Cardio trenažéry, Cvičení

5 nejlepších kardio aktivit pro redukci hmotnosti

5 nejlepších kardio aktivit pro redukci hmotnosti

Kardio cvičení může výrazně zlepšit zdraví srdce a zabránit onemocněním jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, mrtvice a další. Tato cvičení jsou také vhodná pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet  zdravou váhu.

5 nejlepších kardio aktivit pro redukci hmotnosti

Je však důležité si uvědomit, že kardio není jediný faktor, který je pro úspěšné hubnutí potřeba. Kromě toho je nutné jíst tak, abyste byli v mírném kalorickém deficitu a zařadit silový trénink, který vede ke zrychlení metabolismu a zabraňuje ztrátě svalové hmoty.

Existují různé druhy kardio cvičení. Mohou být prováděny uvnitř nebo venku, s vybavením nebo bez. Důležité je najít si aktivitu, která vám bude nejvíce vyhovovat a bude pro vás dlouhodobě udržitelná, lépe řečeno bude vás bavit.

Tento článek obsahuje seznam 5 nejlepších kardio cvičení, které mohou pomoci při spalování tělesného tuku.

1. Vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT)

Jedná se o typ tréninku, který střídá krátké intervaly velmi intenzivní aktivity a období odpočinku nebo aktivity s nízkou intenzitou.

Cílem je střídat vysoce intenzivní zatížení a poté umožnit tělu zotavit se, než budete opakovat další cyklus. HIIT může výrazně zlepšit vaši kondici ve srovnání s jinými typy cvičení. Je účinný při léčbě cukrovky nebo srdečních onemocnění. Samozřejmostí je spalování kalorií a zrychlení metabolismu.

2. Stair climber

Stair climber, nebo také nekonečné schody, je další kardio cvičení s nízkým dopadem, které působí na celé tělo. Pomáhá rozvíjet větší vytrvalost nohou a zlepšuje kardiovaskulární funkce.

Je skvělým pomocníkem při hubnutí. Při provádění této formy kardia můžete za hodinu spálit 360 až 520 kalorií. Důležité je upravit si rychlost a intenzitu tak, aby vyhovovala vaší kondici.

3. Eliptický trenažér 

Eliptické stroje jsou formou cvičebního vybavení dostupného ve většině posiloven, ale i některých domácnostech. Je navržen tak, aby poskytoval kardio cvičení s nízkým dopadem, které je bezpečné pro lidi s problémy s koleny nebo klouby. Pedály na eliptickém trenažéru se pohybují plynulým pohybem, tudíž vaše klouby nejsou tak zatěžovány, jako při běhu na běžeckému pásu.

4. Sprint 

Sprint je typ intervalového tréninku, při kterém se střídá vysoce intenzivní rychlost a krátké doby odpočinku nebo regenerace. Tento typ tréninku vám může pomoci zlepšit rychlost, obratnost a kardiovaskulární zdatnost. Při sprintu trvá vysoká intenzita sprintu 30 až 90 sekund a doba odpočinku od 30 sekund do 3 minut. Období odpočinku umožní vašim svalům zotavit se, abyste mohli efektivněji provést další intenzivní výboj.

5. Chůze 

Chůze je nejjednodušší cvičení s nízkým dopadem, které může dělat kdokoliv a kdekoliv. Rychlá chůze je skvělá pro hubnutí a udržení zdravé hmotnosti. Navíc nabízí řadu zdravotních výhod. Pravidelná chůze může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu. Může zlepšit hladinu cholesterolu, posílit kosti a svaly, snížit krevní tlak a posílit duševní zdraví.

Výhody kardio cvičení 

Zde je stručný přehled zdravotních výhod, které vám kardio aktivita může přinést.

  • Snižuje riziko zdravotních problémů, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, srdeční choroby, mrtvice a obezita. 
  • Pomáhá ulevit od chronické bolesti. 
  • Posílí vaše srdce a imunitní systém. 
  • Pravidelným aerobním cvičením si můžete udržet zdravou váhu. 
  • Může poskytnout úlevu od astmatu a nespavosti. 
  • Získáte větší sílu, vytrvalost a lepší kondici plic a svalů.  
  • Zvyšuje produkci endorfinů, které mohou zlepšit náladu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.