Nakupily se vám v kuchyni přezrálé banány? Upečte si banánový chlebíček! Tahle dokonale vláčná, voňavá a hlavně jednoduchá pochoutka k nám doputovala až z daleké Ameriky, kde je známá pod jménem banana bread. Pojďte si s námi připravit jeho zdravější verzi. Rozhodně to nebude to naposledy.
Co budete potřebovat?
- 3 zralé rozmačkané banány (zhruba 1 a 1/4 hrnku)
- 2 vejce o pokojové teplotě
- ⅓ hrnku javorového sirupu
- ½ hrnku řeckého jogurtu
- 1 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ¾ hrnku špaldové celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky skořice
- špetka soli
- ⅓ hrnku rozpuštěného másla (použít můžete také olivový nebo kokosový olej)
Postup:
- Troubu předehřejte na 175 stupňů.
- Bochníkovou formu vyložte pečicím papírem, popř. vymažte máslem.
- Ve velké míse smíchejte rozmačkaný banán, vejce, javorový sirup, řecký jogurt a vanilkový extrakt.
- Zvlášť smíchejte suché ingredience: celozrnnou mouku, jedlou sodu, skořici a sůl. Směs postupně vmíchejte do místy s mokrými ingrediencemi.
- Dále vmícháme rozpuštěné máslo. Přímíchat můžete nasekané vlašské ořechy a čokoládu.
- Do připravené bochníkové formy vlijte těsto. Navrch můžete přidat podélně rozkrojený banán.
- Pečte zhruba 50–60 minut.
- Po upečení chléb nechte 10 minut chladnout, poté ho z formy vyjměte.
Pár šikovných tipů na závěr:
- Nechte jednotlivé chutě banánového chlebíčku prolnout do druhého dne – bude chutnat o to lépe.
- Těsto můžete péct i ve formě na muffiny.
- Při servírování můžete chlebíček potřít slabší vrstvou oříškového másla, poprášit kakaem, nebo přidat ovoce.
Máte v plánu péct? Pochlubte se nám a označte nás ve vašem příběhu nebo příspěvku na Instagramu!