Cvičení

Vybíráme elektrokolo: Co je to Q-faktor a proč mu věnovat pozornost?

Q-faktor

Q-faktor je často diskutovaným parametrem při výběru klasického kola. O něco diskutovanější je pak u elektrokol se středovým pohonem, která jsou oproti klasickým kolům o něco širší. Otázkou však zůstává, do jaké míry (a jestli vůbec) může šířka elektrokola ovlivnit přirozenost a ergonomii pohybu a celkový komfort z jízdy.

Q-faktor

Co je to Q-faktor?

Q-faktor udává vzdálenost mezi dosedacími plochami klik v místě závitu pro pedál. Měřen je vodorovně s osou otáčení klik. Vyhnutí kliky (čili osová vzdálenost klik od podélné osy kola) nemusí být vždy stejné. Výslednou hodnotou ovlivňující samotné šlapání je vzdálenost podélných os samotných pedálů nebo-li horizontální šířka mezi pedály, kterou právě zmíněný Q faktor klik zásadně ovlivňuje.

Q-faktor je pro jak u kol (klasických i elektro), tak u rotopedů a spinningových kol zásadní parametr, protože ovlivňuje šířku postoje – tedy to, jak daleko od sebe budou chodidla, když je položíte na pedály.

Q-faktor

Proč je Q-faktor důležitý?

Menší hodnota Q-faktoru znamená, že budete mít nohy při šlapání blíže u sebe a naopak. Někteří cyklisté preferují menší hodnoty, jiní větší, vždy ale v závislosti na anatomické stavbě končetin. Nesprávná hodnota Q-faktoru může mít negativní dopad na postavení kyčelních kloubů, kolen a chodidel, a tak má také zásadní vliv i na pohodlnost jízdy. Vždy se tak snažíme dosáhnout toho, abychom měli kyčle, koleno a chodidlo v přímé linii, a nedocházelo tak k přetěžování, a tím i možnému zranění. Správným postavením chodidel navíc získáte více síly a zlepšíte efektivitu vaší jízdy.

Pokud se na to podíváme blíže anatomicky, tak má vzdálenost chodidel za následek vyváženost práce vnitřní a vnější strany čtyřhlavého svalu stehenního. S tím je spojena stabilizace čéšky a rozložení tlaku na co největší plochu kolenního kloubu. Abychom tedy dosáhli správného zapojení svalstva a správného rozložení tlaku sil v kloubech, je nutné se na elektrokole správně nastavit.

Nezapomínejte, že posed na kole nezávisí pouze na vzdálenosti Q-faktoru, ale také na velikosti rámu, poloze sedla a řídítek a v neposlední řadě délce klik.

Jaká je správná hodnota Q-faktoru?

Každý máme jinou tělesnou výšku, a není tak možné přesně definovat Q-faktor, který by byl univerzální pro všechny – nejblíže univerzálnosti je ale udávána hodnota 175 mm. Nejlepší je hodnotu Q-faktoru vyzkoušet v praxi, při výběru nového kola tak doporučujeme jednotlivé modely vyzkoušet přímo na prodejně, ideálně pak u specializovaných prodejců.

Pamatujte, že stejně důležité je i nastavení správné polohy sedla a řídítek, velikosti rámu a délce klik.

Závěrem

Pokud vybíráte nové elektrokolo a neznáte hodnotu Q faktoru, která by byla pro vás optimální, spolehněte se na zkušenosti výrobců a specializovaných prodejců. Obraťte se přímo na nás a nechte si poradit přímo od našich specialistů na některé z našich poboček v Praze, Brně, Liberci, Plzni, ale také ve slovenské Bratislavě. Naše elektrokola si navíc na místě vyzkoušíte a společně vybereme takové, které bude maximálně vyhovovat vašim požadavkům.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.