Strava, Zdraví

Mozek na maximum: Zkuste nootropika!

Než se pustíme do popisu jednotlivých nootropik, pojďme si říct, co to vlastně nootropika jsou. Jedná se o látky, které jsou známy pro své povzbuzující účinky. Nootropika jsou někdy označovány jako „chytré drogy, látky zlepšující paměť, kognitivní funkce, bdělost, náladu a motivaci.

Obecně můžeme říct, že jsou to látky, které mají pozitivní vliv na funkci mozku. Mohou zahrnovat určité typy léků na předpis, většina je však volně prodejná ve formě doplňků stravy.

V některých případech jsou tyto látky schváleny k léčbě příznaků specifických stavů. Například stimulační léky na poruchu pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) a léky k léčbě příznaků Alzheimerovy choroby. Používány jsou však i zdravými dospělými, a to právě k posílení duševního zdraví.

Zde je stručný přehled nejznámějších nootropik.

1. Kofein 

Je to tak, i kofein patří mezi látky zvané nootropika. Jedná se o nejrozšířenější psychoaktivní látku na světě.

Přirozeně se vyskytuje v kávě, kakau, čaji, oříšcích, kole a guaraně. Přidává se do mnoha limonád, energetických nápojů a také léků.  Může být užíván jako doplněk stravy, buď samostatně, nebo v kombinaci s jinými látkami.

A jak vlastně kofein funguje? Kofein na sebe váže chemickou látku adenosin, kterou mozek vytváří pro signalizaci únavy. Touto vazbou zablokuje kofein účinky adenosinu a vy přestanete cítit únavu.

Doporučený denní příjem kofeinu je 200 až 400 mg. Taková dávka vede k nabuzení, zlepšení kognitivních funkcí a zlepšení funkcí mozku. Nadměrný příjem kofeinu může způsobovat potíže se spánkem, úzkost, roztěkanost nebo nevolnost.

2. L-Theanin

Theanin je přirozeně se vyskytující aminokyselina nacházející se v čaji nebo jako součást doplňků stravy. Je známá pro své uklidňující a relaxační účinky na tělo a mysl, aniž by způsobovala ospalost. Zároveň podporuje zdravé kognitivní funkce.

Bylo zjištěno, že užívání pouhých 50 mg – které se nachází v zhruba dvou šálcích čaje – zvyšuje v mozku alfa vlny, které jsou spojeny s uvolněním a přitom soustředěným stavem.

Theanin je ještě účinnější, pokud je užíván s kofeinem. Z tohoto důvodu se často používají společně v doplňcích zvyšujících výkon.

3. Kreatin 

Kreatin je aminokyselina, kterou vaše tělo používá k tvorbě bílkovin. Je to populární doplněk mezi kulturisty, neboť podporuje růst svalů. Kromě toho má pozitivní vliv na váš mozek.

Poté co je kreatin vstřebán, vstupuje do mozku, kde se váže s fosfátem a vytváří molekulu, kterou mozek používá k rychlému zásobování buněk. Tato zvýšená dostupnost energie pro mozkové buňky souvisí se zlepšenou krátkodobou pamětí a schopnostmi uvažování.

Studie ukazují, že je bezpečné užívat 2–3 g denně bez jakýchkoli negativních účinků.

4. Omega 3-mastné kyseliny 

Omega-3 mastné kyseliny patří mezi nejznámější a dobře prozkoumané posilovače zdraví. Spojovány jsou především s přínosy pro mozek.  Jsou důležité pro opravu a obnovu mozkových buněk.

Tyto polynenasycené mastné kyseliny se nacházejí v tučných rybách, rybím tuku a doplňcích stravy. Je prokázáno, že užívání rybího oleje pomáhá oddalovat pokles mozkových funkcí způsobených stárnutím. Kromě toho vede užívání doplňků ke zlepšení paměti, koncentraci a zlepšení nálady u lidí s depresí.

Suplementace těchto nenasycených mastných kyselin, respektive rybího oleje, je vhodná, pokud nejste schopni jíst minimálně 2× týdně ryby. Nejlepší formou suplementace omega 3 je krill olej, o kterém se můžete dočíst v samostatném článku.

5. Ginkgo Biloba 

Ginkgo Biloba nebo také jinan dvoulaločný je strom původem z Číny, Japonska a Koreje. Jeho listy jsou dostupné jako bylinný doplněk. Výtažek z těchto listů může mít pozitivní účinky na mozek.

Bylo prokázáno, že doplňky z Gingko Biloby zlepšují paměť, náladu a snižují příznaky demence. Užívání doplňků také snižuje vysoký krevní tlak související se stresem. Aby doplňky stravy splnily svůj účel, je vhodné dlouhodobé užívání. Nikdy však nepřekračujte doporučené dávkování, které je uvedeno na obalu.

6. Racetamy

Racetamy jsou syntetické sloučeniny, které ovlivňují neurotransmitery v mozku. Pomáhají zvyšovat neuroplasticitu, čímž usnadňují učení a zapamatování si nových věcí. Jsou známé pro svou schopnost zvyšovat energii, soustředění, paměť i náladu.

Mezi nejznámější racetamy patří Aniracetam, Piracetam, Pramiracetam a Oxiracetam. Některé z nich pomáhají zvyšovat soustředěnost, jiné s kreativitou, jiné stimulují, zatímco jiné mohou pomoci s úzkostí.

Stejně jako účinek i dávkování se u jednotlivých racetamů liší. Proto vždy čtěte příbalový leták nebo se poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

Závěrem

Nyní víte základní informace pro to, abyste povzbudili váš mozek k lepšímu výkonu. Využijte tyto informace a vyzkoušejte sami, jaká nootropika vám nejvíce vyhovují. Užívání nootropik je v současné době na vzestupu, ale k lepšímu pochopení jejich výhod jsou zapotřebí další výzkumy.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.