Zdraví

Co jíst při chřipce a nachlazení?

Co jíst při chřipce a nachlazení?

Nebudeme daleko od pravdy, když budeme tvrdit, že je chřipka jedno z nejčastějších onemocnění v zimních měsících. Stačí pouhé nachlazení a člověk se cítí nepříjemně, unaveně, někdy až apaticky.

Pokud procházíte chřipkou, pravděpodobně máte i sníženou chuť k jídlu nebo pití. Právě v tomto období je ale důležitá hydratace a kvalitní živiny, které potřebujete k regeneraci. Zdrojem těchto živin může být například vývar, zázvorový čaj, ovoce a ovesné vločky.

Více o těchto potravinách a o tom, co je nejlepší jíst a pít během sezónní chřipky se dočtete v článku.

Co pít, abyste byli dostatečně hydratovaní?

Hydratace je nezbytná pro správné fungování vašeho těla. Vzhledem k tomu, že součástí chřipky je i horečka, pocení a ztráta chuti k jídlu, můžete se velmi snadno dehydratovat.

Co se týče hydratačních nápojů, nejlepší volbou je voda. Nejen že dodává tekutinu, působí jako přirozený detox pro vaše tělo.

Pokud jste již vody přepití a hledáte něco ochuceného, můžete také sáhnout po čistém vývaru, zázvorovém nebo bylinkovém čaji s medem. Pomoci mohou i sportovní nápoje s nízkým obsahem cukru nebo jiné nápoje obsahující elektrolyty.

Doporučené potraviny při chřipce a nachlazení 

Konzumace správných potravin dodává tělu energii a živiny, které potřebuje pro správné fungování organismu. Tato konzumace je důležitá nejen když máte chřipku nebo jste nachlazení, ale i když jste zdraví.

Zde je několik tipů, co jíst: 

1. Vývar 

Ať už je kuřecí, hovězí nebo zeleninový, má velmi výživné nutriční hodnoty, pomáhá předcházet dehydrataci a zmírňuje bolest v krku. Především slepičí polévka je považována za jídlo, které má léčivé vlastnosti.

Bohatý slepičí vývar, který obsahuje maso, mrkev, celer, cibuli a byliny, je výborným zdrojem bílkovin, zinku, vitamínu A a C, a antioxidantů.

2. Česnek

Česnek dodává jídlu chuť a je potenciálním lékem na různé neduhy. Studie dospěly k závěru, že má česnek antivirové a antibakteriální vlastnosti. Může pomoci zabránit šíření virových infekcí tím, že posílí imunitní systém.

Možností jak konzumovat česnek je spoustu. Můžete ho přidávat do jídla místo koření, používat doplňky stravy obsahující česnek nebo jíst syrový česnek, který poskytuje nejvíce zdravotních výhod.

3. Potraviny obsahující vitamín D 

Vitamín D je nezbytný nejen pro správný růst kostí, ale také pro fungování imunitního systému.

Některé výzkumy naznačují, že doplňky obsahující vitamín D mohou zabránit infekci chřipkou a COVID-19 nebo snížit riziko komplikací, které se mohou vyskytnout.

Mezi potraviny obsahující vitamín D patří olej z tresčích jater, pstruh, losos, kravské mléko a některá obohacená ovesná, mandlová a sójová mléka. 

4. Jogurt 

Jogurt je vynikajícím zdrojem probiotik. Probiotika jsou prospěšné bakterie, které mohou pomoci podpořit imunitní systém. Existují studie, které tvrdí, že probiotika snižují závažnost chřipky.

Při výběru jogurtů se snažte hledat ty, které obsahují živé kultury, vitamín D a minimum přidaného cukru.

5. Ovoce a zelenina obsahující vitamín C 

Není novinkou, že vitamín C je zásadní pro posílení vašeho imunitního systému. Obzvlášť důležitý je, když jste nemocní.

Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu C patří červené nebo zelené papriky, citrusy jako je pomeranč, citrón a grep, brokolice a další. Další možností jsou i doplňky stravy obsahující tento vitamín.

6. Listová zelenina a brokolice 

Špenát, kapusta a brokolice mohou být dalšími pomocníky při chřipce a nachlazení. Díky kvalitnímu zdroji živin, jako jsou vitamíny A, C, E a K, mohou posílit váš imunitní systém a chránit organismus. 

Zkuste přidat listovou zeleninu nebo brokolici do ovocného smoothie, polévek nebo jezte syrové s kapkou citronu a olivového oleje.

7. Koření 

Přidání některého koření do vaší stravy, jako je zázvor a kurkuma, může pomoci zmírnit příznaky nachlazení, neboť mají protizánětlivé vlastnosti. Hodit se mohou například do čaje, horké vody s citrónem nebo polévky a vývaru.

Přínosné mohou být i pálivé papriky a křen, které čistí sinusové průchody a zmírňují nahromadění hlenu.

Jsou tu však i potraviny, kterým byste se měli při chřipce vyhnout.

Seznam potravin, které je potřeba omezit:

  1. Alkohol způsobuje dehydrataci a snižuje schopnost imunitního systému bránit se proti infekcím. 
  2. Tučná, smažená jídla, pizza a různá jídla z fastfoodu mohou být těžko stravitelná. 
  3. Nadměrný příjem jednoduchých cukrů, které jsou obsaženy ve slazených nápojích, bonbónech, sušenkách,…
  4. Zpracované potraviny, které obsahují méně živin kvůli vysokému stupni zpracování. 

 

Závěrem 

Pokud jste nachlazení nebo zápasíte s chřipkou, dopřejte si dostatečný odpočinek, dodržujte pitný režim a jezte výživná jídla, která vám dodají potřebné živiny. Nejhorší příznaky by měly vymizet po pěti až sedmi dnech. V případě, že se váš stav nezlepšuje, obraťte se na svého lékaře.



Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.