Cvičení

Proč se ženy nemají bát silového tréninku?

Silový trénink má bezesporu mnoho výhod. Stále je však mnoho žen, které z něj mají obavy a posilovně se vyhýbají obloukem. 

Příčinou těchto obav je pocit, že budou vypadat příliš svalnatě, nedokáží správně zacházet se stroji nebo se v posilovně zraní.

Pojďme se podívat na hlavní důvody.

1) Nevíte, co a jak v posilovně správně dělat?

  • Prvním důvodem, proč se ženy bojí navštívit posilovnu, je strach, že nebudou vědět, jak zacházet se stroji. Narozdíl od mužů není posilování něco, na čem bychom my ženy vyrostly. Mnoho z nás neví, jak které závaží chytit nebo jak na kterém stroji cvičit.  
  • Neznalost těchto základních a důležitých informací nás může zpomalit v pokroku, zabránit zapojení správných svalů a často může vést i ke zranění. 
  • Abyste předešly těmto chybám a možným poraněním, nebojte se oslavit certifikovaného trenéra, kterého najdete v každé posilovně. Ten vás provede a seznámí se základními cviky.  

Další tip pro začátečníky: Nemusíte se hned pustit do zvedání těžkých závaží, zkuste ze začátku použít jako odpor svoji váhu. Naučte se provádět cviky správně a poté začněte přidávat závaží.

2) Budete příliš svalnaté?

Další obavou, kterou často slýchám od žen je, že naberou mnoho svalů. To ale není tak snadné. Abyste nabraly objem, potřebujete tři věci: testosteron (to je důvod, proč muži získávají větší svaly), vyšší kalorický příjem a trénink s velkým objemem. 

Je nemožné, aby ženy dosáhly gigantických svalů bez toho, aniž by užívaly nelegální hormony. Nemusíte se tedy bát používat i těžší závaží. 

3) Všichni na vás koukají?

Představujete si samy sebe, jak vejdete do posilovny, všechna světla zhasnou, zapne se reflektor a na vás se dívá plná místnost svalovců. Skutečnost je však taková, že většina lidí se zaměřuje na svou vlastní formu – ne na vás. Ke zmírnění nejistoty pomáhá být připraven. Přihlaste se na cvičení a jděte do posilovny s jasným plánem.

Další možností je začít s posilováním doma. V dnešní době najdete na trhu širokou škálu výrobků od jednoduchých činek po špičkové stroje nejvyšší kvality. Pokud si nevíte rady s výběrem, oslovte kvalifikovaného poradce, který vám rád pomůže. Můžete si také prohlédnout rady a tipy, které vám nákup usnadní.

4) Nespálíte dostatek kalorií?

  • Jen málo věcí je uspokojivějších, než naskočit na běžecký pás, půl hodiny běžet a pak vidět, že jste shodily 300 kalorií. Je smutné, že při zvedání závaží neexistuje žádný takový údaj.
  • Silová cvičení však mají jednu zásadní výhodu. Na opravu svalů po tréninku je potřeba hodně energie (kalorií), což zrychlí váš klidový metabolismus i na několik dní poté.  
  • Výhodou také je, že čím více síly budete mít, tím efektivněji budete využívat svaly. To vám umožní spálit více kalorií i během kardia. Zároveň se běžné věci, jako například zvedání dítěte a těžkých předmětů budou zdát jednodušší. 

Proč by tedy ženy měly zařadit do cvičení i silové tréninky?

Stárnutím přirozeně ztrácíme svalovou hmotu. Zařazením silového tréninku tak můžeme ztrátu zpomalit či úplně zastavit. Cvičení také zvyšuje stabilitu kloubů a pevnost kostí, což může snížit riziko osteoporózy a následných zranění. Existuje nespočet dalších výhod, nejlépe je však zjistíte, když silový trénink samy vyzkoušíte. 

Věříme, že tento článek byl prospěšný pro mnoho žen a zbavil je předsudků, které dosud měly. Nejen že budete díky silovému tréninku lépe vypadat, budete i fyzicky silnější. Pamatujte, nikdy není pozdě začít.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.