Cvičení, Strava

Hubnutí se spalovači tuku: Kdy vám opravdu pomohou?

Hubnutí se spalovači tuku: Kdy vám opravdu pomohou?

Každý, kdo se někdy pustil do hubnutí, alespoň na moment zapřemýšlel, jak si cestu za vysněnou postavou ulehčit. První, co vás nejspíš napadlo, bylo, že byste se mohli porozhlédnout po nějakém spalovači tuku. Jsou ale takové pilulky na hubnutí opravdu účinné? Ano, ale ne tak, bychom si to představovali. Podívejme se, jak spalovače fungují a jak je efektivně využít.

Hubnutí se spalovači tuku: Kdy vám opravdu pomohou?

Bez kalorického deficitu to nepůjde

Ať se nám to líbí, nebo ne, základem úspěchu při hubnutí je a vždy bude správně nastavený kalorický deficit. Spálit tedy budete muset více kalorií, než přijmete, a ještě budete muset k kalorickém deficitu setrvat alespoň nějaký ten čas. O kalorickém deficitu a jeho výpočtu jsme sepsali samostatný článek, ve kterém najdete všechny potřebné informace.

Spalovače tuku – co si pod nimi představit?

Za spalovače můžeme označit látky, díky kterým různými způsoby dochází ke zvýšení výdeje energie organismu, zvyšují metabolismus tuků, ovlivňují přeměnu tuků na energii, zhoršuje vstřebávání tuků nebo během fyzické aktivity zvyšují oxidaci tuků.

Mezi nejčastější látky, které ve složení spalovačů najdete, patří:

  • Kofein – funguje jako stimulant, zlepšuje využívání tuku jako zdroj energie a oddaluje únavu.
  • Synefrin – pomáhá zvyšovat rychlost metabolismu a odbourávání tuků, také mírně reguluje apetit.
  • Extrakt zeleného čaje (EGCG) – jedná se o stimulant a antioxidačními účinky.
  • CLA – podporuje činnost metabolismu a zvyšuje odbourávání tuků.
  • L-karnitin – Rozkládá mastné kyseliny, čímž velmi účinně napomáhá spalování tuků.

Jak spalovače tuku fungují?

Ačkoli jsou spalovače mnohdy prezentovány jako zázračné pilulky, které tuky spálí na jedno sezobnutí, jejich realita je jiná. Spalovače tuku jsou pořád jen doplňky, a změně životního stylu se tak jako tak nevyhnete.

Většina spalovačů tuků funguje na dvou základních principech:

  1. Zvýšení termogeneze. Termogenní látky podněcují vaše tělo k produkci tepla – urychluje se tedy termogenní reakce v těle. Tento proces vyžaduje dodatečnou energii, čímž se zvyšuje energetický výdej. Zvýšená potřeba energie je obvykle pokryta ze zásob tuku.
  2. Zvýšení lipolýzy. V tomto případě se do krevního oběhu uvolňují mastné kyseliny, které mohou být využity jako zdroj energie. Zvýšením lipolýzy dochází k efektivnějšímu odbourávání tuků. Vaše tělo tedy čerpá z dostupných tukových zásob.

Kdy spalovače tuku používat?

K maximální využitelnosti látek v organismu dojde, pokud spalovač použijete cca 30–60 minut před tréninkem. Vždy se ale orientujte dávkováním uvedeném na konkrétním obalu produktu.

Mějte na paměti, že látky zůstávají aktivní poměrně dlouhou dobu (až 6–8 hodin). Nedoporučujeme proto spalovače tuků užívat v pozdních odpoledních hodinách, kdy by mohly výrazně narušit váš spánek.

Existují nějaká rizika?

Při užívání spalovačů se vyplatí dodržovat dávkování stanovené výrobcem. Efekt spalovače v žádném případě nenavýšíte zvyšováním dávky. Nadměrná spotřeba látek obsažených ve spalovačích by mohla vést k problémům se spánkem a také by mohla ovlivnit kardiovaskulární zdraví.

Také produkty neužívejte na lačný žaludek – v tomto případě by mohlo dojít k jeho podráždění.

Co si z toho odnést? 

Spalovače jsou doplňkem stravy, díky kterému dokážeme využít více energie a budeme schopni podat intenzivnější výkon. Se správně nastaveným jídelníčkem, vhodným druhem pohybu, dostatkem odpočinku a na základě kalorického deficitu dokáží podpořit redukci hmotnosti, vždy je ale třeba mít na paměti, že sám o sobě spalovač nezmůže vůbec nic.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.