Cardio trenažéry

Benefity eliptických trenažérů

Benefity-eliptickych-trenazeru

Rotoped, běžecký pás nebo veslovací trenažér pozná každý. A všichni ví, k čemu přesně slouží a jaké benefity přináší cvičení na těchto strojích. Mnoho lidí však při pohledu na eliptický trenažér trochu znejistí, protože jim připomíná šlapadlo – a raději absolvují kardio jinak. To je škoda, protože se tak připravují o bezpečný a účinný trénink celého těla

benefity-elitickych-trenazeru

Co je eliptický trenažér?

Nejprve trocha teorie, ať víte, o čem je vlastně řeč.

Eliptický trenažér, nazývaný též crossový trenažér, orbitrek, eliptical či elliptical je univerzální cvičební zařízení, na kterém můžete simulovat šlapání na kole, běh nebo chůzi. A to jak klasickou, tak rychlou či do schodů.

Jeho všestrannost je ale pouze jeden z mnoha benefitů, které nabízí. Jaké jsou ty ostatní?

5 výhod eliptických trenažérů

1. Umožní vám procvičit celé tělo

Na eliptickém trenažéru samozřejmě nejvíce zapojujete nohy. Díky využití madel, společném pohybování dolní i horní části těla a nutnosti udržet rovnováhu však můžete procvičit až 80 % svalů – hýždě, hamstringy, kvadricepsy, lýtka, abduktory, adduktory, břicho, prsa, ramena, záda, bicepsy i tricepsy.

2. Prakticky nezatěžují klouby

Cvičení na crossovém trenažéru je bezpečné a minimalizuje riziko zranění, protože při něm takřka nedochází k zatížení šlach a kloubů. Zátěž je totiž celou dobu rovnoměrně rozložena na obě nohy, které se během tréninku stále drží na zemi, respektive ve “šlapátku”. 

Díky tomu jsou klouby chráněny před nárazy, což je jedna z nevýhod klasického běhání. Z výše uvedených důvodů zároveň mohou na eliptickém trenažéru cvičit

i lidé s nadváhou, kterým se běh či jiný druh tréninku nedoporučuje nebo sportovci po zranění, kteří se chtějí do formy co nejbezpečnějším způsobem.

3. Napomáhají k rychlému spalování tělesného tuku

Orbitrek je sice velmi šetrný ke kloubům, ale to rozhodně neznamená, že trénink na něm je lehký a neúčinný. Ba naopak. Člověk s průměrnou hmotností během středně intenzivního cvičení totiž spálí až 900 kcal za hodinu.  Proto eliptical představuje velmi účinný nástroj k hubnutí.

benefity-eliptickych-trenazeru

4. Mají pozitivní vliv na zdraví

Trénink na eliptickém trenažéru má blahodárný vliv nejen na vnější, ale i vnitřní “formu” těla. Podporuje totiž funkci srdce, zlepšuje krevní oběh a pomáhá udržet správnou hodnotu krevního tlaku i hladinu cholesterolu. Při správné technice také zvyšuje kapacitu plic.

5. Zlepšují vytrvalost

Crossové trenažéry jsou univerzální a lze na nich odjet jak delší a klidnější kardio, tak kratší a vysoce intenzivní intervalový trénink. Toto střídání následně vede ke zvýšení vytrvalosti i výkonnosti obecně.

Závěr

Eliptické trenažéry umožňují efektivně a bezpečně procvičit celé tělo. Jde o účinné kardio s prvky silového tréninku, během něhož spálíte hodně kalorií a zároveň posílíte nejdůležitější části svalů. Orbitreky jsou navíc vhodné i pro lidi s nadváhou a po zranění, kteří ze zdravotních či preventivních důvodů nechtějí nebo nemohou provádět jiné sporty.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.