Ostatní

Domácí solária – bronz jednoduše a doma

Solárium doma

Někteří lidé touží po opálení i v zimě, a proto se často zavírají do solária. Jak často do něj můžeme chodit, aby to bylo bezpečné? Jaké solárium si pořídit domů, abychom dosáhli kvalitního opálení? To vše se dozvíte v tomto článku.

Opalování doma

Jaký jste fototyp?

Zprvu bychom si měli říci něco o tzv. fototypech, které úzce souvisí s reakcí na opalování. Fototyp je geneticky daná schopnost kůže chránit se pigmentací proti nebezpečným účinkům UV záření. Fototypů je celkem šest.

První fototyp představuje osobu rusovlasou se světlou pletí a většinou i pihami, která se při pobytu na slunci vždy spálí.  Pro tyto osoby jsou solária riziková. Druhý fototyp má světlejší vlasy a občas pihy. Velmi snadno se spálí a naopak obtížně opálí.

V naší populaci je nejčastější třetí fototyp, který se zhnědnutím pokožky chrání. Opalování je tu tedy poměrně bezpečné. U čtvrtého a pátého fototypu dojde ke spálení velmi vzácně, tyto osoby nemají problém se opálit do hněda.

Mezi šestý fototyp patří především tmaví Afričané a domorodí Australané, kteří mají intenzivní pigmentaci a nikdy se nespálí.

UV záření v soláriích 

Světlo používané v soláriích je především dlouhovlnné ultrafialové pásma A a vede k rychlému zhnědnutí. Kratší vlnové délky pásma B je v soláriích používáno méně.

Stejně jako sluneční záření, i obě tyto pásma mají tzv. kancerogenní potenciál, tedy schopnost zahájit děje vedoucí ke vzniku kožních nádorů. Důležité je vždy dodržet doporučenou dobu slunění, ať už na přímém slunci nebo v soláriu.

Určitě slýcháte, že návštěva solária může způsobit rakovinu kůže. Jak tomu ale doopravdy je?

Nejnovější vědecké výzkumy ukazují, že správné využívání solárií může naopak chránit před rakovinou kůže. Postupná adaptace kůže na UV záření v soláriu totiž pomocí pigmentace zvyšuje její přirozenou ochranu před spálením. Právě spálení je společně s genetickými predispozicemi spojováno se zvýšeným rizikem rakoviny kůže.

Navíc jsou solária a jejich UVB záření zdrojem vitamínu D, jenž pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny. Na základě toho se doporučuje využívání solárií jako prevence spálení a také zdroj vitamínu D.

Jak často solárium využívat, aby to bylo bezpečné? 

Než začnete solárium využívat, je třeba určit typ kůže, vybrat nejvhodnější solárium a doporučit vhodnou dobu opalování. Nejdříve by měla být kůže vystavena nízké dávce UV záření a tato dávka by se měla postupně zvyšovat, aby došlo k požadovanému opálení.

Začíná se vždy počáteční opalovací kůrou, to znamená 10 návštěv během tří týdnů. Poté se opálení udržuje návštěvami 1–2 krát týdně. Ideální jsou pravidelné návštěvy, aby byla kůže přivyklá na UV záření a pravidelně se tvořil vitamín D.

Co je bezpečnější? Solárium nebo opalování na slunci? 

I tímto bychom chtěli vyvrátit mýtus, že solárium může způsobit rakovinu kůže. Není totiž žádný rozdíl mezi UV zářením ze sluníčka a ze solária. Opalování probíhá na stejném principu.

Výhody solária 

Solárium je skvělý způsob jak nahradit sluníčko v dlouhých zimních dnech, kdy si slunečního záření moc neužijeme. Někdo také ocení, že má v soláriu soukromí a více v něm zrelaxuje. Velkou výhodou je, že známe jejich přesnou intenzitu a po skončení opalování se sama vypnou.

Jaké solárium si pořídit domů?

Pokud plánujete koupi domácího solária, pak byste rozhodně měli vědět o značce HAPRO. Domácí solária HAPRO patří ke špičce v domácí opalovací technice. Za velmi příznivé ceny lze pořídit solárium s dlouhou životností, jednoduchou obsluhou a nadčasovým designem.

Vybírat můžete mezi soláriem obličejovým, jednostranném i oboustranném. Vyrábí se také v horizontálním nebo vertikálním provedení. Zakoupením domácího solária nemusíte čekat na léto a můžete si užívat opálení celoročně.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.