Strava

Greens: Zelené superpotraviny pro lepší trávení

Supergreens

Zelené prášky jsou doplňky stravy vyrobené ze zelené zeleniny, mořských řas, probiotik, trávicích enzymů a dalších. Mohou posílit imunitu a snížit riziko vzniku chronických onemocnění. Dlouhodobé účinky těchto superpotravin jsou však stále předmětem mnoha výzkumů.

Greens – k čemu slouží?

Není žádnou novinkou, že většina lidí nejí dostatek zeleniny. Zelené prášky jsou doplňky stravy navržené tak, aby vám pomohly dosáhnout doporučeného denního příjmu zeleniny. Tyto doplňky se většinou přimíchávají do vody nebo jiných tekutin. Obvykle mají zelený odstín a často chutnají po trávě. Z toho důvodu se často přidávají přírodní náhražky cukru. 

Tyto prášky většinou obsahují směs různých přísad. Mezi ně patří například listová zelenina, mořské řasy, trávy, ovoce s vysokým obsahem antioxidantů, probiotika, bylinky, houby a další. Produkty používané v těchto doplňcích jsou obvykle sušeny a poté rozemlety na prášek.

Doplněk, který stojí za zvážení 

Živiny a rostlinné sloučeniny obsažené v zelených prášcích mohou podporovat celkovou pohodu, pokud se užívají v kombinaci se zdravou stravou a životním stylem.

Vynikají především vysokým obsahem vitamínu A a C, které podporují imunitní funkce. Kromě toho mohou probiotika přidaná do prášků podporovat zdravé trávení.

5 nejznámějších superpotravin: 

1. Tmavě zelená listová zelenina 

Tmavě zelená listová zelenina je vynikajícím zdrojem živin, především fosfátu, zinku, vápníku, železa, hořčíku, vitamínu C a vlákniny. Co dělá listovou zeleninu tak skvělou, je především potenciál snížit riziko chronických onemocnění včetně srdečních chorob a cukrovky 2. typu. 

Obsahují také vysoké hladiny protizánětlivých látek známých jako karotenoidy, které mohou chránit před určitými typy rakoviny. Mezi hlavní zástupce patří kapusta, tuřín, špenát a brukev zelná.

2. Bobule 

Bobule jsou hlavním zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Jejich antioxidační schopnosti jsou spojeny se sníženým rizikem srdečních onemocnění, rakoviny a dalších zánětlivých stavů.

Bobule mohou být také účinné při léčbě různých trávicích a imunitních poruch.

Některé z nejčastějších bobulí zahrnují: maliny, jahody, borůvky, ostružiny a brusinky.

Ať už je užíváte jako součást snídaně, dezertu nebo ve smoothie, zdravotní přínosy bobulí jsou stejně všestranné jako jejich kulinářské využití.

3. Mořské řasy 

Výhody konzumace mořských řas jsou stejné jako konzumace jiných rostlin a zeleniny. Mořské řasy mají nízký obsah kalorií a jsou bohaté na několik bioaktivních sloučenin podporujících zdraví. Mezi ně patří antioxidanty, flavonoidy a fenolické sloučeniny.

Vědci v současné době studují flavonoidy a fenolové sloučeniny pro jejich antioxidační, antibakteriální, protirakovinné, kardioprotektivní, protizánětlivé a kožní ochranné účinky. 

Řas je mnoho druhů přičemž se dělí na mořské a sladkovodní. Mezi ty sladkovodní patří nejznámější mořské superpotraviny – chlorella a spirulina.

4. Mladý ječmen 

Mladý ječmen pochází z mladých rostlin ječmene, které ještě nezačaly vytvářet semena. Je nabitý vitamíny, minerály, enzymy a dalšími bioaktivními látkami. Podobně jako u jiných zelených potravin, obsahuje značné množství chlorofylu, díky kterému  má pozitivní vliv na krvetvorbu.

Mladý ječmen působí na organismus protizánětlivě, chrání ho před překyselením a podporuje imunitní systém.

5. Zelený čaj 

Zelený čaj, původně z Číny, je lehce kofeinový nápoj s širokou škálou léčivých vlastností. Vyniká velkým množství antioxidantů a polyfenolických sloučenin, které mají silné protizánětlivé účinky. Jedním z nejrozšířenějších antioxidantů je katechin.

Právě katechin dává zelenému čaji schopnost chránit před chronickými nemocemi včetně srdečních chorob, cukrovky a rakoviny. Výzkum také ukazuje, že kombinace katechinů a kofeinu v zeleném čaji může u některých lidí podporovat hubnutí.

Vše v jednom

Supergreens je směs zelených superpotravin, která v sobě snoubí všechny účinky. Není proto divu, že je v poslední době velmi oblíbená. Jedničkou na trhu je rozhodně produkt Super Greens PRO V2.0, který je obohacen o směs antioxidantů, hub a trávicích enzymů.

Ne méně oblíbeným hitem je Performance Greens, který kromě zelených superpotravin obsahuje také Ashwagandhu. Rostlinný produkt, který podporuje funkce reprodukčního systému a koncentraci.

V neposlední řadě stojí za zmínku VIRIDIAN 100% Organic Soul Food Greens, který nabízí vše v jednom. Tedy kompletní, naturální zdroje chlorofylu, všech důležitých vitamínů, antioxidantů, aminokyselin a minerálů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.