Zdraví

Viscerální tuk jako hrozba pro zdraví

Viscerální tuk je typ tuku, který je uložen v břišní dutině a při jeho vyšším množství se může hromadit v tepnách. Tento nadbytek může zvyšovat riziko určitých zdravotních stavů, jako je cukrovka, prediabetes a srdeční choroby. Z tohoto důvodu bývá někdy označován jako „aktivní tuk“.

Obzvláště u žen je důležité a zdravé mít nějaké zásoby tělesného tuku, ale ne všechen tuk je stejný. Pokud máte nějaký tuk na břiše, nemusí to být nutně viscerální. Tukem na břiše může být i podkožní tuk, který se ukládá těsně pod kůží a častěji se nachází na pažích a nohou, obecně je lépe vidět.

Jak již bylo řečeno viscerální tuk je uvnitř břišní dutiny, v blízkosti několika životně důležitých orgánů: jater, žaludku a střev. Není tedy snadné ho vidět.

Jak se viscerální tuk diagnostikuje a měří? 

Jediný způsob, jak definitivně diagnostikovat viscerální tuk, je CT nebo MRI. Jedná se však o poměrně drahé a časové náročné vyšetření. Mnohem jednodušší a širokou populací používány jsou jednoduché vzorce, díky kterým zjistíte přibližné množství tuku.

Jedním z nich je WHR index (Waist Hip Ratio) neboli poměr pasu k bokům. Měření probíhá tak, že si najdete a změříte nejmenší část svého pasu. Obvykle je přímo nad pupíkem. Toto měření je váš obvod pasu. Následně si změříte nejširší část vašich boků nebo hýždí. Výsledek je váš obvod boků.

Vydělením obvodu pasu obvodem boků získáte váš WHR index. U žen by se WHR index měl pohybovat 0,75-0,80, což znamená, že se tuk ve vašem těle ukládá rovnoměrně. U mužů by měl být ideálně 0,85-0,90.

Komplikace spojené s viscerálním tukem 

Dlouhodobý nadbytek viscerálního tuku může způsobit řadu zdravotních problémů. Mezi nejčastější patří například zvýšená inzulinová rezistence, i když jste nikdy cukrovku neměli. Schopností tohoto tuku je také zvyšovat krevní tlak.

Jsou však i vážnější a život ohrožující stavy, mezi které patří:

  • Srdeční infarkt a další srdeční onemocnění 
  • Diabetes 2.typu 
  • Mrtvice 
  • Rakovina prsu 
  • Kolorektální karcinom 
  • Alzheimerova choroba

Jak se zbavit viscerálního tuku?

Jsou tři oblasti na které je viscerální tuk extrémně citlivý, cvičení, strava a další změny životního stylu. S každým kilem, které shodíte, ztratíte i část viscerálního tuku.

Cvičení 

V dnešní době je spoustu možností, jak se alespoň 30 minut denně hýbat. Nezapomeňte však zahrnout jak kardio cvičení, tak silový trénink.

Kardio zahrnuje aerobní cvičení, jako je běh, cyklistika, plavání a mnoho dalších. Ze začátku to může být i rychlá chůze. Pokud nejste kamarádi s posilovnou, mohout být pro vás vhodnou volbou eliptické trenažéry, běžecké pásy, rotopedy, které můžete využívat v pohodlí domova.

Silový trénink je vhodné zařadit pro budování svalů, které budou čím dál tím silnější a budou spotřebovávat více energie, tudíž budete spalovat i více kalorií.

Postupem času je ideální cvičit 30 minut kardia 5 dní v týdnu a silový trénink alespoň 3× týdně.

Strava 

Dodržovat zdravou a vyváženou stravu je nedílnou součástí. Snažte se ze svého jídelníčku vyřadit zpracované potraviny s vysokým obsahem cukru a naopak zařaďte více kvalitních bílkovin, zeleniny a komplexních sacharidů, jako jsou sladké brambory, fazole, čočka,..

Více o tom, jak si sestavit smysluplný jídelníček doma, si můžete přečíst v samostatném článku.

Životní styl

O tom, jaký životní styl vedete, víte nejlépe sami. Také určitě víte, že mezi zdravou životosprávu nepatří kouření, nadměrná konzumace alkoholu a dlouhodobá stresová zátěž.

Ač se to nezdá, stres zde hraje velkou roli. Stresový hormon kortizol může výrazně zvyšovat množství viscerálního tuku. Snažte se tedy zařadit různá meditační cvičení, hluboké dýchání a další techniky zvládání stresu.

Kdy se obrátit na lékaře? 

Pokud váš WHR index vychází větší než je norma, trpíte nadváhou či dokonce obezitou, je pravý čas navštívit lékaře. Nejen že vám může udělat krevní testy nebo EKG, poradí vám změny životního stylu a může vás odkázat na zkušeného nutričního terapeuta.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.