Cvičení

Indiánský běh: Způsob, jak získat fyzičku!

Indiánský běh: Způsob, jak získat fyzičku!

Běh je skvělá forma cvičení, která pomáhá zlepšit kardiovaskulární zdraví, zvýšit vytrvalost a spalovat kalorie. Ne každý má však klasický běh rád, protože je pro začátečníky poměrně fyzicky náročný. Indiánský běh je skvělá alternativa, díky které můžete běhu postupně přijít na chuť.

Jaký je tedy rozdíl mezi klasickým a indiánským během? To se dozvíte v tomto článku.

Indiánský běh: Způsob, jak získat fyzičku!

Co je to indiánský běh? 

Indiánský běh je technika běhu, která je vhodná, pokud s během začínáte. Spojuje střídání běhu a chůze, což umožňuje postupně zvyšovat běžeckou zátěž. Díky tomu si můžete běh nenásilným způsobem oblíbit. Také jste schopni v tomto pohybu déle vytrvat.

Pokud s během začínáte, těžko uběhnete první den 60 minut v kuse, aniž by vám to nějakým způsobem neublížilo. Právě proto je indiánský běh ideální volbou pro každého začátečníka, který chce s během začít.

Pro koho je indiánský běh vhodný? 

Nebyli bychom daleko od pravdy, kdybychom řekli, že pro všechny. Bohužel tomu tak úplně není, pro někoho je vhodnější a pro někoho méně. Začneme tím, pro koho není vhodný. To jsou především lidé s nadváhou nebo obezitou. Pro ty je doporučováno začít s prostou chůzí a jinými sporty. 

Kromě toho je indiánský běh dobrou variantou pro všechny začátečníky. Také pro lidi s cukrovkou nebo kardiovaskulárními problémy. Důležitá je však konzultace s lékařem.

Jak správně (indiánsky) běhat? 

Jak jsme zmínili výše, jde o střídání chůze a běhu. Více „oficiálních“ pravidel indiánský běh nemá. Kvalitní běžeckou obuv a sportovní oblečení bereme jako samozřejmost. Stejně tak krátký strečink dolních končetin po doběhnutí. 

I tak ale existuje pár rad, kterých je vhodné se držet. První radou je nízká intenzita, což znamená cca 50 %–65 % maximální tepové frekvence. To neznamená, že si hned musíte jít koupit sporttester s hrudním pásem. Jde o intenzitu zátěže, kdy jste schopni mluvit a výrazně se nezadýcháváte. 

Snažte se vyvarovat příliš rychlému běhu a nutnosti zastavovat. Do chůze byste měli přecházet postupně, pokud cítíte, že se zadýcháváte. Ze začátku je ideální režim 2:1 minutu běžet dvě minuty jít. Poměr měňte podle pocitu, fantazii se meze nekladou.

Výhody indiánského běhu 

  • Nespornou výhodou je pozvolný začátek a důraz na vnímání vlastního těla. Při běhu se tolik neunavíte a při chůzi se opět zregenerujete. Pokud budete indiánský běh praktikovat pravidelně, brzy dosáhnete dobré kondice a zvládnete i delší tratě. 
  • Tento pohyb – střídání běhu s chůzí – je pro naše tělo přirozený, pracuje s vlastní energií a učí se ji šetřit
  • Mezi další výhody patří prevence obezity a podpora imunity
  • Také vám může indiánský běh pomoct shodit přebytečná kila poměrně příjemným způsobem.

V každém sportu platí, že byste měli zátěž postupně navyšovat. Stejně tak to je i u indiánského běhu, u kterého byste s rostoucí kondicí měli náročnost zvyšovat, až část chůze z tréninku úplně vypustíte.  Nyní již víte, jak začít, tak hurá do toho!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.