Cvičení, Zdraví

SM systém: spirální stabilizace páteře

SM systém

Sedavý způsob života narušuje svalovou rovnováhu. Některé svaly ochabují, jiné se zkracují a napínají, přetěžuje se naše páteř. Ať už máte problémy se zády, léčíte se s poruchami kloubů, nebo jste zkušenější sportovec a chcete se zlepšit ve své disciplíně, vyzkoušejte tzv. SM systém – rehabilitační metodu zaměřenou na stabilizaci a mobilizaci páteře.

Co je to SM systém?

SM systém (stabilizační a mobilizační systém) nebo někdy také Smíškův systém je metoda cvičení se speciálním elastickým lanem zaměřená na spirální stabilizaci středu těla. Díky této cvičební metodě dochází k posílení šikmých břišních svalů, zaktivování přímého břišního svalstva a ke stabilizaci a mobilizaci páteře – tedy jejímu přirozenému vyrovnání do centrální osy. Autorem této metody je uznávaný český chiropraktik MUDr. Richard Smíšek, který metodu vyvinul jako způsob léčby skoliózy, poruch držení těla a výhřezů plotének, dnes je ale využívána i v každodenním cvičení.

Podstatou tohoto cvičení je zapojení stabilizačních svalů v průběhu optimálně koordinovaného pohybu, čímž se vytvoří dynamický stabilizační svalový korzet. Během každého cviku tak dochází k protahování páteře směrem vzhůru (trakci) a jejímu vyrovnání do střední linie.

SM systém | Fitham

Na jakém principu funguje?

Břišní stěna se během cvičení pohybuje směrem k páteři a zužuje se obvod pasu – dochází tak k aktivaci břišních svalů. Tím je tvořena trakční síla, která protahuje tělo směrem vzhůru, a uvolňuje se tlak obratlů na meziobratlové ploténky, čímž dochází i k úlevě od bolesti zad. V klidové fázi jsou naopak aktivovány svalové vertikály, které břišní stěnu opět rozšiřují a páteř se snižuje. Dochází tak opět ke stlačení páteře ve vertikálním směru a k tlaku na meziobratlové ploténky.

Sm systém – ukázka cviků

K čemu se SM systém používá?

Účelem cvičení je zvýšení pohyblivosti a stabilizace kloubů či vyrovnání svalových dysbalancí (proto je metoda běžně využívána při léčbě skoliózy páteře či výhřezu meziobratlové ploténky) a nastavení do ideálního držení těla. Cvičení se speciálním pružným lanem svaly zároveň posiluje a efektivně protahuje v jejich přirozené relaxaci (princip reciproční inhibice). Díky aktivaci svalů se páteř napřimuje a odstraňuje se vadné držení těla, zakulacení zad (zvětšená hrudní kyfóza), předsun hlavy a předsazení ramen, dochází k aktivaci nožní klenby nebo zlepšení postavení palce nohy. Pravidelným cvičením se zpevňuje břicho. Výsledkem je správná postura a aktivní držení pohybových segmentů těla proti působení zevních sil.

Cvičební metodu bychom doporučili všem, kteří mají potíže s páteří, ale i jako každodenní cvičení pro udržení svalové kondice, stability těla a zlepšení činnosti vnitřních orgánů. Metoda je vhodná pro osoby napříč všemi věkovými kategoriemi – ideální je například pro osoby se sedavým zaměstnáním, děti s nesprávným držením těla nebo osoby v důchodu.

Metodu doporučujeme i pokročilejším sportovcům, kteří chtějí podpořit a zlepšit svůj sportovní výkon optimalizací pohybových stereotypů.

Jak začít?

Pokud vás cvičení s SM systémem zajímá, pořiďte si základní cvičební set s elastickým lanem a instruktážní DVD, ve kterém naleznete 11 nejdůležitějších cviků v různých variantách. Doplněk ve formě balanční podložky je možné využít pro lepší efektivitu cvičení, pro ztížení konkrétního cviku nebo pro cvičení v kleče. Pro zlepšení vyrovnání těla do osy, udržení rovnováhy při cvičení na jedné noze a zlepšení vedení pohybu horních končetin doporučujeme přikoupit i speciální opěrné tyče s protiskluzovým koncem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.