Nákupní rádci

Jak vybrat eliptický trenažér

Eliptický trenažer a jak ho vybrat je vždy otázkou toho kdo a jak na něm má šlapat. Jiný eliptical bude vyhovovat pro kondiční šlapání na redukci tuku 80 kg ženy, jiný pro rehabilitaci staršího člověka a jiný pro trénink aktivního 100 kg sportovce.

Váha a výška osob, které budou trenažer používat, je nejdůležitějším parametrem při výběru toho pravého crosstraineru. Na základě těchto údajů vybíráme požadovaný tvar kroku (vyšší/nižší) a dostatečně masivní rám, dle váhy a výšky uživatele.

  • Za jednu z nejzásadnějších věcí pak považujeme zajištění záručního servisu u zákazníka doma a dostupnost náhradních dílů, která je hlavně u levnějších značek velmi problémová. Zákazníci si to často neuvědomují, ale u většiny nespecializovaných prodejců je třeba trenažér v případě problému rozebrat a zaslat na reklamaci, což je velmi nepříjemné a zdlouhavé.
  • Na trhu je ale i několik specializovaných firem, které stejně jako my zajišťují servis u zákazníka doma v případě poruchy stroje. Pokud tedy se strojem máte nějaký problém, technik dojede na místo a závadu odstraní, případně na naše náklady stroj odveze a přiveze.

Jakou vybrat konstrukci a tvar kroku

Rozlišujeme čtyři různé konstrukce eliptických trenažerů, které se liší velikostí stroje, tvarem kroku, komfortem šlapání a šetrnosti ke kloubům:

A. Eliptické trenažéry se setrvačníkem vzadu a pedály vedle setrvačníku

  • Nejlevnější řešení v rozmezí cen 3 000 Kč až 20 000 Kč. Tyto stroje se vyrábí ve dvou velikostech rámu a to s kratším krokem okolo 30 cm, nebo s delším krokem cca 40 cm. Pro drobnější osoby do cca 170 cm stačí i kratší 30cm krok, tam kde eliptikal bude používat i někdo vyšší je nutné zvolit stroj s universálním, delším krokem 40 cm.
  • Nevýhodou této konstrukce je bez ohledu na značku stroje a velikost rámu ne tak přirozený tvar kroku (poměr jeho délky a výšky) a o něco větší vzdálenost nášlapů od sebe, což může být problém hlavně u drobnějších osob s ohledem na vyšší zatížení kyčlí. Výhodou jsou kromě nižší ceny i menší rozměry stroje.

B. Eliptické trenažéry se setrvačníkem vpředu

Kombinuje velmi příjemný, přirozený krok šetrný na klouby a záda s rozumnými rozměry stroje. Jedná se o velmi oblíbené řešení pro domácí využití s přirozenou polohou chodidel díky malé rozteči nášlapů. Rozumně provedené rodinné stroje s ložisky začínají okolo 20 000 Kč.

Oproti předchozí konstrukci mají delší životnost a jsou vhodné i pro těžší osoby a větší zatížení, jelikož váha člověka nezatěžuje rám stroje, ale je opřena do pojezdu.

C. Eliptické trenažéry s nášlapy umístěnými před setrvačníkem

Řešení velmi časté u profesionálních strojů pro fitcentra nabízí stejně jako stroje se setrvačníkem vpředu velmi příjemnou a přirozenou ergonomii kroku a minimální rozteč nášlapů. Konstrukce těchto strojů je velmi masivní, opět jsou tedy vhodné i pro těžší osoby a větší zatížení, vybrané modely lze složit. Tento typ eliptických trenažérů lze zakoupit od cca 25 000 kč.

D. Eliptické trenažéry s variabilním nastavením tvaru kroku

Novinka posledních let, řešení které dokáže dokonale imitovat pomalý i rychlý běh s různou délkou kroku, šlapání na rotopedu i stepper. Získáte tak několik strojů v jednom a velmi komfortní pohyb šetrný ke kloubům. Aktuálně na českém trhu nabízí tuto konstrukci v domácím provedení pouze americká firma NORDICTRACK u modelu FS7i za cenu lehce nad 50 000 Kč.

DOPORUČENÍ : Kupujete-li eliptický trenažér pro lehčí osoby, nebo ryze kondiční šlapání, můžete vybírat ze všech uvedených typů konstrukcí. U těžších osob přes 100 kg, nebo v případě sportovnější či silovější formy tréninku ale důrazně doporučujeme vyloučit stroje ze skupiny „A“, jejichž životnost je při tomto typu zatížení s ohledem na velké namáhání rámu omezená a budou vyžadovat údržbu, či servisní zásahy.

Nosnost eliptického trenažéru

  • Nosnost eliptického trenažeru udává výrobce, ale né vždy jsou uvedené údaje reálné. Proto je dobré se orientovat i dle hmotnosti stroje. I proto na trhu najdete 30 kg no-name stroj za 5 000 Kč, který má uvedenou stejnou nosnost jako 95 kg stroj renomované značky za desetinásobek ceny.  Hmotnost stroje vám napoví kolik materiálu je na stroji použito, jak masivní je rám a co vydrží. Hmotnost ovšem neukáže kvalitu zpracování a použitých materiálů a na tom samozřejmě také velice záleží.
  • Zjednodušeně lze říci, že pro ryze kondiční šlapání lehčích, drobnějších osob lze při požadavku na co nejnižší cenu koupit stroje vážící okolo 30-40 kg (nižším vahám důrazně doporučujeme se vyhnout). Levnější rodinné crossy pro klasické kondiční šlapání začínají na cca 50-60 kg a eliptický trenažér který má vydržet váhy okolo 100 kg, či silovější zatížení by měl vážit min. okolo 70-80 kg. Pro muže je pak třeba vždy vybírat stroje s tužším rámem, které vydrží i razantnější a silovější „tahání“ za rukojeti.

Možnost nastavení reálného sklonu

Některé eliptické trenažery umožňují také nastavení sklonu, to vám dá nejen jedinečný pocit ze šlapání podobnější realitě, ale také díky tomu můžete měnit zatížení jednotlivých svalů dolních končetin a hýždí

Sklon lze nastavit elektronicky servomotorem, aniž byste museli ze stroje slézat, nebo sklon jednoduše nastavíte manuálně. Nastavení záleží na modelu, jaký si vyberete. Nastavení sklonu už aktuálně nabízejí i domácí stroje značky NORDITRACK v cenách okolo 20 až 30 tisíci korun.

Šlapací střed eliptického trenažéru

Šlapací střed je jedním z nejdůležitějších dílů, který zásadně ovlivňuje nejen kvalitu vašeho tréninku, ale i tichost chodu a životnost stroje. Rozlišujeme dva typy šlapacího středu: miskový a ložiskový. Rozeznat je lze na první pohled. Miskový šlapací středy mají jednodílnou ohnutou kliku, která prochází tělem stroje. Tento typ se používá do levných strojů a rychle se opotřebí, takže je nutné je pravidelně seřizovat.

Naopak lepší modely mají středovou osu složenou na ložiscích a na ní jsou na čtyřhranu nasazeny boční tácy s pedály (na obrázku vlevo). Tento šlapací střed je v případě kvalitního provedení bezúdržbový a tichý. Samozřejmě i u tohoto středu se kvalita provedení a životnost výrazně liší dle jednotlivých výrobců a kategorie stroje. Každopádně pro klasické rodinné použití bychom doporučili výhradně tento typ středu.

Jaké vybrat ovládání zátěže?

Nejjednodušší systém ovládání zátěže je manuální s otočným regulátorem. Zátěž snadno nastavíte otáčením mechanického regulátoru se stupnicí 1 až 8 (uvedené číslo neodpovídá na všech strojích stejné zátěži, zátěž č.5 je tedy na každém modelu jiná), který ovládá mechanickou brzdu.

U elektronicky řízeného modelu zátěž ovládáte přes počítač stroje, případně i přes SMART telefon či tablet. Požadovanou zátěž nastavíte buď ručně tlačítky + a – na displeji stroje, nebo se mění dle předvoleného programu sama, automaticky během šlapání.

Druhou možností je zátěž nastavovat elektronicky pomocí tlačítek na displeji, nebo se mění dle předvoleného programu sama. Počet a typy programů se liší dle jednotlivých modelů a značek, zpravidla bývá eliptical vybaven několika profilovými tréninky (zátěž se mění dle zvoleného profilu trati, který stejně jako vaši polohu vidíte na displeji stroje), možností vytvoření vlastního tréninku, případně speciálním HRC programem korigujícím zátěž dle vaší tepové frekvence.

Posledně jmenovaný program má ale význam jen v případě, že eliptický trenažer komunikuje s hrudním pásem měřícím přesně tepovou frekvenci.

Vybrané modely elektronicky ovládaných eliptických trenažérů jsou pak vybaveny i bluetooth umožňující komunikaci s tréninkovými aplikacemi, jízdu na GOOGLE Maps a ovládání zátěže přes SMART phone, či tablet. Tomuto tématu se díle věnuje samostatný odstavec „Virtuální trénink na GOOGLE Maps“.

Jaké vybrat měření tepové frekvence ?

Měření tepu je klíčovým údajem pro účinné cvičení ať už ke spalování tuku, nebo fyzickou kondici. Většina modelů je vybavena dotykovými snímači na řídítkách nebo madlech stroje. Tyto tzv hand puse jsou spíše orientační. Pokud chcete měřit tep během celého tréninku a přesně, určitě investujte do trenažeru s přijímačem signálu od hrudních pásů (ať už analogové, nebo přes Bluetooth).  Hrudní pás pak vysílá bezdrátově informaci do počítače trenažéru a ten ji následně zpracovává.

Eliptický trenažér – jaký vybrat brzdný systém

Ve většinu případů mají dnes eliptické trenažery brzdu magnetickou, která je oblíbená především pro svou tichost a v případě kvalitního provedení prakticky neomezená životnost. U magnetické brzy odpor při šlapání vytváří sada permanentních magnetů nalepených na čtvrtkruhové liště.

Přibližováním či naopak vzdalováním magnetů od setrvačníku se mění síla magnetického pole a brzdný účinek. Pohyb lišty probíhá buď přes ocelové lanko ručně (u manuálně ovládaných strojů), nebo servomotorem (u elektronicky ovládaných elipticalů s programy). Jednotlivé eliptické trenažéry se liší počtem magnetů a tím i maximální možnou zátěží, kterou umí brzda vyvinout.

  • Indukční brzda (elektromagnetická) je o něco dokonalejší systém, který pro domácí účely tolik nevyužívá. U indukční brzdy nedochází k žádnému pohybu, u setrvačníku je napevno instalována cívka s elektromagnetem, počítač řídí proud v cívce a tím sílu magnetického pole. |tento systém je spíše vhodný pro terapeutické či medicínské účely.
  • Nevýhodu indukční brzy jsou velmi drahé opravy v případě poruchy základové desky. Proto je lepší vybírat stroje s touto brzdou výhradně od prověřených renomovaných značek používajících kvalitní komponenty (BH FITNESS, FLOW FITNESS, TUNTURI, FINNLO…).

Hmotnost setrvačníkové hmoty

Plynulost šlapání bez nepříjemných trhavých pohybů zajistí kvalitní setrvačník. Čím je vaše váha vyšší a čím těžší chcete při šlapání využívat zátěže, tím těžší by měl být i setrvačník:

  • pro šlapání s minimální zátěží lehčích osob stačí i eliptický trenažér se setrvačníkem okolo 5 až 7 kg
  • pro nenáročné rodinné kondiční šlapání je optimální setrvačník okolo 10 až 15 kg
  • pro sportovněji zaměřené osoby, nebo při požadavku na využití těžších zátěží je vhodné zvolit stroj s hmotností setrvačníkové hmoty 15 a více kg

Virtuální trénink na GOOGLE Maps!

Vybrané modely elektronicky řízených eliptických trenažérů (NORDICTRACK, HOUSEFIT, TUNTURI, PROFORM ….) umožňují napárování stroje s tabletem a po stažení patřičné aplikace široké možnosti individuálních tréninků, jejich ukládání, zobrazení grafů s průběhem tréninku, jízdu na GOOGLE Maps, či reálnou krajinou atd.. Jednoduše si vytvoříte svou vlastní trať na GOOGLE Maps a následně jí projíždíte doma na svém eliptickém trenažéru metr po metru včetně stoupání.

  • Možnosti se liší dle konkrétních značek a aplikací. Jak tomu už bývá, aplikace ZDARMA bývají obvykle jednodušší, nemají tak propracovanou grafiku a poskytují jen základní funkce, na druhou stranu dokonalejší placené aplikace pak mají i možnost osobních trenérů, kteří vás během tréninku motivují a navádí.

Světovou jedničkou je v tomto aplikace iFIT patřící společnosti ICON Fitness (značky NORDICTRACK a PROFORM), nabízející nejen špičkovou grafiku, ale i všechny varianty tréninků, intuitivní ovládání, možnosti sdílení na sociálních sítích a spoustu dalších komfortních funkcí zvyšujících atraktivitu tréninku.  Podrobnější info najdete v našem článku „ iFIT tréninková aplikace „.

Eliptický trenažér – složení a manipulace

Pro snadnou manipulaci se strojem jsou většinou eliptické trenažery vybavené přepravními kolečky, které vám umožňují stroj v případě potřeby přesunout na požadované místo.

Většina modelů má i seřizovací nožičky na vyrovnání drobných nerovností podlahy mezi přední a zadní částí crosstraineru, aby stroj pevně stál a nekýval se, což působí při šlapání rušivě. U levnějších modelů je vyrovnání řešeno excentrickou koncovkou nožičky, u lepších trenažerů pak přímo seřizovacím otočným regulátorem na koncovce nohy.

Novinkou jsou vybrané modely značek NORDICTRACK a PROFORM, u kterých lze po docvičení jednoduše složit řídítka a stroj překlopit do svislé polohy pro úsporu místa. Stroj pak na instalovaných kolečcích jednoduše převezete do rohu místnosti, ke stěně apod., kde bezpečně stojí.

Výhody koupě eliptického trenažéru u specializované firmy

Osobně bych věci jako je jízdní kolo, sekačka, nebo právě fitness trenažér nikdy nekoupil v klasickém všeobecném eshopu, nebo marketu, protože ze zkušenosti vím, že cokoli následně člověk potřebuje, má smůlu.

Při koupi u specializované odborné firmy získáte řadu výhod:

  • možnost dodání eliptického trenažéru včetně montáže technikem u vás doma
  • poprodejní poradenství s obsluhou produktu, pokud si nebudete s čímkoli vědět rady – námi prodávané produkty známe a s jejich obsluhou vám rádi poradíme
  • zajištění záručního servisu technikem přímo u vás doma – pokud budete mít se strojem jakýkoli problém, bez nutnosti eliptický trenažér rozebírat a posílat na servis k prodejci či dovozci jak je bohužel běžné u většiny firem
  • prodlouženou záruku – na většinu strojů nabízíme prodlouženou záruku a to na celý stroj, případně jeho nejdůležitější části. Proto pokud je pro vás délka záruky důležitá, vždy si před koupí pečlivě zkontrolujte skutečnou délku záruky poskytované prodejcem na jednotlivé části stroje.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.