Cvičení

Jak začít se cvičením jógy?

Chtěli byste pracovat se svým tělem po fyzické i duševní stránce? Vyzkoušejte jógu. Tisíce let starou, ale přitom stále aktuální metodu, jak dosáhnout harmonie těla a mysli. V tomto článku vám ukážeme, jak začít.

jak-zacit-cvicit-jogu

Jóga nabízí spoustu benefitů

Cvičení jógy přináší mnoho výhod. Například úlevu od stresu, kvalitnější spánek, zlepšení flexibility a balancu, zapojení běžně nepoužívaných svalů nebo poznání a uvědomění si vlastního těla i jinak, než jsme zvyklí při zvedání těžkých vah či jiné sportovní aktivitě. 

Proto láká čím dál více lidí, kteří rozhodně neodpovídají tradiční představě rachitického ezoterika v batikovaném tílku. Dnes už je naprosto běžné kombinovat jógu se silovým tréninkem, kde mnoho zmíněných benefitů přímo (pevnější core, větší ohebnost či zkvalitnění práce s dechem) i nepřímo (rychlejší regenerace, lepší funkčnost centrální nervové soustavy) využijete.

Jak s ní tedy začít?

1) Změňte přístup na “nesoutěžní”

Možná to nejtěžší přijde hned na úvod.  Pravděpodobně jste zvyklí “soutěžit” sami se sebou i ostatními, dávat si jasně dané krátkodobé i dlouhodobé cíle a posouvat hranice svého těla. U cvičení jógy ale musíte mít zcela jiné mentální nastavení. 

V gymu možná platí, že co bolí, to roste, jenže jóga nebolí. Fyzicky ani psychicky. Nejde o výsledek, nýbrž vnitřní pocit. Každý trénink si můžete přizpůsobit podle toho, jak se zrovna cítíte. A čím dříve si tento přístup osvojíte, tím snadněji do tajů jógy proniknete.

2) Pořiďte si kvalitní vybavení

Jóga má, podobně jako třeba běh, tu výhodu, že k ní potřebujete jen minimum vybavení. Ale je potřeba, aby i těch pár věcí bylo kvalitních, jinak ze své snahy nevytěžíte maximum. Základ představuje pohodlné a ke cvičení určené oblečení, například kraťasy či legíny a volné tričko.

Nezapomeňte ale ani na:

  • podložku na jógu, která vám zajistí pohodlné a bezpečné cvičení.
  • jóga cihličky, které sníží vaší vzdálenost od země a poskytnou vám větší stabilitu při provádění asán (pozic).
  • jóga válce, které vám pomohou zpevnit tělo, uvolnit svalové napětí, snížit bolestivost, zvýšit flexibilitu svalů a zlepšit správné držení těla.
  • popruhy na jógu, které vám poslouží jako dopomoc v postojích a pozicích, které byste jinak nedokázali zaujmout nebo v nich nebyli schopni dostatečně dlouho vydržet.
  • masážní válce, které vám pomohou předejít zranění svalů a urychlit regeneraci po cvičení.
jak-zacit-cvicit-jogu

3) Zvolte si styl jógy, který vám bude vyhovovat

Je jich hodně, takže si můžete vybrat tu, která vám bude nejbližší, držet se jí a průběžně se v ní zdokonalovat. Nebo klidně cvičte podle momentální nálady a střídejte různé typy jógy.

Existují dva základní styly:

  • Hatha jóga – pomalejší, statičtější a nenáročná základní forma jógy, vyznačující se dlouhým setrváním v jednotlivých pozicích, relaxací po každé poloze a důrazem na ovládání dechu.
  • Power jóga – dynamičtější forma jógy s důrazem na samotné cvičení, plynulé přecházení mezi pozicemi a většímu zapojování (posilování i protahování) svalů. 

Většinou platí, že lidé, kteří mají náročnou práci, neumí odpočívat a jsou věčně ve spěchu, preferují hatha jógu. Ta totiž učí, jak se zastavit a zklidnit tělo i mysl, což workoholici potřebují nejvíc. 

Power jógu naopak oceňují především ti, kteří mají klidnější práci a potřebují nabudit či nabít energií.

Ale to samozřejmě není dogma. Každý jsme jiný. A jiný je i každý náš den. Proto je nejlepší vyzkoušet oba základní typy, poznat jejich efekty na vlastní kůži a poté si vždy vybrat ten, který vám zrovna podle vašeho názoru přinese větší užitek.

jak-zacit-cvicit-jogu

4) Vyberte si vhodné video tutorialy

Ze začátku musíte cvičit podle lektora. A pokud nepůjdete na skupinovou lekci, tak si stačí pustit vhodné video na YouTube. Tam máte bohatý výběr všech typů a obtížnosti, tudíž po chvilce hledání najdete to, co vám bude po všech stránkách vyhovovat.

5) Vytvořte si svůj koutek

Cvičení jógy by mělo být pomyslným útěkem z reality, kdy na určitou dobu zapomenete na všechny starosti a cítíte se krásně. K tomu pomůže, když si ten prostor vyzdobíte něčím, co vám tyto chvíle ještě více zpříjemní. 

Vonné či běžné svíčky, fotografie nebo oblíbená relaxační hudba, může jít opravdu o cokoliv. Udělejte si to hezké, ať se na každou lekci těšíte a máte ji za odměnu.

6) Cvičte pravidelně

Z posilovny znáte, že přijít jednou za dva týdny a během té doby nic nedělat opravdu nemá smysl. Tak proč by to se cvičením jógy mělo být jinak? Praktikujte ji alespoň 3-4x týdně bez ohledu na to, jestli na to máte pět minut nebo celou hodinu. Při podobné frekvenci pravděpodobně brzy zaznamenáte progres, který vás namotivuje k tomu, abyste u jógy zůstali. 

Závěr

Jóga je ideální způsob, jak efektivně pracovat se svým tělem fyzické i duševní stránce. K tomu navíc nabízí spoustu benefitů, které využijete při silovém tréninku nebo jiné sportovní aktivitě. Stačí si obstarat pohodlné oblečení, nezbytné pomůcky, vybrat si vhodný styl a pravidelně cvičit. Pak – dříve či později – dosáhnete harmonie těla a mysli. Namaste!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.