Cvičení, Zdraví

Co jsou hrudní pásy a jak je používat?

Hrudní pás

Měření tepové frekvence hrudním pásem je označováno za ten nejlepší možný způsob, který pro maximální přesnost využívají i profesionální sportovci. Jak takové hrudní pásy fungují a jak je správně používat?

Žena na běžeckém páse připínající si hrudní pás

Co je to hrudní pás?

Hrudní pás je popruh, který má na sobě umístěn snímač. Ten můžete propojit pomocí Bluetooth se svým mobilním telefonem. Výhodou pásů je, že jsou pohodlné a nikde nepřekáží, ale také jejich údržba. Snímač lze z pásu snadno vyjmout a očistit, stejně tak pás je pratelný.

Proč si hrudní pás pořídit?

Narozdíl od optických snímačů pracují hrudní pásy na principu elektrokardiografie. Monitorují tedy aktivitu srdečního svalu, a to s maximální přesností.

Měření tepu je důležité nejen ze zdravotních důvodů, ale také pokud chcete efektivně hubnout nebo sledovat svůj sportovní výkon. V takovém případě by vám hrudní pás ve výbavě chybět rozhodně neměl. Pomocí hrudního pásu si svou tepovou frekvenci můžete hlídat po celou dobu cvičení.

Hrudní pásy jsou nejen nejpřesnější, ale také vůbec nejstarší metodou, jak měřit tepovou frekvenci a hodnoty zobrazovat v hodinkách nebo v telefonu. První hrudní pás, který měl kódovaný signál pro jedny hodinky, byl vydán v roce 1979 i nyní prémiovou značkou Polar.

Jak snímání tepu funguje?

Princip měření tepové frekvence pomocí hrudního pásu vychází přímo z elektrické aktivity srdce. Snímač s diodami je proto umístěn přímo u srdce, kde snímají jeho elektrickou aktivitu. Data jsou poté vysílána a zpracována v chytrých zařízeních (telefon, hodinky) pomocí signálu Bluetooth nebo ANT+. Doba přenosu signálu do zařízení je velice nízká, a proto hrudní pás reaguje na změny tepové frekvence reagovat okamžitě. Optické senzory na takové změny reagují většinou se zpožděním, což může být v některých případech nevyhovující.

Žena na běžeckém páse připínající si hrudní pás pro měření tepové frekvence

Pro koho je hrudní pás vhodný?

Ať už je váš sportovní cíl jakýkoliv, je třeba hlídat úroveň aktivity a mít správný poměr aerobních (pomalejších) a anaerobních (rychlejších) aktivit. Hrudní pás přijde vhod lidem, kteří se snaží o redukci hmotnosti, kteří by se během aktivity měli držet na 55-65 % své maximální tepové frekvence. Hrudní pásy ocení také nejen začínající sportovci, kteří pozorují svůj výkon a fyzickou kondici.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.