Elektrokola, Nákupní rádci

Jak vybrat dětské kolo

Jak vybrat dětské kolo

Vybíráte své ratolesti první kolo? Stejně jako je důležité první slovo nebo první krok, neměli byste podcenit ani výběr prvního kola. Orientovat byste se měli především výškou dítěte a v žádném případě dítěti nekupovat kolo větší s tím, že do něj doroste – dítě by takové kolo totiž nemuselo vůbec zvládnout. Jak se ale ve všech těch dětských kolech orientovat a vybrat to správné?

Jak vybrat dětské kolo

Začněte odrážedlem

Odrážedlo je skvělá pomůcka, která malým průzkumníkům pomůže natrénovat koordinaci a rovnováhu potřebnou pro jízdu na kole. Nelze přesně říci, kdy s odrážedlem začít. Každé dítě je nutné chápat jako individualitu a respektovat fakt, že tempo, kterým se vyvíjí, může být u každého dítěte jiné. Dříve, než ale na odrážedlo nasedne, by dítě mělo mít dostatečnou stabilitu v chůzi. Odrážedlo v příliš brzké době by mohlo narušit vývoj chůze. doporučujeme proto odrážedlo pořizovat zhruba až po 3 měsících, kdy dítě samostatně chodí.

Pamatujte si, že při výběru odrážedla (a později i kola) byste se měli řídit výškou dítěte. Na odrážedle by mělo dítě sedět vzpřímeně, mít mírně pokrčená kolena a chodidla plně na zemi. Doporučujeme proto, abyste si odrážedlo ještě před koupí vyzkoušeli v některém specializovaném obchodě. Nedoporučujeme pořizovat tříkolky a odrážedla podobného typu. Taková odrážedla dítěti poskytují až příliš velkou oporu, což má za následek, že dítě nepotřebuje tolik hledat rovnováhu a minimálně zapojuje svaly středu těla. To je však důležité pro následující přechod na kolo.

Jakmile máte odrážedlo vybrané, doporučujeme sledovat mechanismus odrazu. Ten by měl být veden podobně jako u chůze, tedy přes patu, pak zevní hranu chodidla a prsty.

Jak vybrat dětské kolo

Přechod na kolo

Jakmile je dítě dostatečně připraveno, odrážedlo ovládá levou zadní a má potřebnou stabilitu, můžete začít vybírat první kolo. První kolo bude dalším mezníkem při tréninku rovnováhy, učení se šlapání a manipulaci s brzdou. V prvé řadě je dobré si uvědomit, že každé dítě se učí svým vlastním tempem a musí být připraveno především z psychomotorického hlediska.

Důležitým faktorem, od kterého byste se měli při výběru kola odrážet, zůstává výška dítěte, ale také jeho věk, protože se dítě pomalu učí zacházet s brzdami a přehazovačkou.  V žádném případě dítěti nepořizujte kolo větší s tím, že do něj doroste – dítě ho nemusí totiž vůbec zvládnout a jízdu na kole byste mu mohli zprotivit.

Velikost kola

Na výběr kola se určitě dívejte z technického hlediska – zaměřte se hlavně na velikost kol. Na trhu se setkáte s několika velikostmi, které se odlišují dle průměru od nejmenších (12″ a 14″) po juniorská. Kola jsou obecně velmi dobře ovladatelná a vyrábí se zhruba do 14 let věku, poté děti přesedají na kola určená pro dospělé. Ideální doba pro přechod na nejmenší dětské kolo je orientačně mezi 3–4 roky, samozřejmě je ale třeba vždy respektovat individuální vývoj dítěte.

Velikost kola můžeme určit tak, že dítěti při stoji rozkročmo nad horní rámovou trubkou zbývá nad rozkrokem ještě asi na pěst místa, nebo se při výběru můžete zorientovat pomocí těchto doporučení:

  • 12″ dětská kola jsou vůbec nejmenšími koly na trhu a vhodná jsou pro děti o výšce kolem 90–100 cm (orientačně 3–4 roky dítěte). Pro maximální bezpečí bývají u modelů všechny hrany zaoblené a standardně se setkáte také s plastovým chráničem řetězu. Ve stejné velikosti pořídíte jak odrážedla, tak i klasická kola se šlapátky.
  • 14″ dětská kola jsou vhodná pro děti cca od 4 do 5 let, a to o výšce kolem 95–105 cm. V některých případech je možné 12″ kolo vynechat a pořídit rovnou 14“.
  • 16″ dětská kola jsou jen větší kopií čtrnáctek – rozdíl je skutečně jen ve velikosti kol. Orientačně budou vyhovovat dětem ve věku od 5 do 6 let ve výšce 100–115 cm.
  • Vyrábí se i 18″ kola pro děti s výškou 110–120 cm.
  • 20″ dětská kola bývají kromě jednorychlostní varianty vybavena také přehazovačkou se 6 převody, které se provádějí jednoduše otáčením gripu řídítek. Nechybí klasické dvě pákové brzdy, dítě se tak musí naučit brzdit pouze s nimi. Vhodná jsou pro děti s výškou kolem 115–130 cm, tedy děti od 6 let.
  • 24″ dětská kola jsou vhodná pro děti o výšce 125–155 cm.

Hmotnost kola

Pocit z jízdy a manipulaci ovlivní i hmotnost kola. S lehčím kolem se bude dítěti lépe zacházet a bude pro něj tedy i bezpečnější. Abyste zjistili, jestli není kolo moc těžké, vyzkoušejte jednoduchý test, kdy dítě zkusí kolo za řidítka zvednout na zadní. Pokud se u zvedání začne kymácet a neudrží rovnováhu, je na něj kolo moc těžké. Obecně platí, že těží kola jsou ta levnější, protože bývají osazena různými komponenty z těžkých materiálů.

Správný posed

Důležitým faktorem při výběru kola je správný posed. Dítě by mělo bez jakéhokoliv problému dosáhnout rukama na řídítka. Pokud rám kola mírně nahne do strany, mělo by dítě na zem dosáhnout špičkou. Sedlo nesmí být moc vysoko, ale ani nízko, a obecně platí, že by mělo dítě dosáhnout ze sedla pohodlně na pedály. Při šlapání nesmí zvedat kolena příliš nahoru. To má velký vliv na rovnováhu.

Nezapomeňte na další výbavu

Abyste zajistili maximální bezpečnost a pohodlí při jízdě, pořiďte svému dítěti plnohodnotnou dětskou výbavu, i když se chystáte jezdit jen na cestě před domem. Základním bezpečnostním prvkem, bez kterého dítě na kolo nepouštějte, je přilba, zapomínat byste ale neměli ani na odrazky, díky kterým bude lépe vidět.

Dalšími vhodnými doplňky jsou cyklistické rukavice, díky kterým dítěti nebudou zklouzávat ruce z řídítek a chrániče kolen nebo loktů, které chrání dítě před odřeninami. V neposlední řadě přijde vhod také zvonek.

Balanční kolečka – ano, nebo ne?

Při začátcích rodiče dětem často montují na zadní kolo pomocná (balanční) kolečka. Pro dítě mohou být ale spíše zatěžující a mohou mu bránit v učení techniky jízdy. Bez pomocných koleček se dítě rychleji naučí udržovat na kole rovnováhu, po přechodu z odrážedla by kolo navíc nemělo být takový problém. Raději se v prvních momentech na dětském kole zaměřte na to, aby mělo dítě kolem sebe dostatek bezpečného prostoru, kde nebude rozptylováno a stresováno okolím. V začátcích vybírejte rovný terén a ideálně takové místo, které dítě dobře zná.

Závěrem

Abyste při výběru dětského kola nešlápli vedle, doporučujeme dětské kolo před samotným nákupem vyzkoušet a řádně otestovat. Obzvlášť, pokud si nejste při objednávání jistí, raději kolo vyzkoušejte na kamenné prodejně. Budete tak mít jistotu, že bude vaše dítě spokojeno a vy samozřejmě také.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.