Pro pravidelný a dostatečný příjem živin ze stravy je důležité mít po ruce stále nějaký dobrý pamlsek. Vyhnete se tak rychlým nezdravým sladkostem z obchodu. Domácí müsli tyčinky jsou skvělou volbou díky jednoduché přípravě. Chutnají výborně a jsou plné přirozených bílkovin, vlákniny a zdravých tuků, čímž vás zasytí a dodají energii na celé hodiny.
Suroviny pro přípravu 20 müsli tyčinek:
- 350 g datlí (20 kusů) – případně sušené datle
- 1 šálek slunečnicových semínek (175 g)
- 1 šálek dýňových semínek (175 g)
- 1 šálek lněných semínek (200 g)
- 1 šálek sušených brusinek (200 g)
- 2 šálky ovesných vloček (240 g)
- 3 PL chia semínek
- 5 PL kešu másla – můžeme i jiný druh ořechů
- 1 PL mleté skořice
- 1 PL kokosového oleje
Postup:
Nejprve si předehřejte troubu na 180°C. V případě horkovzdušné stačí 160°C. Vypeckujte datle a se dvěma hrníčky vody (cca 600 ml) vařte 5 minut. V misce smíchejte slunečnicová, dýňová a lněná semínka, brusinky a vločky. Uvařené datle rozmixujte spolu se zbylou vodou, chia semínky, skořicí, kokosovým olejem a kešu máslem. Rozmixovanou směs, respektive datlové pyré smíchejte spolu se směsí semínek a vloček. Na plech, který je vymazán kokosovým olejem, nalijte směs, a ještě ji pomačkejte. Pečte 30–40 minut, dokud se neobjeví na povrchu zlatohnědá barva. Během pečení, cca po 20 minutách vyjměte plech a těsto nakrájejte na tyčinky a pečte dále.
Pokud si v pečení tolik nevěříte, nebo prostě nemáte na pečení čas, můžete si vybrat v našem širokém sortimentu proteinových, energetických, nebo müsli tyčinek.