Zdraví

Otužování

Otužování

Otužování zažívá v uplynulých letech velký „boom“. Ponoření se do studené vody nám přináší zřetelné zdravotní benefity, což vám může potvrdit rostoucí počet celebrit, sportovců a trenérů, kteří se pravidelně otužují.

Co je otužování 

Není otužování jako otužování. Většina lidí si pod pojmem otužování představí sprchování nebo koupání ve studené vodě, může se sem však řadit celoroční sportování v přírodě, saunování a další praktiky.

Otužování

Proč se otužovat

Ač se to nezdá úplně přirozené, každodenní sprchování studenou vodou či občasné koupání v ledovém rybníce jsou ve skutečnosti velmi prospěšné jak pro naši mysl, tak pro naše tělo. 

Jak začít s otužováním

Nejlepší způsob jak začít je sprchování pod studenou vodou. I když se to může zdát jednoduché, vyžaduje to sílu, odhodlání a trpělivost. Pokud nemáte žádné předchozí zkušenosti, doporučuje se začít sprchovat běžnou sprchou a posledních 30 sekund dokončit studenou vodou.

V momentě, kdy si zvyknete na studené sprchy, zkuste si dát koupel ve studené vodě. 

Brzy se všimnete, že jste schopni čím dál tím více tolerovat chlad a nakonec se budete na ledovou sprchu či koupel i těšit. 

Speciálně u lidí se slabým imunitním systémem je velmi důležité začít s otužováním postupně.

Výhody

Jak již bylo napsáno výše, studená voda má nesčetné množství výhod pro tělo a celkovou pohodou. Zde je výčet těch nejčastějších a nejdůležitějších.

Pocity štěstí

Nejčastějším benefitem je zvýšení hladiny endorfinů, tedy hormonu, který má na svědomí pocity dobré nálady a štěstí. Snižuje riziko vzniku úzkostlivých stavů, deprese, zbavuje stresu a tlumí bolest.

Redukce hmotnosti

Další přínos je především pro lidi, kteří mají zpomalený metabolismus. Bylo prokázáno, že lidé pravidelně se sprchující studenou vodou mají rychlejší metabolismus. Podmínkou však bylo dodržování správné životosprávy. 

Kromě přímého zvýšení rychlosti metabolismu, stimulují také tvorbu hnědého tuku. Hnědý tuk je specifický typ tukové tkáně, která generuje energii spalováním kalorií.

Vyšší úroveň bdělosti 

Pokud se během dne cítíte unavený a ospalý, studená sprcha vás zaručeně probudí a navodí vyšší stav bdělosti. Chlad vás totiž  přirozeně stimuluje k hlubšímu nádechu, což snižuje hladinu CO2 v celém těle a pomáhá vám soustředit se.

Posílení imunitního systému

Vědecké studie zjistily, že studená sprcha zvyšuje počet bílých krvinek ve vašem těle. Tyto krvinky chrání tělo před nemocemi. Vědci se také domnívají, že tento proces souvisí se zvýšenou rychlostí metabolismu, která stimuluje imunitní odpověď. 

Otužování

Vaše tělo potřebuje vždy čas, aby si zvyklo na změnu. Stejně tak i u otužování bude nějakou dobu trvat, než si vaše tělo zvykne. 

Obecně je známo, že teplé sprchy jsou uklidňující a také mohou mít pozitivní vliv na naše zdraví. Na druhou stranu, studené sprchy vám mohou být ze začátku nepříjemné, z dlouhodobého hlediska však vašemu zdraví prospívají.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.