v zrcadle?

Protože to jsou dvě velmi odlišné věci. 

Shodit povánoční kila nebo dostat se na konkrétní hmotnost můžete pouze pomocí pravidelného kardia, ale tím nevytvarujete postavu. K tomu potřebujete cvičit. Aerobní aktivitou tedy zhubnete, nicméně pevný zadeček, krásně stavěné nohy nebo vyrýsovaná ramena či ruce vytvoříte jen tréninkem s činkami.

Silový trénink pomáhá při dietě

Cvičení s činkami nejen “sochá” tělo do krásných tvarů, ale také podporuje hubnutí, protože zefektivňuje spalování energie a snižuje chuť k jídlu

Co je tedy lepší na hubnutí – kardio, nebo silový trénink?

  • Záleží na tom, co od hubnutí očekáváte. Muži často vzdávají novoroční snahu, jelikož během poctivého cvičení a dodržování diety v lednu shodí třeba pouze jen 2 kila, ale vůbec si neuvědomují, že i v kalorickém deficitu nabírají svaly, a proto hodnotit úspěch hubnutí podle váhy je naprosto zavádějící a nesmyslné.
  • A ženy, které se touží zbavit povislého pozadí, zase nevidí výsledky po měsíci stráveném na rotopedu, ačkoliv tímto způsobem ho mohou už z principu pouze zmenšit, ale nikoliv vytvarovat. 

Pro “statistické” hubnutí je tedy lepší kardio, zatímco pro “vizuální” zase silový trénink. Nejlepší je tedy kombinovat kardio se silovým tréninkem, neboť to vám dá jistotu, že dříve nebo později budete spokojeni jak při pohledu na váhu, tak do zrcadla. Chcete tento proces urychlit? Podpořte hubnutí prostřednictvím spalovače tuků nebo speciální výživy pro tvarování ženské postavy.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.