Cvičení

Zátěžová vesta a její využití v tréninku

Zátěžová vesta a její využití

Hledáte něco, co zintenzivní a ozvláštní váš dosavadní trénink a pomůže vám se hnout z místa? Pak zkuste zátěžovou vestu, praktickou a efektivní pomůcku, kterou využijete v posilovně, při běhu nebo třeba na kole.

Zátěžová vesta – o co jde a jak funguje?

Zátěžové vesty patří mezi jednoduché moderní posilovací pomůcky, kterými skvěle zefektivníte svůj trénink. Výhoda zátěžových vest spočívá v tom, že vám při cvičení nijak nepřekáží, a vy tak díky ní máte volné ruce. Nejčastěji se využívá v posilovně, uplatníte ji ale i při jiných aktivitách jako je např. běh nebo jízda na kole.

Zátěžové vesty mívají hned několik kapsiček, do kterých můžete závaží ukládat podle vlastních potřeb a sil, a postupným přidáváním zátěže tak zacílit na svalový růst. Většina zátěžových vest má navíc padnoucí ergonomický střih a je maximálně přizpůsobena tělesným proporcím tak, aby nepřetěžovala nevhodná místa (např. páteř a oblast beder). Uchycení na trupu zajišťují suché zipy, kterými vestu zajistíte proti sklouzávání a dalším nežádoucím pohybům během cvičení. Povrchový materiál bývá vyroben z pevné textílie, která zajistí tvarovou stálost a dlouhou životnost, je příjemná a dostatečně prodyšná tak, aby z těla odvedla nadměrnou vlhkost.

Typy zátěžových vest

Existují dva typy vest –  s pevnou vahou a ty, u kterých můžete váhu nastavovat.

  • Zátěžové vesty s pevnou vahou: Tedy vesty, které se prodávají s konkrétní vahou bez možnosti úpravy. Prodávají se vesty se zátěží 5, 10, 15, 20, 30 nebo 40 kg. Skvělé budou pro kardio tréninky (běh, HIIT, jízda na kole).
  • Zátěžové vesty s nastavitelnou zátěží: Ve srovnání s pevnou verzí jsou skvělou volbou pro silové tréninky a budování svalové hmoty. Mají odebíratelnou zátěž.

Zátěžová vesta a její výhody

  • Zvýšení intenzity cvičení: Přidáním váhy k běžným cvičením, jako je běhání nebo chůze, zvýšíte svalové napětí, a tím i zefektivníte cvičení.
  • Posílení svalů: Vyšší váhy vedou ke svalovému růstu a posilování.
  • Více kalorií spálených: Přidáním váhy k cvičení dochází ke zvýšení energetického výdeje, což může vést k rychlejšímu spalování kalorií.
  • Vhodné pro všechny úrovně sportovců: Zátěžové vesty jsou vhodné pro sportovce všech úrovní, od začátečníků až po profesionály.
  • Univerzálnost použití: Zátěžové vesty mohou být použity během různých aktivit, jako je fitness nebo jogging. Své využití najdou ale také při práci na zahradě.
  • Snadná úprava váhy: Některé zátěžové vesty umožňují snadno přidávat nebo odebírat váhu, aby odpovídaly vašim potřebám a schopnostem.

K jakému sportu ji využijete?

Zátěžové vesty využijete především při posilování a tréninku síly, ale také při běhu nebo jízdě na kole. Obecně se ale jedná o všechny sporty, které vyžadují překonávání zátěže (často ji uvidíte např. při CrossFitu) a velmi oblíbená je i při posilování a formování postavy. Při tréninku totiž poskytuje volné ruce a tím i možnost provádět více cviků.

Jak vybrat vhodnou zátěž?

Výběr vhodné zátěže vesty vás možná trochu potrápí – doporučujeme si proto vestu nejprve vyzkoušet a otěžkat přímo v kamenné prodejně.

Pokud ale budete vestu kupovat pro nějaký typ kardio tréninku (např. běh, jízda na kole nebo HIIT), sáhněte po vestě, která nebude příliš velká ani objemná. Pro stimulaci kardiovaskulárního systému a spálení kalorií velkou váhu nepotřebujete. Zároveň bychom doporučili vestu s pevnou vahou.

Pokud vestu kupujete pro silový trénink a vaším hlavním cílem je nabrat svaly, sílu (nebo obojí najednou), zvolte o něco robustnější model s vyšší a ideálně nastavitelnou zátěží, kterou přizpůsobíte své trénovanosti. Pro silové tréninky by navíc měla vesta mít dostatečnou váhovou rezervu pro okamžik, kdy zesílíte a budete potřebovat váhu navíc.

Závěrem

Ať už patříte mezi příznivce cvičení v posilovně, vášnivé běžce, cyklisty nebo třeba turisty, zátěžová vesta pro vás může být zajímavým zpestřením a cestou, jak posunout své tréninky o level výš.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.