Ostatní, Zdraví

Masážní pistole – kdy a jak ji využijete?

Masážní pistole

Masážní pistole dostaly svůj název díky svému tvaru a masáži, kterou vám dokážou poskytnout. Jedná se o populární pomůcku, která sice nenahradí zážitek od profesionálního maséra, ale je velmi dobrou alternativou.

Masážní pistole

Lze je zakoupit z mnoha zdrojů, jsou ekonomicky dostupné, skladné a jsou skvělým způsobem, jak si dát svalovou masáž, kdykoliv si budete chtít ulevit od bolesti svalů. 

V tomto článku vám ukážeme, jak fungují, kdy je použít, a poradíme vám, kde si jednu takovou pomůcku pořídit.

Jak fungují masážní pistole?

Masážní pistole funguje tak, že zvyšuje průtok krve ve svalech. To následně umožní, aby se k buňkám dostalo více živin a kyslíku.

To vše se děje na základě dvou principech – poklepem a vibrací. Perkuse neboli poklep pistole je podobná opakovanému úderu měkkého kladiva do svalu, což vede k relaxaci.

Vibrační terapie je podobná perkusní, ale místo přímého poklepávání využívá vibrační vlny. Odhaduje se, že perkusní terapie proniká do svalů o 60 % hlouběji než vibrační terapie.

A konečně, vibrační vlny mohou ovlivnit celé tělo, zatímco perkuse funguje pouze v jedné lokalizované oblasti.

Jak masážní pistole zmírňují bolest?

Existují dva způsoby, jak masážní pistole pomáhají zmírnit bolest.

První způsob spočívá ve zvýšení průtoku krve do svalů a následné zlepšení svalové funkce. Při zátěži svalů je potřeba hodně energie – právě svalová tkáň je významným konzumentem živin i kyslíku, které se do ni právě krví přivádí.

Za druhé, pokud naše svaly nedostávají potřebné množství kyslíku, dochází k hromadění kyseliny mléčné, která způsobuje bolest svalů. Pistole pomáhají přesunout kyselinu mléčnou ze svalů a urychluje její metabolizaci, čímž se snižuje bolest.

Kdy je vhodné masážní pistoli použít? 

Před cvičením 

Termín „zahřátí svalů“ znamená, že zvýšíme průtok krve do svalů, což vede ke zvýšení kyslíku ve svalu. To se děje především prováděním kardiovaskulárních cvičení.

Stejný efekt může způsobit i použití masážní pistole. Při masírování pistolí 15–60 sekund je dosaženo stejného výsledku jako při kardiovaskulárním cvičení.

Po cvičení 

Masážní pistole udržují adekvátní průtok krve, transportují další kyslík do unavených svalů po cvičení a odstraňují kyselinu mléčnou.

Pozátěžová svalová bolest (DOMS – Delayed Onset Muscle Soreness) se liší od bolesti bezprostředně po cvičení. DOMS se objevuje 1–3 dny po tréninku. Zjistilo se, že masážní  pistole může pomoci nebo bolesti dokonce předcházet.

Bolest svalů 

Kdykoli pociťujete bolest svalů, je vhodné použít masážní pistoli.

Kontraindikace pro použití masážní pistole 

Existuje i několik oblastí, kde by se masážní pistole neměla používat:

  • Aplikace přímo na kost
  • Masírování infikované či dokonce otevřené rány
  • Masírování pohmožděné oblasti

Kromě výše uvedených kontraindikací byste měli být opatrní při masírování u systémových onemocnění:

  • Osteoporóza (řídnutí kostí)
  • Přítomnost autoimunitní choroby, jako je revmatoidní artritida, lupus, zánětlivé onemocnění střev (Crohnova choroba a kolitida) a další.
  • Křečové žíly

Jakou masážní pistoli si pořídit? 

Výběr masážní pistole není úplně jednoduchý, protože je potřeba zvážit hodně parametrů. Zde je pár těch nejdůležitějších:

  • Amplituda udává, jak hluboko dojde tlak ke tkáni. Pro hloubkovou masáž je ideální 16 mm, pro relaxační masáže a podporu prokrvení se používá 12 mm.
  • Počet otáček za minutu (RPM)  méně otáček je vhodné na jemnou masáž, k uvolnění ztuhlých svalů jsou potřeba vyšší otáčky. Běžné je 2 000–3 200 RPM. Většina pistolí nabízí několik stupňů a otáčky si můžete nastavit.
  • Napájení  v dnešní době je naprostá většina pistolí poháněna akumulátory.
  • Hlučnost – hlučnost pistole by neměla být vyšší než 55 dB, jinak riskujete, že váš bude rušit její nadměrný hluk.
  • Hmotnost – doporučuje se vybrat co nejlehčí, aby vás z masáže nebolela ruka. Nejlehčí modely váží do 1 kg.
  • Puls (BPM) – čím vyšší síla vibrací, tím je masáž intenzivnější.

Frekvence udává sílu úderů, čím je tedy vyšší, tím je masáž intenzivnější. Norma je 25–55 Hz.

Nyní víte vše potřebné. Na široký výběr pistolí se můžete podívat na naši kategorii masážních pistolí.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.