Cvičení

Popularita elektrokol: Proč si ho nakonec zamilujete i vy?

Sto lidí, sto chutí. Jedni si asistenci při šlapání nemohou vynachválit, druzí jsou k elektrokolům stále poměrně skeptičtí. Dá rozum, že elektrokola nemusí být úplně pro každého, ale kdejaký zastánce klasiky má tendence soudit dřív, než si pravdivost svých výroků ověří na vlastní kůži. A když už k tomu dojde, většinou se dočká milého překvapení – jako jedni z předních prodejců pravidelně pozorujeme, jak si tzv. „e-biky“ po vyzkoušení pochvalují i ti nejzarytější odpůrci.

Proč dát šanci elektrokolu?

Co je to elektrokolo a proč si ho pořídit?

Elektrokolo je jízdní kolo s integrovaným elektromotorem, baterií a ovládáním, které cyklistovi při jízdě vypomáhají. Pohon si zachovávají šlapáním, a elektropohon je tak pouze přídavný (tzv. asistence). Pomocný motor pracuje pouze tehdy, když cyklista šlape do pedálů, neznamená to tedy, že je od šlapání úplně osvobozen. Výkon motoru je zpravidla (nikoli vždy) přímo úměrný frekvenci šlapání.

Elektrokolo vyberete podle účelu, které má splňovat. V nabídce tak najdete elektrokola do města, treková nebo horská, vybírat ale můžete i podle toho, zda sháníte kolo pro ženu, muže nebo elektrokolo dětské. Zapomenout byste neměli ani na kvalitní cyklistické příslušenství.

Elektrokolo okouzlí svou silou a komfortem při jízdě, ale není ani zdaleka jediným důvodem, proč si jedno pořídit. Následující důvody vás o jeho koupi přesvědčí.

1. Ulehčí vám práci

Podstatou elektrokola je pomoci cyklistovi se šlapáním. Své uplatnění tak najde především při zdolávání složitějších terénů nebo delších vzdáleností, ale také u lidí s horší fyzickou kondicí. Integrovaný elektromotor vám dodá dodatečnou sílu, a není tak nutné být ve špičkové kondici, abyste zvládli náročné trasy, které na klasice neušlapete. Možnost okamžitého zapnutí a vypnutí asistence vám navíc umožní skvěle hospodařit s vlastními silami a optimalizovat zatížení svalů během celé jízdy. Nemyslete si ale, že se na elektrokole nezpotíte. I když na elektrokole je jízda méně náročná, nikdy byste neměli podcenit výběr trasy a přecenit své schopnosti. Hlavně si před jízdou nezapomeňte zkontrolovat stav baterie tak, aby vám i za docházejících sil vydržela i na dojezd domů.

2. Je ekologické

Elektrokola nevypouštějí žádné škodlivé zplodiny a baterie jako takové lze recyklovat. To ocení všichni zastánci nedotčené přírody i ti, kteří chtějí alespoň trochu od znečišťování naší planety upustit. Elektrokola totiž nejsou ani vzdáleně tak velkou hrozbou pro životní prostředí jako výpary z motorů. Proto si zkuste příště rozmyslet, jestli na cestu do práce zvolíte automobil, nebo si cestu užijete na čerstvém vzduchu v sedle elektrokola. Pomůžete tak snížit emise oxidu dusného v atmosféře a ještě své tělo před prací potěšíte malou rozcvičkou.

3. Je rychlé

Elektrokolo využijete i jako opravdu rychlý dopravní prostředek, což oceníte hlavně v případě dopravních kolon a ucpaných center měst. Na elektrokole máte dost velkou šanci předjet automobily předjet díky elektromotoru, který vám se šlapáním pomůže.

Nezapomeňte, že rychlost na elektrokole je vzhledem k elektromotoru kvůli bezpečnosti omezena a evropskou legislativou, a to na maximálně 25 km/hod. Pokud tuto podmínku splňují, není na ně nahlíženo jako na motorové vozidlo. Elektrokolo, které může překročit rychlost 25 km/h je podle zákona motorovým vozidlem (ne bicyklem) a platí pro něj tedy všechny předpisy jako pro motorku.

4. Ušetří vám peníze

Pokud k dopravě používáte auto nebo motorku, zkuste je párkrát za čas nechat v garáži a vyrazit do práce nebo na nákup na elektrokole. Za baterii, která u elektrokola vydrží až nějakých 25 tisíc kilometrů, vám vaše peněženka poděkuje. Elektrokolo vám navíc sníží náklady i na údržbu – mají totiž méně pohyblivých částí než tradiční kola a nevyžadují tolik údržby.

Elektrokola jsou zkrátka levnější než automobil ve všech ohledech. Vynikají zásadně nižšími pořizovacími náklady – nové elektrokolo koupíte za pár desítek tisíc. Nepotřebujete navíc žádné povinné ručení a náklady na dobíjení jsou nesrovnatelné s náklady na pohonné hmoty. Elektrokola mohou být snadněji parkována a některá města nabízejí pro elektrokola i bezplatné parkování.

5. Srovná vám fyzičku

Ať už na klasické kolo nestačíte, nebo třeba na vyjížďkách nestíháte své parťáky, elektrokolo vám pomůže vyrovnat síly a rozvíjet kondici dle vašich možností. Díky asistenci se nemusíte bát, že byste zůstali někde pozadu. Pokud byste občas ocenili drobnou podporu šlapání elektrokolo pro vás bude skvělou investicí.

6. Skvělá volba pro seniory a osoby se zdravotním omezením

Být seniorem nebo žít s nějakým omezením neznamená žít pasivně. I když zastáváme názor, že elektrokola rozhodně nejsou jen pro starší, jsou skvělým nástrojem, jak si důchod zpříjemnit, a jsou také skvělou volbou pro ty, kterým jízdu na klasickém kole nedovoluje zdravotní stav. Snižují zátěž nohou, nekladou takové nároky na srdce, podporují rozvoj svalů bez nadměrného namáhání. Hodí se i pro osoby s lehčími onemocněními srdce a jsou skvělé pro rehabilitaci dolních končetin. A co víc, tak pohyb a čerstvý vzduch působí pozitivně na psychiku. Ať už ale máte jakékoliv problémy, nezapomeňte jízdu na elektrokole nejprve zkonzultovat se svým lékařem.

7. Nepotřebujete řidičák

K tomu, abyste mohli vyrazit na vyjížďku na elektrokole, nepotřebujete řidičák (jak si řada lidí stále myslí). Neexistují ani žádná věková omezení. Legislativně jsou elektrokola totéž jako klasická kola, a nejsou tak třeba žádné lékařské prohlídky, žádná SPZ a není potřeba platit povinné ručení. Situace se ale mění, pokud má elektrokolo rychlost vyšší než 25 km/hod, a výkon vyšší než 1 kW. V takovém případě se jedná o motorové vozidlo, a je tedy nutné vlastnit řidičský průkaz.

Proč si pořídit elektrokolo?

S výběrem nového elektrokola vám rádi poradíme na kterékoliv naší pobočce – najdete nás v Praze, Brně, Liberci, Plzni i ve slovenské Bratislavě. Přijďte se podívat na nejnovější modely nejen českých elektrokol Leader Fox a Crussis, ale také slovenské značky Kellys.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.