Jak vybrat kvalitní syrovátkový/whey protein?

Proteinové suplementy s označením "WHEY" tedy vyrobené z mléčné syrovátky jsou na první pohled všechny podobné, ale rozdíly v kvalitě zdrojů bílkovin a jejich zpracování jsou zásadní. Kvalitnější přípravky vám umožní rychlejší a vůči vašemu tělu šetrnější budování svalové hmoty a velmi často jsou v důsledku i cenově výhodnější, protože z měnší dávky více získáte! proteiny uvodni foto
 
Na úvod jeden příklad:
syrovátková bílkovina získaná přímo z mléka (Native Whey) nabízí nesrovnatelně vyšší kvalitativní parametry, než syrovátková bílkovina získaná z denaturované tekuté syrovátky (Whey Protein). 
 
 
 
 
 
Jak tedy kvalitu/nekvalitu odhalit? Pro váš výběr by měla být směrodatná tabulka nutričních hodnot uváděná na obalu.

 

1. Ověřte si původ proteinu. Doporučujeme proteiny evropského původu, které nabízejí nejvyšší čistotu a kvalitu (v Evropě totiž není povoleno využívání geneticky modifikovaných hormonů v kombinaci s antibiotiky ke zvýšení produkce mléka, coč má podstatný vliv na konečnou kvalitu mléčné bílkoviny).

proteiny tab 1

2. Zkontrolujte obsah bílkovin (tabulka s údaji o obsahu živin na 100g produktu), měl by se pohybovat v rozmezí 70 – 90% bílkovin.  

3. Odhalte obsah nestravitelné laktózy. Ten je u špičkových produktů vždy uveden, takže pokud ho v tabulce nenajdete již to lecos napovídá. Pokud hledáte nejvyšší kvalitu, doporučujeme obsah laktózy maximálně do 4% (do 4g na 100g produktu). Pokud není uveden obsah laktózy, zkontrolujte obsah jednoduchých cukrů v rámci celkových sacharidů na 100g. Jednoduché cukry by měly být opět do 4% (odpovídají laktóze). Pokud nejsou uvedeny v nutričních hodnotách ani jednoduché cukry v rámci sacharidů, produkt jednoznačně nedoporučujeme, protože obsahuje s vysokou pravděpodobností vysoké procento laktózy, která výrazně snižuje stravitelnost produktu. Bývá pravidlem, že výrobce se nízkým množstvím laktózy pochlubí a je-li tomu naopak, údaj bude chybět.

 

4. Projděte si složení produktu (anglicky INGREDIENTS), jedná se o řádkový seznam, kde jsou jednotlivé složky produktu postupně seřazeny odshora dle množství svého zastoupení. To znamená, že na prvním místě je složka, které je v produktu nejvíce atd. Ze složení můžete zjistit, jestli produkt není tzv. „nastaven neplnohodnotnými bílkovinami“ např. kolagenem, nebo sójovou bílkovinou atd. Opět platí, že pokud údaje o složení na internetových stránkách výrobce vůbec nenajdete, nedoporučujeme jeho výrobek kupovat.

 

5. Zaměřte se na technologii zpracování bílkoviny. A znovu platí, že výrobce se použitou kvalitní metodou opět rád pochlubí.

protieny tab 3

NEJVYŠŠÍ KVALITA - NATIVE WHEY / ultrafiltace a mikrofiltrace čerstvého mléka: přímým zdrojem je mléko, odfiltrování za teplot, které nepřekročí deset stupňů Celsia - označení ve složení produktu: NATIVE WHEY IZOLÁT, NATIVE WHEY, NATIVNÍ SYROVÁTKOVÁ BÍLKOVINA. (pozn. Většina seriózních vědeckých studií, které prokazují funkčnost syrovátkové bílkoviny, byla aplikována u této formy syrovátkové bílkoviny. Důvodem je vysoký obsah bioaktivních frakcí, BCAA, Glutaminu a dalších důležitých složek)

STANDARDNÍ KVALITA - CFM (MIKROFILTRACE, ULTRAFILTRACE) / Ultrafiltrací a mikrofiltrací pasterizované tekuté syrovátky - označení ve složení produktu: CFM (CROSS FLOW MICROFILTRATION), popř. MIKROFILTROVANÝ A ULTRAFILTROVANÝ SYROVÁTKOVÝ IZOLÁT nebo MIKROFILTROVANÝ A ULTRAFILTROVANÝ SYROVÁTKOVÝ KONCENTRÁT (pozn. Pasterizovaná tekutá syrovátka je vedlejší produkt, který vzniká při výrobě sýrů za použití kyselin a sýřidel. Tepelná a chemická denaturace bílkoviny způsobuje narušení její struktury)

NÍZKÁ KVALITA - IONTOVÁ VÝMĚNA, MIKROFILTRACE / iontová výměna pasterizované tekuté syrovátky - Iontová výměna je nejlevnější metoda, kdy je bílkovina odizolována z pasterizované syrovátky za pomoci kyselin a elektrického pole (denaturovaná, silně chemicky narušená bílkovina = nízká využitelnost), V případě mikrofiltrace, bez použití dodatečné ultrafiltrace, či CFM, obsahuje produkt obvykle vysoké množství nestravitelné laktózy - označení ve složení produktu: SYROVÁTKOVÝ IZOLÁT, SYROVÁTKOVÝ KONCENTRÁT, MIKROFILTROVANÝ SYROVÁTKOVÝ KONCENTRÁT (WPI, WPC).

(Pozn.: Silná denaturace, může způsobit rozložení bílkoviny až na dusíkaté formy, které nejsou tělem využitelné a musí být naopak vyloučeny z těla ven, protože tělo zatěžují = nulový efekt pro tělo + nežádoucí zatížení metabolizmu)

6. Zkontrolujte ve složení produktu proteinovou složku, která je na prvním místě, protože tato složka tvoří hlavní část produktu, tedy více než 50%. Doporučujeme pouze produkty, které obsahují jako hlavní složku formy syrovátkové bílkoviny NEJVYŠŠÍ nebo nejhůře STANDARTNÍ kvality viz. výše.

7. Prověřte obsah umělých sladidel. Nedoporučujeme produkty s obsahem aspartamu, popř. s vysokým obsahem jiných umělých sladidel. Produkty se sníženým obsahem sladidel mají sice nevýraznou chuť, ale pro tělo je tato forma nejpřijatelnější.

8. Zhodnocení tradice a dobrého jméno výrobce. Navštivte internetové stránky značky (pokud je nemá, tak opět nedoporučujeme) a nejprve zhodnoťte do čeho investuje výrobce daného proteinového produktu své peníze: Do vývoje suplementů (o kterém byste patrně také našli zmínku) nebo do agresivní reklamy? Druhý pohled může směřovat na detailnost popisu (tabulkové hodnoty a popis technologie) jednotlivých profuktů, což napoví zda vítězí "cena/chuť", nebo "kvalita/zdraví/výkon". 

proteiny tab 4

 

Obvyklým pravidlem bývá, že zákazník sleduje tzv. typické spektrum aminokyselin v daném proteinovém produktu. Zde je nutné podotknout, že tento údaj je pouze přibližný (čehož někteří výrobci zneužívají), tedy orientační a vztahuje se vždy spíše k danému druhu bílkoviny obecně, rozhodující je vždy metoda zpracování bílkoviny. U syrovátkové bílkoviny nabízí nejsilnější parametry v rámci zastoupení aminokyselin nativní izolát.

 

 

 

Závěrem tedy zopakujme, že nejdůležitějším údajem u proteinových produktů vždy zůstává: původ bílkoviny, obsah nestravitelné laktózy, technologie zpracování, minimalizace balastních aditiv a dobré jméno značky.

 

 


Rozumím

Tyto stránky využívají soubory cookie, používáním tohoto webu souhlasíte s jejich použítím. Více informací