Recepty

Jednoduchý a dokonale vláčný banana bread

Recept – banana bread

Nakupily se vám v kuchyni přezrálé banány? Upečte si banánový chlebíček! Tahle dokonale vláčná, voňavá a hlavně jednoduchá pochoutka k nám doputovala až z daleké Ameriky, kde je známá pod jménem banana bread. Pojďte si s námi připravit jeho zdravější verzi. Rozhodně to nebude to naposledy.

Recept na banánový chlebíček

Co budete potřebovat?

  • 3 zralé rozmačkané banány (zhruba 1 a 1/4 hrnku)
  • 2 vejce o pokojové teplotě
  • ⅓ hrnku javorového sirupu
  • ½ hrnku řeckého jogurtu
  • 1 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ¾ hrnku špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky skořice
  • špetka soli
  • ⅓ hrnku rozpuštěného másla (použít můžete také olivový nebo kokosový olej)

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 175 stupňů.
  2. Bochníkovou formu vyložte pečicím papírem, popř. vymažte máslem.
  3. Ve velké míse smíchejte rozmačkaný banán, vejce, javorový sirup, řecký jogurt a vanilkový extrakt.
  4. Zvlášť smíchejte suché ingredience: celozrnnou mouku, jedlou sodu, skořici a sůl. Směs postupně vmíchejte do místy s mokrými ingrediencemi.
  5. Dále vmícháme rozpuštěné máslo. Přímíchat můžete nasekané vlašské ořechy a čokoládu.
  6. Do připravené bochníkové formy vlijte těsto. Navrch můžete přidat podélně rozkrojený banán.
  7. Pečte zhruba 50–60 minut.
  8. Po upečení chléb nechte 10 minut chladnout, poté ho z formy vyjměte.

Pár šikovných tipů na závěr:

  • Nechte jednotlivé chutě banánového chlebíčku prolnout do druhého dne – bude chutnat o to lépe.
  • Těsto můžete péct i ve formě na muffiny.
  • Při servírování můžete chlebíček potřít slabší vrstvou oříškového másla, poprášit kakaem, nebo přidat ovoce.

Máte v plánu péct? Pochlubte se nám a označte nás ve vašem příběhu nebo příspěvku na Instagramu!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.