Nákupní rádci

Jak vybrat osobní váhu?

Jak vybrat osobní váhu?

Časy, kdy osobní váhy dokázaly (a ještě s ne s přesností) určit „jen“ to, kolik vážíte, jsou už dávno pryč. Dnes si domů můžete pořídit váhu, která se pyšní funkcemi, o kterých se vám před lety ani nesnilo. Jak se ale ve všech těch vymoženostech vyznat? Poradíme vám!

Současné váhy toho umí tolik, že ve všech těch funkcích jeden ztrácí. Podle jakých základních parametrů byste se tedy měli při výběru nové váhy řidit?

Jak vybrat osobní váhu?

Digitální, nebo mechanická?

První, co by vás mělo při volbě nové váhy zajímat, je to, zda se jedná o váhu mechanickou, nebo digitální. Pokud používáte váhu pouze pro základní měření hmotnosti, vystačíte si mechanickou. U takové váhy oceníte především to, že do váhy nepotřebujete dokupovat baterie a že se o váhu nemusíte nijak starat. Musíte však počítat s tím, že zobrazovaná váha je spíše orientační, resp. je nutné odečítat stupnici, která často bývá rozdělena po několika stovkách gramů. Váha se navíc může odchylovat až od 2 kilogramy.

Digitální osobní váhy (někdy také „chytré“ nebo diagnostické) jsou oproti těm mechanickým přesné na desetinu kilogramu. Výhodou je, že vaši váhu vidítě v přesných číslech na přehledném displeji. Koupí digitální váhy ale záskáte také pomocníka, který vám změří spoustu dalších metrik, které se vám budou hodit, pokud se snažíte o nějakou změnu – např. podíl tuku či vody v těle, index tělesné hmotnosti (BMI) nebo množství kalorií, které máte denně spotřebovat.

Na co se zaměřit dál?

Při výběru váhy by vás měla zajímat také nosnost. Pokud si pořídíte váhu s maximální nosností 150 kg, zatímco vážíte víc, váha vás už nezměří. Některé mají nosnost jen 100 kg, většina 150 kg, jiné mají nosnost i vyšší.

Přesnost vah představuje ten nejmenší rozdíl hmotnosti, který může váha zaručit. Nejčastější odchylka představuje 100 gramů, což je opravdu dostačující. Vyšší přesnost nabízejí speciální lékařské a jiné profesionální váhy.

Rozměrově si osobní váhy bývají velmi podobné, přesto rozměrům při výběru věnujte určitou pozornost a ověřte si, že nepořizujete váhu, na kterou se nevejdete. Pro lidi s většíma nohama mohou být některé váhy z tohoto důvodu nepraktické, a pokud by se vám na přístroj nohy nevešly, hrozí, že bude docházet k nepřesnosti vážení.

Co se týče vzhledu, můžete vybírat z různých materiálů – váhy se na trhu objevují plastové, skleněné, nerezové i kombinované, ale existují také váhy, které imitují různé přírodní materiály. Pokud už ale vybíráte váhu digitální, myslete na to, aby měla přehledný displej, u kterého například můžete využít i podsvícení.

„Chytré“ váhy – co všechno umí?

Můžete hubnout, ale vaše váha přitom může stoupat – děje se tak proto, že nabíráte svalovou hmotu. Proto byste měli číslo na váze brát opravdu jen orientačně. Ať už se tedy snažíte shodit pár kilo, nebo nabrat na svalech, měli byste po vaší váze požadovat mnohem více parametrů. Mnohem důležitější než vaše celková váha je totiž poměr, ze kterého se skládá. Váhu navíc ovlivňují i další pevně dané parametry, jako je výška nebo pohlaví.

Co byste tedy měli správně měřit (resp. co by měla umět změřit vaše váha)? Mezi základní metriky patří množství tuku, množství vody a množství svalů v těle. K tomu umí některé váhy měřit například i hmotnost kostí. Měření tělesného složení pak probíhá nejčastěji tak, že vaším tělem prochází zcela bezpečné množství elektrického proudu, a váha pak hodnoty vypočítává na základě elektrického odporu. Nemějte strach, procházení proudu vůbec necítíte.

Jak vybrat osobní váhu?

Dražší diagnostické váhy pak umí měřit ještě mnohem více parametrů – například množství nebezpečného viscerálního tuku (tedy nahromadění přebytečné nitrobřišní tukové tkáně), případně hodnoty bazálního metabolismu (množství energetického příjmu potřebné pro zachování základních životních funkcí), aktivního metabolismu (AMR, kolik energie tělo spotřebuje během denních aktivit), dále provádí tělesnou analýzu i po segmentech (v levé a pravé paži, noze atd.), měří metabolický věk (​​termín používaný k přiblížení celkové tělesné kondice člověka) a další hodnoty, které vám pomohou získat komplexnější přehled o vašem zdraví.

Funkce navíc

Pokud váhu kupujete pro celou rodinu, určitě oceníte možnost přidání více uživatelů. U vah, které tuto funkci nabízí, by měl každý mít možnost nastavit si do paměti pohlaví, věk a výšku, a váha vy tak měla každému uživateli ukazovat minimálně změnu v celkové hmotnosti oproti minulému měření. Většina digitálních vah, které obsahují diagnostické funkce, dovede navíc všechny naměřené informace nasdílet s chytrým telefonem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.