Ostatní

Jak porozumět svému tělu? Chytré váhy vám pomohou

Nejprve si pojďme říct, co to vlastně chytrá váha je. Vzhledem k tomu, že slovo „chytré“ může mít dnes téměř všechno, není divu, že se ptáte, co přesně chytré váhy jsou a k čemu vám mohou sloužit.

Co je to chytrá váha?

Chytrá váha je jakákoliv váha, která komunikuje s aplikací v telefonu nebo tabletu za účelem sdílení dat. Obvykle tato komunikace probíhá přes Wi-Fi nebo Bluetooth. Většina chytrých vah také nabízí mnohem více než jen základní měření hmotnosti.

Právě tato rozmanitost dat, které chytrá váha zachycuje, je odlišuje od klasických osobních vah, které měří pouze tělesnou hmotnost člověka. Výhodou je, že vidíte nejen to, že jste zhubli, ale víte i co přesně jste zhubli.

Tyto skoro až inteligentní váhy měří kromě hmotnosti tyto parametry: 

  • Index tělesné hmotnosti (BMI) – míra, která používá vaši výšku a váhu k výpočtu, zda máte zdravou váhu nebo ne. 
  • Procento tělesného tuku – kolik z vaši tělesné hmoty tvoří tuková tkáň. 
  • Svalová hmota – množství svalů ve vašem těle. 
  • Kostní hmota – kolik procent vaší hmotnosti tvoří kosti ve vašem těle. 
  • Množství vody v těle – ukazuje, jak je tělo hydratované. 
  • Bazální metabolismus (BMR) – vám říká, kolik energie (kalorií) tělo potřebuje ke správnému fungování organismu.

Nejen že vám chytré váhy mohou říci, jaké procento vašeho těla tvoří tuk nebo svaly, některé modely nabízejí segmentální složení těla. Ty vám poskytnou jasnější představu o rozložení tuku a svalů tím, že vaše tělo rozdělí do různých oblastí.

Jakmile provedete měření na chytré váze, všechna data se odesílají do aplikace, ve které můžete sledovat pokroky v průběhu času.

Jak chytré váhy fungují?

Tyto váhy pracují s využitím bioelektrické impedanční analýzy (BIA). Postavíte-li se na váhu, vaším tělem prochází bezpečný proud nízkého napětí. Rozdíl napětí mezi elektrodami zdroje a přijímače ukazuje, jaký je odpor.

Tato odolnost je určena složením vašeho těla, přičemž tkáň s vysokou hladinou vody (sval) bude nabízet menší odpor než tkáň s menším množstvím vody a lepšími izolačními vlastnostmi (tuk).

Z naměřené hodnoty impedance, poměru výšky, hmotnosti a dalších parametrů přístroj vypočítá procento tělesného tuku, svalové hmoty, vody a další hodnoty.

Jsou chytré váhy přesné? 

O přesnosti bioelektrické impedance se vede mnoho diskuzí. Podle jedné studie existují značné rozdíly v měření u jednotlivých značek a modelů vah. Měření může být spolehlivé a přesné, pokud používáte stejnou váhu pravidelně a vidíte, jaký je trend.

Je také důležité si uvědomit, že existuje mnoho faktorů, které mohou naměřené hodnoty ovlivnit – například úroveň hydratace, kdy jste naposledy jedli nebo cvičili, šli na záchod nebo se sprchovali. Vliv může mít i pokojová teplota.

Jaké jsou výhody chytrých vah?

Díky tomu, že vám váha umožní nahlédnout do složení vašeho těla, získáte více informací než z klasické osobní váhy. Na základě těchto informací může pomoci identifikovat potenciální rizikové faktory pro vaše zdraví. Například vyšší hladina břišního tuku, často ve formě viscerálního tuku, je spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění.

Výhodou vah je také jejich snadné a pohodlné používání. Vše, co musíte udělat, je stát několik sekund na váze a čekat na výsledky. Na ty se pak můžete v klidu podívat v mobilní aplikaci.

Jaké jsou nevýhody chytrých vah?

Největším problémem těchto vah je jejich přesnost nebo spíše nepřesnost. Některé studie naznačují, že chytré váhy nejsou vždy tak přesné a často podhodnocují nebo nadhodnocují procenta tělesného tuku. To by mohlo značně zkreslit představu o vašem těle.

Technologie se však vyvíjí rychlým tempem a společnosti pokračují ve shromažďování dat a zdokonalování svých algoritmů.

Mám si koupit chytrou váhu?

Chytré váhy mohou být pohodlným nástrojem pro poskytnutí základních informací o vašem tělesném složení. Mohou vás také upozornit na potenciální rizikové faktory dříve, než si je sami uvědomíte.

Chytrá váha je vhodná především pro ty, kteří pravidelně cvičí a rádi sledují svůj pokrok. Váha vás může motivovat a podpořit při dosahování vašich cílů. Pokud však máte obavy z jakéhokoli měření, navštivte svého lékaře, který vám poskytne odbou radu a pomoc.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.