Strava

Co je glutamin a jaké jsou jeho účinky?

Co je glutamin a jaké jsou jeho účinky?

Glutamin je aminokyselina produkovaná tělem a nacházející se v potravě. Podporuje imunitní a trávicí systém a plní mnoho funkcí ve vašem těle. I přesto si není spousta lidí jisto, zda ji má dostatek a užívají ji ve formě doplňků stravy.

Tento článek vysvětluje, proč je glutamin důležitý a z jakých potravin můžeme zajistit jeho dostatečný příjem.

Co je glutamin a jaké jsou jeho účinky?

Co je glutamin?

Jak již bylo zmíněno výše, glutamin je aminokyselina, jejíž hlavním cílem je sloužit jako stavební kámen pro bílkoviny. Kromě toho však plní i další funkce, jako je transport látek v krvi a boj proti škodlivým virům a bakteriím.

Stejně jako mnoho jiných aminokyselin existuje ve dvou různých formách: L-glutamin a D-glutamin. Jsou téměř totožné, ale liší se molekulárním uspořádáním.

Formou obsaženou v potravinách a doplňcích je L-glutamin. Některé doplňky jej uvádějí celým názvem, většina však používá širší termín glutamin. Zatímco L-glutamin slouží k výrobě bílkovin, D-glutamin se zdá být v živých buňkách téměř nevýznamný.

L-glutamin je produkován přirozeně ve vašem těle, ve skutečnosti je to nejhojnější aminokyselina v krvi a dalších tělesných tekutinách. Může se však stát, že je potřeba glutaminu ve vašem těle větší než jeho schopnost ho produkovat. V tomto případě jsou glutaminové doplňky stravy vhodnou volbou.

Zdroj glutaminu v potravinách 

Vzhledem k tomu, že je glutamin nezbytnou součástí bílkovin, je logické, že každá potravina obsahující bílkoviny bude obsahovat i nějaký glutamin.

Dobrým zdrojem bílkovin, a tedy i glutaminu, jsou především živočišné produkty. Dostatečnou konzumací masa, vajec a dalších produktů můžete zajistit i dostatek bílkovin a glutaminu.

Účinky na imunitní systém 

Jednou z nejdůležitějších funkcí glutaminu je jeho role v imunitním systému. Je hlavním zdrojem paliva pro buňky imunitního systému, včetně bílých krvinek a některých střevních buněk. 

Jeho hladina v krvi se může snížit při vážném zranění, popáleninách nebo operacích. Z těchto důvodů se po velkých úrazech často předepisují diety s vysokým obsahem bílkovin, diety s vysokým obsahem glutaminu nebo glutaminové doplňky stravy.

U zdravých jedinců lze však dostatečný příjem glutaminu získat stravou a přirozenou produkcí těla.

Účinky na střevní systém 

V lidském těle jsou střeva považována za největší část imunitního systému. Glutamin je důležitým zdrojem energie pro střevní buňky. Pomáhá udržovat bariéru mezi vnitřkem střev a zbytkem těla a napomáhá správnému růstu střevních buněk.

Účinky na nárůst svalové hmoty a výkon při cvičení 

Vzhledem k roli glutaminu jako stavebního kamene bílkovin, někteří vědci testovali, zda užívání glutaminu jako doplňku stravy, zlepšuje nabírání svalů nebo výkon při cvičení.

Některé výzkumy uvádějí, že glutaminové doplňky mohou snížit bolestivost svalů a zlepšit regeneraci po intenzivním tréninku. Neexistují však žádné důkazy, že tyto doplňky pomáhají při nárůstu svalové hmoty nebo síly. 

Je ale důležité poznamenat, že mnoho sportovců má ve své pravidelné stravě vysoký příjem bílkovin, což znamená, že mohou konzumovat velké množství glutaminu i bez doplňků.

Závěrem 

Doplnění glutaminu může být prospěšné, pokud vaše tělo není schopné produkovat optimální množství. Jako sportovní doplněk je pak vhodnou volbou pro ochranu a regeneraci svalové hmoty. Ať už jste aktivní sportovec nebo třeba vegetarián mohou být glutaminové doplňky prospěšné nejen pro vaše svaly, ale i imunitní systém.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.