Cvičení

Jak se po dovolené vrátit zpět do režimu

Utéct z každodenního rytmu povinností je občas potřeba. Jak ale naskočit zpět? Po návratu z dovolené bývá přechod k běžné životní rutině zkrátka dost obtížný. A tím myslíme nejen domácí práce a povinnosti v zaměstnání, ale také cvičení, zdravé stravování a životní styl celkově. Může vám dokonce připadat, že začínáte od začátku. Pojďme si říct, jak vervu do cvičení získat po týdnech lenošení zpět.

Jak se dostat zpět do formy

Určete si cíl

Abyste udrželi motivaci dlouhodobě, měli byste si stanovit konkrétní bod, kterého chcete docílit. Jakmile si jasný cíl vytyčíte, snáze si uvědomíte kroky, které je třeba podniknout, abyste ho dosáhli. Tímto způsobem se zvyšuje naše zapojení a dává smysl krokům, které podnikáme.

Nepřepalte start

Před dovolenou jste možná dodržovali striktní rozvrh, po návratu na sebe ale příliš velké nároky neklaďte. Zapomeňte proto na nesmyslné dvouhodinové zvedání ve fitku, nedržte hladovky a nepodrobujte se drastickým detoxům. Takové přehánění nakonec povede k tomu, že cvičení necháte úplně. Dopřejte si proto pomalý rozjezd a do posilovny zavítejte dvakrát týdně, i když jste ji před dovolenou navštěvovali čtyřikrát. Věřte, že k původnímu sportovnímu výkonu se brzy vrátíte.

Plánujte

Jak už jsme řekli, do svého režimu se vracejte hlavně pomalu a postupně. A abyste neměli nutkání dupnout na plyn, svoje aktivity a jídelníček si nejprve rozumně naplánujte tak, aby vše odpovídalo vašim cílům. Zátěž postupně navyšujte.

Odměňte se

Za svou poctivost si věnujte maličkou odměnu. Taková odměna může pro každého znamenat něco jiného: může to být nový kousek sportovního oblečení, dlouhá horká koupel, dobrá káva, odpočinek s knížkou na lehátku nebo nějaká fitness dobrota, která vám k vysněnému cíli pomůže.

Najděte si parťáka

Ve dvou se to lépe táhne. Zkuste si proto splašit parťáka, který se do cvičení vrhne s vámi, a motivujte se navzájem. Cvičení ve dvou rychleji odsýpá, je zábavnější a když navíc budete na cvičení domluvení, bude těžší v tom parťáka nechat samotného. A pokud se nikomu do cvičení chtít nebude, řekněte o něm co nejvíce lidem. Určitě vám to nedá a nebudete je chtít (nebo spíš sebe) zklamat.

Pomohou i suplementy

Důvodem, proč tyto suplementy užívat, je fakt, že tělo sportovce má mnohem větší nároky na příjem různých makro i mikronutrientů, než tělo člověka, který nesportuje, a v případě, že máte dobře nastavené tréninky a vyvážený jídelníček, budou vám suplementy v nabírání svalové hmoty, zvyšování svalové síly i redukci tuku skvělým pomocníkem. Jaké brát závisí vždy na vašem cíli, existuje ale pár suplementů, které by za nás určitě chybět neměly.

  • Multivitamin. Ten by měl tvořit základ mezi suplementy každého sportovce i nesportovce. Kromě pozitivního vlivu na imunitní systém můžete očekávat lepší trávení a fungování mozku, odolnost vůči depresím, oddálení únavy, hormonální optimalizaci a mnoho dalších benefitů.
  • Hořčík a zinek. Přesto, že jsou součástí multivitaminu, jedná se o nejvíce deficitní minerál a stopový prvek, doporučujeme se na jejich příjem zaměřit více. Jsou zcela stěžejní pro optimalizaci hormonů v těle, zlepšení kvality spánku i správnou funkci nervové soustavy.
  • Syrovátkový protein. Ten vám poskytne snadno vstřebatelné bílkoviny, které tělo bez problémů po náročném tréninku stráví.
  • Dalším osvědčeným suplementem, který může s nabíráním svalové hmoty pomoci, je pak také kreatin. Navíc také natáhne do svalů malé množství vody, a zlepší se tak i syntéza bílkovin. Účinnost kreatinu je ale jen dočasná, doporučujeme proto jeho užívání cyklovat.
  • Pro celkovou vitalitu a dokonce i sportovní výkon byste pa neměli vynechávat ani omega 3 mastné kyseliny pro zlepšení kvality spánku, minimalizaci rizika vzniku zánětlivých procesů i zlepšení funkce cévních stěn.

Pamatujte, že ke stravě i k tréninku byste měli vždy přistupovat s rozvahou. Kondici získáte zpět, ale nic neuspěchejte. Trpělivost růže přináší!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.