Cvičení

Údržba a mytí tatami podložky

Mytí a údržba tatami podložky

Pro začátek je dobré si říci, co to vlastně tatami podložky jsou. Jedná se o speciální podložky, které jsou primárně určeny pro bojové sporty, ale i běžné a rehabilitační cvičení. Pro bojové sporty jako např. karate je vhodné certifikované tatami. Ty mají nejčastěji díly o rozměrech 1×1 metr o tloušťce 2 cm nebo více.

Údržba a mytí tatami podložky

Další typy skládacích tatami lze použít jako pohodlnou a dobře udržovatelnou plochu pro strečink, dynamické či rehabilitační cvičení. V neposlední řadě lze skládací tatami využít jako hrací plochu pro děti.

Chcete se o tatami dozvědět víc? Přečtěte si článek Jak vybrat tatami!

A jak udržovat tatami podložku? 

Denní úklid 

Aby se zabránilo hromadění prachu, který se může přilepit na povrch a následně způsobovat dýchací potíže nebo alergie, doporučuje se podložku každý den zametat.

V bojových sportech a klubech se tento úkol deleguje na studenty, kteří se tak učí disciplíně. Tradičně se úklid provádí po poslední hodině, aby byl prostor připraven pro další lidi, kteří přijdou cvičit.

Týdenní mytí a dezinfekce 

Tatami podložku se doporučuje prát dvakrát týdně, aby se odstranily organické nečistoty a vydezinfikoval povrch. Mytí však může být i častější v závislosti na používání.

Nejdříve se doporučuje umýt tatami mopem a měkkým mýdlem, aby se odstranily veškeré organické nečistoty (např. vlasy, kůže, atd.). Aby nedošlo k urychlení degradace vinylu, je nutné použít jemné mýdlo, které nezanechává film na povrchu a má neutrální pH.

Pokud mýdlo není dezinfekční, doporučuje se povrch dezinfikovat roztokem s bělidlem, kdy je poměr vody 1:10. To by mělo zabít všechny bakterie a plísně. Bělidlo však používejte opatrně, při vyšších koncentracích může vinyl poškodit.

Upozornění: I když jsou tatami potaženy vinylem, nejsou voděodolné. Proto by nikdy neměly být vlhké a neměla by na nich zůstávat žádná louže vody. Přebytečná voda pronikne do podložky a poškodí vnitřek. Následně může začít podložka plesnivět, nepříjemně zapáchat a způsobovat zdravotní problémy. 

Nikdy na podložku nepoužívejte:

  • Leštící prostředky, vosk, čistící prostředky nebo rozpouštědla. Ty mohou ztvrdnout, poškodit nebo roztrhnout vinyl. 
  • Elektrický stroj na čištění podlah. Ty lze použít na většinu linolea, ale nikdy ne na vinylové podložky.

Roční úklid – mytí a dezinfekce 

Pro čištění podlahy a podložek se doporučuje tatami dvakrát ročně odstranit z místnosti. Obecně dochází k hromadění prachu, proto je lepší před mytím a dezinfekcí podložku vysát. Je to také ideální příležitost pro čištění podložek ze všech stran, ke kterým se při běžném čištění nedostaneme.

DůležitéPokud se s tatami nemanipuluje správně, vinyl nebo protiskluz se může oddělit, což má za následek vrásky. Z tohoto důvodu by se podložky nikdy neměly nosit vodorovně. Také by se mělo zabránit ohýbání a kroucení, proto doporučujeme manipulovat s podložkou minimálně ve dvou lidech. Nejprve se podložka zvedne a položí svisle na bok. Tatami je přirozeně silnější v této poloze. 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.