Cardio trenažéry, Cvičení, Nákupní rádci, Zdraví

Jak vybrat trenažér pro seniora?

Jak vybrat trenažér pro seniora?

Dostatek pohybu je důležitý v každém věku, zvláště pak pro stárnoucí dospělé. Jak stárneme, ztrácíme svalovou hmotu a sílu (stav známý jako sarkopenie), hustotu kostí a flexibilitu. Všechny tyto faktory jsou potřebné k tomu, abychom zůstali mobilní a v bezpečí při každodenních činnostech.

Cvičení ve vyšším věku snižuje dopady stárnutí udržováním a zlepšováním síly, rovnováhy a koordinace, což může pomoci předcházet zraněním a pádům souvisejícím se stárnutím.

Aby však cvičení bylo bezpečné, je potřeba používat kvalitní cvičební stroje vhodné pro seniory. Ty by měly být robustní, účinné a neohrožovat na zdraví. Při nákupu se ujistěte, že zvolené vybavení odpovídá vašim fitness schopnostem, pomáhá plnit vaše cíle, vyhovuje prostoru, je stabilní, bezpečné a snadno se používá.

Abychom vám pomohli najít to správné cvičební zařízení a usnadnili výběr, sepsali jsme pár tipů na osvědčené a bezpečné fitness vybavení.

Recumbenty

Recumbent je horizontální rotoped s pohodlným sedlem a opěrkou pro záda, často doplněný madly. Tento stroj je skvělý pro rekonvalescenci a je velmi vhodný i pro seniory. Celou horní část těla máte v klidu a při cvičení zapojujete jen nohy. Poloha na recumbentu je ideální i pro čtení nebo sledování televize. Je ideální pro osoby s problematickými zády či narušenou stabilitou.

Nabídka recumbentů je bohatá, vyrábí se v širokém cenovém rozpětí a cena tohoto stroje koresponduje s kvalitou mechanického provedení, propracovaností ergonomie a komfortem nastavení.

Rotopedy

Stejně jako recumbenty i rotopedy jsou vhodné pro seniory a osoby po úrazech. Rotopedy jsou skvělými pomocníky při hubnutí, posilování svalů nebo rekonvalescenci. V zimních měsících mají v domácnostech velké využití a využívají je i cyklisté při tréninku.

Podle čeho se při výběru rotopedu řídit?

Pokud už máte jasno, který rotoped je pro vás ten pravý, zaměřte se na provedení jednotlivých konstrukčních prvků, jako je rám rotopedu, řidítka, šlapací pedály a sedlo.

Dalším důležitým faktorem při výběru je nosnost rotopedu. Maximální nosnost rotopedů se pohybuje mezi 80-150 kg. Nosnost vybírejte s ohledem na vlastní hmotnost, doporučuje se volit rotopedy s vyšší nosností, které jsou odolnější a vydrží i vyšší zátěž.

Rotopedy můžete napájet přímo ze sítě, nebo za pomocí akumulátoru. Elektrickou energii potřebují rotopedy k aktivaci počítače. Výhodou akumulátorových rotopedů je, že je můžete postavit kamkoliv. Je však třeba myslet na pravidelné dobíjení. Tato starost odpadá u rotopedů napájených ze sítě. 

V neposlední řadě je tu hlučnost rotopedu, která je důležitá pokud chcete při jízdě sledovat televizi nebo poslouchat hudbu. Modely s hlučností do 50 dB se považují za tiché stroje.

A proč zvolit zrovna rotoped? 

Narozdíl od recumbentu posilujete nejen nohy, ale i celé tělo. Pomáhá s formováním postavy a při hubnutí. Jízda na rotopedu má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a pravidelným cvičením urychluje rekonvalescenci po zranění.

Mini rotopedy 

Mini rotopedy jsou praktickým řešením především pro seniory nebo ty, kteří mohou cvičit pouze v poloze sedu. Jsou oblíbené pro své kompaktní rozměry a narozdíl od ostatních modelů nejsou vybaveny sedlem a řidítky. Slouží hlavně k posilování horních a dolních končetin.

Eliptické trenažéry

Eliptické trenažéry jsou perfektní volbou, pokud chcete začít s během nebo jízdou na kole. Vhodné jsou také pro ty, kteří mají problémy s koleny. Tento stroj kopíruje přirozenou dráhu pohybu nohou a proto je vhodný pro seniory, cvičící začátečníky a lidi s omezenou mobilitou.

Narozdíl od předchozích strojů, na tomto trenažéru je základní pozice ve stoje, proto je potřeba více stability a koordinace. Díky pohybu ručních madel ovládáte kompletně celé tělo a pokud máte problémy se zkříženým pohybem rukou a nohou, eliptical vás to naučí.

Běžecké pásy 

Chůze je velmi zdravý pohyb, který je tělu přirozený. Tato pohybová aktivita je vhodná nezávisle na věku nebo fyzické kondici. Proto je doporučována i seniorům. Chůze jim pomáhá k posílení pohybového ústrojí, všestrannému zvýšení fyzické kondice nebo udržení kloubní pohyblivosti.

Starší lidé si ale často netroufnou vyrazit ven na dlouhé procházky, i když by rádi zůstali aktivní. Pokud to prostorové uspořádání v bytě dovolí, je jednoznačně vhodné si pořídit chodící, respektive běžecký pás.

Jak vybrat nejlepší chodící pás pro seniory?

První možností při volbě pásu je pás bezmotorový. U tohoto pásu nelze korigovat rychlost, ta je závislá na hmotnosti člověka, který na něm cvičí. Jsou sice levnější, ale ne příliš doporučované. Vhodnější variantou je pás bezmotorový magnetický, který disponuje 1 nebo 2 setrvačníky a magnetickou brzdou.

Druhou možností jsou pásy motorové, které jsou cenově dražší a vhodnější spíše pro aktivní sportovce, kteří chtějí běhat.

Mezi další faktory, na které bychom měli při výběru hledět, patří například rozměr pásu, odpružení, náklon, nosnost a pochopitelně skladnost.

Mnoho dalších užitečných rad a informací najdete v našem nákupním rádci, který se vám může hodit při výběru jednotlivých strojů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.