Cvičení

Fenomén zvaný pilates: Proč je tak populární?

Pilates je metoda cvičení inspirovaná kalistenikou, jógou a baletem. Podporuje pohyblivost a sílu všech svalových skupin v těle, přičemž se zaměřuje na hluboké svaly jádra, tzv. core. Zlepšuje držení těla, flexibilitu, sílu a rovnováhu těla.

Pilates může být jak aerobní, tak anaerobní forma cvičení. Vyžaduje koncentraci a soustředění při hledání středového bodu. Každý cvik má předepsané umístění, rytmus a dechový vzor. 

V pilates jsou vaše svaly málokdy využity až do vyčerpání, takže ne vždy dochází k pocení nebo namožení. O to víc však dochází k intenzivnímu soustředění. Cvičení se skládá z různých sekvencí cviků, které se provádějí v malých opakováních, obvykle pětkrát až desetkrát, v průběhu 45 až 90 minut.

Pro koho je cvičení pilates vhodné?

Metoda pilates se vyučuje tak, aby vyhovovala každému. Vzhledem k individuální pozornosti je cvičení vhodné téměř pro všechny, od vrcholových sportovců až po osoby s omezenou pohyblivostí, těhotné ženy a osoby s nízkou kondicí. Cvičení můžete provádět s vlastní vahou těla nebo s pomocí různých pomůcek.

Typické cvičení zahrnuje řadu cviků a protažení. Každé cvičení je prováděno s důrazem na správnou techniku dýchání a kontrolu břišních svalů.

Abyste dosáhli maximálního užitku, měli byste cvičit pilates alespoň dvakrát nebo třikrát týdně. Zlepšení držení těla můžete zaznamenat po 10 až 20 lekcích cvičení.

Rozdíl mezi pilates a jógou 

Pilates a jóga jsou často považovány za totéž. Pilates se však zaměřuje více na kontrolu pohybu a svalovou vytrvalost, kdežto jóga spojuje tělo s myslí prostřednictvím toku pohybu.

Druhy pilates

Pilates s vlastní vahou těla – jedná se o sérii cviků prováděných na podlaze s využitím gravitace a váhy vlastního těla, která zajišťuje odpor.  Hlavním cílem je procvičení hlubších podpůrných svalů vašeho těla pro zlepšení držení těla, rovnováhy a koordinace. 

Pilates s pomůckami – některé formy pilates zahrnují různé vybavení, jako je například gymnastický míč, pěnový válec, pilates obruč  nebo obyčejné činky.

Zdravotní přínosy pilates

  • Zlepšená flexibilita
  • Zvýšená svalová síla a tonus, zejména břišních svalů, dolní části zad, boků a hýždí („svaly jádra“ vašeho těla)
  • Zlepšení držení těla
  • Rehabilitace a prevence zranění souvisejících se svalovou dysbalancí
  • Zlepšení fyzické koordinace a rovnováhy
  • Uvolnění vašich ramen, krku a horní části zad
  • Prevence poranění pohybového aparátu
  • Zvýšená kapacita plic hlubokým dýcháním
  • Zlepšená koncentrace
  • Umění relaxace a zvládání stresu 

Závěrem 

Pilates je bezpečná a účinná metoda rehabilitace a cvičení, která se zaměřuje na svalovou rovnováhu, zlepšuje sílu a flexibilitu. Než se pustíte do cvičení, najděte si řádně vyškoleného a kvalifikovaného instruktora pilates. Pokud máte problémy s pohybovým aparátem, poraďte se nejdříve se svým lékařem o vhodnosti cvičení pilates.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.