Zima je pro organismus bezpochyby nejnáročnějším ročním obdobím. Překvapivě mnoho lidí během ní bojuje s únavou, depresemi a nedostatkem energie. Málokdo si však uvědomuje, že důvodem těchto problémů může být nedostatek vitamínů.
Co jsou to vitamíny a kde je získat?
Ačkoliv potřebujeme tyto živiny v relativně malých množstvích, jsou nezbytné pro optimální fungování organismu a pro udržení našeho zdraví. I když je důležité přijímat vitamíny po celý rok, ještě důležitější jsou v zimním období, neboť tělo v tomto období zažívá více stresu a je tak náchylnější k nachlazení, chřipce a dalším zdravotním problémům.
Většinu vitamínů, které potřebujeme, můžeme získat ze zdravé a vyvážené stravy, někteří z nás však mají v uspěchaném životě potíže jíst tak, aby potřebné spektrum vitamínů přijali.
Užívání vitamínových doplňků je jedním ze způsobů, jak pomoci našemu imunitnímu systému zůstat v dobré kondici.
Které vitamíny v zimě doplnit?
Mezi nejdůležitější látky, které v tomto období nejvíce potřebujeme, patří vitamín C a D. Ty dokážou naši imunitu natolik podpořit, že můžeme přečkat zimní měsíce bez nachlazení a chřipek.
Vitamin D
- O důležitosti vitamínu D je v poslední době hodně psáno. Jeho funkcí je regulace množství vápníku a fosfátu v těle, pomáhá posilovat kosti a svaly a podporuje normální funkci imunitního systému.
- To, co odlišuje vitamin D od ostatních živin, je schopnost syntézy působením slunečního záření. V zimě je však obtížnější získat dostatek tohoto vitamínu, neboť se den zkracuje.
- Důležitým zdrojem jsou také potraviny, především vejce, mléko, máslo, tučné ryby a olej z tresčích jater. Získat však dostatek tohoto vitaminu pouze z potravy je velmi obtížné a proto doporučujeme užívat doplněk stravy.
- Rizikem výrazného nadužívání vitamínů D, ať už v podobě doplňků stravy nebo nadměrným příjmem potravy obsahující vitamin D, však může být předávkování. Důsledkem je zvýšené vstřebávání vápníku ze střeva a růst jeho koncentrace v krvi. Proto je důležité se držet doporučeného množství, které je 25-50 mg.
Vitamín C
- O vitamínu C je již dlouho známo, že přispívá k normální funkci imunitního systému, posiluje obranyschopnost organismu a zabraňuje nachlazení a chřipce. Dále pomáhá při rychlém hojení ran a detoxikaci organismu. Znám je také pro své blahodárné účinky na vlasy a pokožku.
- Mezi hlavní zdroje tohoto vitamínu patří brambory, tmavá listová zelenina, rajčata, citrusové plody a mnoho dalšího ovoce a zeleniny. Vzhledem k tomu, že jsou tyto potraviny v zimě méně dostupné, je vhodné vitamín C užívat v podobě doplňků stravy.
- Nutné podotknout, že vitamínem C se nelze předávkovat, neboť se rozpouští ve vodě a jeho nadbytek se snadno vyloučí. Doporučený příjem je však 80 mg, o něco vyšší bývá u osob s fyzickou nebo psychickou zátěží, u starších osob, u těhotných a kojících.
Pokud chcete “nakopnout” svoji imunitu a zajímá vás, jaké doplňky to dokážou, podívejte se na náš základní průvodce vitamíny, které podpoří normální funkci vašeho imunitního systému, když to nejvíce potřebujete.