Nákupní rádci

Jak vybrat podložku tatami

Jak vybrat tatami

Tatami jsou speciální žíněnky, které se využívají především pro bojová umění. Původní podložky se vyrábí z přírodních materiálů, které své využití nachází v tradičních japonských domácnostech. My se ve sportu setkáváme s tatami z EVA pěny, na kterém se nejčastěji sa na tatami cvičí naboso, popřípadě v obuvi vhodné pro bojové sporty.

Jak vybrat tatami

Přečtěte si také: Údržba a mytí tatami podložky.

2 různé tatami

Klasické tatami, které pochází z Japonska, si můžete představit jako rohož, která byla využívána v tradiční japonské architektuře. Vyrábí se ze spleteného rákosí s několika vrstvami rýžové slámy a její okraje byly na dvou stranách uzavřené vyšívanou látkou. Japonské tatami je určené především na spaní – tento způsob je podle několika studií dokonce zdravější než spaní na posteli.

Dnes se s tatami setkáme ve všech sportech, kde se cvičí bos a kde je zapotřebí odolný, neklouzavý a bezpečný povrch. Dodávají nohám stabilitu, díky čemuž bojovníci získají jistý krok. Tradičně se vyrábí z vysoce odolného EVA materiálu, který tlumí nárazy a má protiskluzovou vrstvu. Mají speciální zámkový systém – jsou ve tvaru puzzlí, takže do sebe lehce zapadají.

Sportovní tatami ve dvou barvách

Tatami určené pro sport mají 2 barvy – červenou a modrou. Specifická kombinace barev není náhodná a má historické a symbolické důvody.

Červená barva v sobě nese symboliku energii, sílu a vitalitu. Je také spojena s pozitivními emocemi – láskou, štěstím a radostí. Modrá barva zase symbolizuje klid, stabilitu a mír. Kombinace červené a modré barvy totiž vyvažuje energii a harmonizuje prostor, ve kterém jsou tatami umístěny.

Vybíráte tatami? Zaměřte se na tloušťku

Pokud zvažujete koupi tatami, při výběru se zaměřte hlavně na jeho tloušťku – ta hraje klíčovou roli při výběru podložky.

U tatami se tradičně setkáte se 4 různými tloušťkami: nejčastěji je to 3, 4, 5 a 6 cm. Výběr tloušťky závisí na sportu, kterému se věnujete, ale také na tom, co konkrétně trénujete. Při bojových uměních, které se odehrávají spíše ve stoje vám bude stačit menší tloušťka (tedy větší tvrdost), která vám zajistí o něco větší stabilitu a oporu nohou (např. pro sporty jako MMA nebo jiu-jitsu). Pro častější trénink pádů bychom doporučili měkčí, tedy tlustší podložku. Vhodná je ta, která bude mít tloušťku okolo 5 až 6 cm.

Dá se tatami využít jinak?

Díky příjemnému a odolnému povrchu je tatami standartem nejen v tělocvičnách pro bojové sporty, ale i v komerčních a domácích fitness. Pro svou vysokou odolnost, nenasákavost, pevné zámky a hygienickou nezávadnost se hodí také do dětských koutků a pokojů. Údržba je navíc velmi snadná – tatami stačí jen setřít mopem.

V nabídce pro vás máme kvalitní tatami na cvičení hned několika výrobců, ze kterých si vyberete ideálního kandidáta dle vašeho finančního rozpočtu. Všechna tatami jsou vysoce kvalitní a splňují evropské standardy.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.