Elektrokola

Jsou elektrokola dobrou volbou pro klimatickou změnu?

Elektrokola a klimatická změna

Klima se mění. A pokud nezakročíme, měnit se i bude. Poprvé v historii doléhá klimatická změna na člověka na globální úrovni. Na rozdíl od proměn v minulých desetiletích je tato změna mimořádně rychlá a drsnější. Jaká opatření můžeme přijmout, abychom tomu zabránili?

Elektrokola a jejich vliv na klimatickou změnu

Zraky lidí se konečně začaly upírat k možnostem a alternativám pro zmírnění změny klimatu – konečně jsme si připustili, že aktuální klimatická situace je jednou z největších hrozeb 21. století. Jednou z velmi diskutovaných oblastí je právě doprava. Nyní jsme nuceni hledat možnosti, jak automobilovou dopravu transformovat, aby životní prostředí nezatěžovala v takové míře.

Elektromobily? Ty bohužel nestačí

Podle studie vedené vědci z Oxfordské univerzity by změna stále neproběhla v nezbytném čase, i kdyby celá světová populace ihned vyměnila automobily se spalovacími motory za ty elektrické. Úspory emisí plynoucí z výměny všech spalovacích motorů za elektrické varianty se nepřenesou dostatečně rychle, jak by tomu mohlo být jiným způsobem v pouhých 5 letech. Řešení krize v oblasti klimatu a znečištění ovzduší vyžaduje totiž co nejrychlejší omezení veškeré motorizované dopravy – a to hlavně osobních automobilů, které netvoří enormní množství emisí pouze jejich provozem, ale také výrobou.

Elektromobily jako takové totiž nejsou skutečně bezuhlíkové – těžba surovin pro jejich baterie, výrobu a elektřinu, na kterou jezdí, stále produkuje vysoké množství emisí. Vyměnit všechny automobily za elektromobily je navíc pro mnoho lidí z důvodu výrobních a finančních kapacit také nemožné.

Řešením jsou kola, elektrokola a chůze

Jedním ze způsobů, jak relativně rychle a celosvětově snížit emise z dopravy, je dle studie výměna automobilové dopravy za cyklistiku, elektrocyklistiku a chůzi – tedy za tzv. aktivní cestování. Rozvoj cyklistiky (včetně té na elektrických kolech) a chůze může dle studie pomoci zmírnit klimatickou krizi, na kterou svět dnes doléhá. K výrazným pozitivním dopadům by mělo dojít i v případě, že bychom automobil nahradili jednou z alternativních doprav alespoň na jeden den v týdnu.

Pohonný systém elektrokola, který pojí motor a baterii, vyžaduje mnohem méně materiálu, než je tomu u elektromobilů. S elektrokolem se navíc dostanete dále a s mnohem menší námahou, takže jej využijete např. na cestu do práce právě místo osobního automobilu. Oproti automobilům se spalovacím motorem a elektromobilům jsou navíc levnější jak na samotnoou koupi, tak na údržbu. Také s nimi zaparkujete kde chcete a bez jakýchkoliv poplatků, zlepšíte si kondici, nadýcháte se čerstvého vzduchu a zapracujete na své postavě.

Zpátky ale k tématu – pokud by elektrokola nahradila všechny osobní automobily, snížila by se produkce oxidu uhličitého z dopravy dle studie o polovinu. Popularita elektrokol naštěstí zažívá od koronavirové krize značný vzestup, bylo by však vhodné, aby byl tento druh dopravy aktivně podporován státy – že všichni lidé vymění své automobily za elektrokola, je bohužel velmi nepravděpodobné.

Doprava a životní prostředí – proč zvolit právě elektrokolo?

1. Minimální emise

Elektrokola jsou odpovědí na problémy současnosti – klimatickou krizi, nedostatek zdrojů a rostoucí urbanizaci. Jízda na nich tak nevede k takovému znečištění ovzduší a přechod na elektrokola (nebo kola klasická) je tak výhrou pro životní prostředí i pro nás všechny.

2. Menší závislost na dopravní situaci

Už vás unavují neustálé kolony a neprůjezdná města v dopravní špičce? S výměnou automobilů za elektrokola by přišel i úpadek motorových vozidel na silnici. Do cílového místa se jednodušše dostanete rychleji, pohodlně a včas.

3. Pevné baterie s dlouhou výdrží

Pokud s elektrokolem zacházíte správně, vydrží vám opravdu dlouho. Mějte na paměti, že právě baterie je na elektrokole komponentou s největší uhlíkovou stopou. Výběrem elektrokola s robustní baterií a důkladnou péčí její životnost můžete prodloužit, a můžete tak svou uhlíkovou stopu snížit ještě víc.

Pokud vás ohledně této oblasti zajímá víc, přečtěte si náš článek Jak prodloužit životnost elektrokola, kde se údržbou baterie zabýváme.

4. Uspoříte spoustu energie

Elektrokola představují významný krok směrem k energeticky úspornější a ekologičtější dopravě ve srovnání s elektromobily – ty mají totiž mnohem větší hmotnost a aby se dokázaly „rozpohybovat“, vyžadují také větší množství energie. Elektromobily jsou také vystavěny vzdušnému proudění větší plochou, což znamená, že potřebují více energie na překonání vzdušného odporu při vyšších rychlostech. Na elektrokole tak vysoké rychlosti nedosáhnete, tím pádem je i vzdušný odpor při jízdě vždy nižší. Méně energeticky náročná jsou elektrokola i z hlediska výroby a celkového životního cyklu.

5. Dostanete se kamkoliv

S elektrokolem si cestování užijete na úplně jiné úrovni – nemusíte se totiž pohybovat jen po silnicích, ale dostanete se na místa, kam s automobilem nikoliv.

6. Prodlouží se životnost silnic

Kolikrát jste po cestě domů pod fousy zanadávali, když jste narazili na další uzavírku z důvodu opravy silnic? K poničení vozovky dochází vlivy počasí, ale také pro zápřah, který musejí silnice léta zvládat. Vznikají výmoly, zvlnění, díry a další škody, které je nutné opravit. To pochopitelně vyžaduje stavební práce a tým opravářů. Všechna tato práce navíc vytváří další emise. Elektrokola na vozovku nevyvíjí takový tlak, to znamená, že bychom tímto způsobem mohli prodloužit jejich životnost.

Situace ohledně dopravy a klimatu ale nejsou jedinými důvody, proč si elektrokolo pořídit – zapomenout nesmíme především na benefity týkající se zdraví. Pokud vás zajímá více, přečtěte si článek Popularita elektrokol: Proč si ho nakonec zamilujete i vy.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.