Strava, Zdraví

Káva s máslem: Vyzkoušejte trend „neprůstřelné kávy“

Neprůstřelná káva

Už jste slyšeli o bulletproof coffee neboli „neprůstřelné kávě“? Jedná se o vysokokalorický nápoj ze dvou ingrediencí – kvalitní černé kávy a přepuštěného másla. Mnozí sportovci, biohackeři, vyčerpaní rodiče i posedlí byznysmeni ho do svého jídelníčku zařazují jako tekutou snídani plnou energie. Jak je to s neprůstřelnou kávou doopravdy?

Neprůstřelná káva

„Bulletproof coffee“ – o co jde?

Bulletproof coffee nepředstavuje nic jiného než kávu, která je obohacena o určité zdroje tuků. Jejím průkopníkem byl americký biohacker Dave Asprey, který podobný nápoj ochutnal na cestách po Tibetu. Cítil se po něm báječně, i když se ve vysoké nadmořské výšce do té doby tak necítil. Tehdy šlo o čaj obohacený o jačí máslo – Asprey recept ale vylepšil po svém, čaj nahradil černou kávou a pro naše podmínky těžko sehnatelné jačí mléko nahradil přepuštěným máslem (například oblíbeným ghí) nebo MCT olejem (kterému se přezdívá Oktanový olej pro mozek). Asprey nápoji okamžitě propadl, začal se zajímat jeho účinky a postavil na své „neprůstřelné kávě“ milionový byznys.

Jak neprůstřelnou kávu připravit?

Příprava bulletproof coffee je naprosto jednoduchá. Jako první si připravte šálek kávy – pokud si doma připravujete klasické espresso, přidejte trochu vody navíc. Připravenou kávu vyšlehejte do krémové konzistence spolu se 2 lžícemi másla.

Proč je tak populární?

Podle Aspreyho má neprůstřelná káva pozitivní vliv na fyzické i duševní zdraví. Káva si po jeho popularizaci získala spoustu příznivců po celém světě, a to hlavně mezi vyznavači nízkosacharidových diet, kteří staví na příjmu tuků – Asprey totiž tvrdí, že mu káva, kterou pije každý den k snídani, pomohla změnit život a shodit 45 kilogramů. Za největší přínos bulletproof coffee je ale považován energizující účinek, který má díky vyšší kalorické hodnotě. Příznivci tvrdí, že právě díky vysokému množství energie a nízkému obsahu sacharidů se dá nahradit za některé z jídel dne. To se podle těchto příznivců hodí zvláště v případě, kdy dodržujete dietu postavenou tucích. Odborníci ale často oponují.

Nevýhodou bulletproof coffee je totiž absence důležitých minerálů a vitamínů, které jsou pro fungování našeho organismu nutné. Jejich doplnění v ranních hodinách je více než přínosné a doporučili bychom tak tímto nápojem snídani spíše nenahrazovat. Náhradou snídaně také přicházíte o všechny důležité makroživiny, které by snídaně měla obsahovat. Káva samotná po ránu navíc může být pro organismus i velkou zátěží (doporučujeme přečíst náš článek: Kdy pít kávu? Určitě ne po probuzení!). Pokud však do ní přidáte ještě přepuštěné máslo s vysokým obsahem tuků, můžete se potýkat s opravdu velkými žaludečními potížemi.

Pamatujte, že Asprey má sice řadu příznivců, ale  také mnoho kritiků, kteří jsou zejména z řad zdravotníků. Rádi bychom poukázali i na fakt, že Američan nemá žádnou medicínskou nebo výživovou kvalifikaci.

Závěrem

Neprůstřelná káva je jistě skvělým chutným nápojem, který stojí za vyzkoušení. Vlivem vysoké kalorické hodnoty vás perfektně zasytí a pomůže vám nastartovat den. Do nízkosacharidových a keto diet bude zajímavým ozvláštněním jídelníčku. Zároveň bychom byli více opatrní a nenahrazovali kávou klasické potraviny. Také bychom byli obezřetnější, pokud máte problémový cholesterol.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.