Strava

Stravování s vysokým krevním tlakem – co jíst a nejíst?

DASH dieta – Fitham

Co způsobuje vysoký krevní tlak, to je v mnoha případech nejasné. Nejčastěji je to však připisováno kombinaci rodinné anamnézy, věku, úrovni stresu a faktoru životního stylu. 

Rodinná anamnéza a věk je faktor, který bohužel nezměníme. Co ale můžeme ovlivnit je kvalita našeho životního stylu. Nelze zaručit, že pouze díky správné životosprávě dojde k rychlému a dlouhodobému poklesu tlaku. Ovšem v kombinaci se správnou farmakoterapií vám může pomoci dostat krevní tlak pod kontrolu. 

Co se týče životosprávy, je za rizikový faktor hypertenze, neboli vysokého krevního tlaku, považován nadměrný příjem kofeinu, strava s vysokým obsahem sodíku, obezita, časté a nepřiměřené užívání alkoholu, některé antikoncepční pilulky a emoční stres.

Jak by tedy měla vypadat správná životospráva a co byste měli do jídelníčku zařadit?

Na to vše vám odpoví DASH dieta, konkrétní jídelní plán, který byl navržený pro léčbu nebo prevenci vysokého krevního tlaku.

Dash dieta – Fitham

DASH dieta

Je způsob stravování zahrnující potraviny bohaté na draslík, vápník a hořčík. Tyto živiny pomáhají regulovat krevní tlak. Naopak dieta omezuje sůl, potraviny s vysokým obsahem sodíku, bohaté na  nasycené mastné tuky a přidané cukry.

Doporučený příjem sodíku je 2300 mg denně

Při této dietě nenajdete specifický seznam doporučených potravin. Místo toho se dieta soustředí na konkrétní porce různých druhů potravin. Principem je také dodržovat pravidelný jídelní režim, který je založen na 6ti porcích během dne.

Co jíst při dietě?

DASH dieta je založena na dostatečném příjmu ovoce, což znamená až 4 porce denně. Stejně tak tomu je u zeleniny a ořechů

Celozrnných výrobků, libového masa a ryb je doporučováno až 6 porcí denně. To se může zdát sice hodně, celkově byste ale neměli sníst více než 180 g masa a ryb za den.  

Nízkotučných mléčných výrobků naopak pouze dvě až tři porce denně, kdy se jako porce považuje např. kelímek bílého jogurtu nebo sklenice mléka. 

Červené maso, tuk a sladkosti jsou povoleny pouze v malém množství.

Dash dieta – Fitham

Čemu se v dietě vyvarovat?

Na prvním místě jsou to potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků, jako je tučné maso a tučné mléčné výrobky. 

Dále byste měli omezit sladké potraviny a výrobky s přidaným obsahem cukru

Pokud konzumujete alkohol, omezte jeho množství max. na 1 nápoj pro ženy a 2 nápoje pro muže denně

Dalším neméně důležitým faktorem je sůl (konkrétně sodík v kuchyňské soli). Pokuste se omezit solení během vaření a stolování. Místo toho dochuťte jídlo čerstvými bylinkami, česnekem nebo kořením bez přidané soli.

Vyhýbejte se vysoce zpracovaným potravinám a konzervovaným výrobkům, které mají sice delší trvanlivost, ale pro vaše zdraví nejsou prospěšné. 

Nakupujte čerstvou sezónní zeleninu a ovoce, které vašemu tělu dodají potřebné vitamíny a minerály.

Závěrem

Výhodou DASH diety je, že spadá mezi zdravé diety. Kromě poklesu krevního tlaku je dalším benefitem redukce hmotnosti, která je sice pomalá, zato ale trvalá. Je třeba vnímat DASH dietu spíše jako změnu životního stylu a dlouhodobě ji dodržovat.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.