Cvičení, Zdraví

SM systém – jak správně ukotvit a uchopit lano?

SM systém – jak uchopit lano?

Trápí vás bolesti zad, chcete si zlepšit posturu, nebo chcete poruchám páteře jen předejít? Cvičení s SM systémem za pomocí speciálního pružného lanka má kromě rehabilitace páteře velký význam i u prevence a léčby poruch velkých kloubů. Jak ale s lanky správně pracovat?

Chcete se o SM systému (metodě cvičení pro stabilizaci a mobilizaci páteře) dozvědět víc? Přečtěte si článek SM systém: spirální stabilizace páteře!

K čemu slouží poutka na lanku?

Na lanku si můžete všimnout hned dvou barevně odlišných konců s poutky. Silnější zelená koncovka se používá především k náročnějšímu cvičení. Černá tenčí úchytka je určena pro méně náročné, spíše rehabilitační cvičení, nebo také pro cvičení s dětmi, seniory a po úrazech. Koncovky doporučujeme střídat s ohledem na druh a náročnost tréninku, ale také s ohledem na úroveň vaší kondice.

SM systém – lanko

Jak lanko držet?

Úchytku si navlékněte na zápěstí tak, aby lano vedlo vždy dlaní a vycházelo mezi palcem a ukazovákem. U každého poutka mimo jiné najdete černý plastový kroužek, kterým můžete řídit pevnost úchopu poutka tak, aby vám při cvičení neklouzalo z ruky.

V aktivní fázi cviku mějte zápěstí zcela uvolněné, dlaň a prsty mějte natažené. Lanko nikdy nechytejte křečovitě. Pokud se budete chystat cvičit s dolními končetinami, navlékněte očko na plosku nohy tak, aby lano vycházelo nad nártem.

SM systém – jak držet lano?
SM systém – jak držet lano

Kde mám lano ukotvit?

Lanko můžete ukotvit kdekoliv ve výši lokte. Doma můžete využít nohu stolu nebo lanko uchytit za zábradlí, venku můžete využít lavičku nebo větev stromu.

Ať již zvolíte jakoukoliv z uvedených variant, nikdy nezapomínejte na bezpečnost úchytu a ujistěte se, že lanko nemůže odnikud vyklouznout. Pro bezpečné ukotvení lana poslouží stabilní žebřiny.

Jak daleko od úchytu lana mám během cvičení stát?

Lano by mělo být během celého cvičení v mírném tahu, nikoliv prověšené. Sílu tahu (tedy to, jak daleko budete od ukotvení stát) volte podle vaší kondice a za jakým účelem cvičíte, vždy ale myslete na to, abyste byli schopní jednotlivé cviky odcvičit maximálně správně.

SM systém – jak daleko stát

Chcete si cvičení s SM systémem vyzkoušet? Pořiďte si ke speciálnímu lanku na cvičení i balanční podložku a dvojici opěrných tyčí pro lepší udržení rovnováhy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.