Strava

4 mýty o umělých sladidlech

Jen těžko byste hledali kontroverznější složku potravy než umělá sladidla. Spousta lidí se umělých sladidel bojí, ale většina z toho, co jste o nich slyšeli, jsou jen mýty. Rozlište fakta od fikce, přečtením tohoto článku.

Je ohromující, kolik kontroverze  toto téma doprovází. Pojďme se na to podívat z vědeckého hlediska a udělat racionální závěry.

1. Po umělých sladidlech se přibírá

Lidé si rádi vymyslí důvod, kvůli čemu by mohli přibírat. Každá kniha o dietě za posledních 30 let si vybere něco, na co svalí vinu a řekne, „aha“. X za to může, odstraňte X a všechno bude perfektní“. 

Ani umělá sladidla nebyla zbavena tohoto osudu. Titulky o tom, jak se po umělých sladidlech přibírá, se šíří rychle. Naštěstí existuje mnoho studií, které přímo zkoumaly jejich účinek  na nabírání váhy a mohou tyto mylná tvrzení vyvrátit. 

V jedné studii se testovalo 41 lidí s nadváhou. K běžné stravě  jim byly podávány doplňky oslazené cukrem nebo umělými sladidly. Skupina s cukrem přibrala po 10 týdnech 1,6 kg, z čehož 1,3 kg byla tuková hmota; skupina, která konzumovala umělá sladidla neměla žádné reálné změny, co se týče tělesné váhy a tukové hmoty.

  • V další studii byla 30 lidem po dobu 3 týdnů podávána oslazená sodovka s vysokým obsahem buď fruktózy, nebo aspartamu (je to v podstatě stejné jako rozdíl mezi Colou a dietní Colou). Z tohoto průzkumu vyplývá, že nápoje oslazené cukrem opět způsobily nabírání váhy, zatímco soda oslazená aspartamem spustila hubnutí.
  • V New England Journal of Medicine byla publikována studie, do níž bylo náhodně vybráno 641 dětí ve věku od 4 do 11 let, které konzumovaly buď nápoje s umělými sladidly, nebo nápoje oslazené cukrem.Během 18 měsíců děti ve skupině s nápoji oslazenými cukrem přibraly na váze a měly naměřený vyšší tělesný tuk.  Na rozdíl od skupiny, co konzumovala nápoje s umělými sladidly. Takže celkově to v intervenčních studiích vypadá tak, že umělá sladidla, hlavně ve formě dietních nápojů významně nezpůsobují nabírání váhy a lze je konzumovat v případě, že se snažíte o redukci váhy.

2. Umělá sladidla jsou horší než cukr

Mezi obecná přesvědčení patří i to, že umělá sladidla jsou horší než cukr, protože dochází  k uvolňování hormonu inzulínu, a to vede ke zvýšení krevního cukru. Toto je snad jeden z nejčastějších a nejrozšířenějších mýtů týkajících se umělých sladidel.

První studie z roku 1998 ukázaly, že když byl aspartam přímo aplikován do buněk, které produkují inzulín, s množstvím uvolňovaného inzulinu to nic neudělalo. Nicméně, pokud se k tomu podá glukóza, zdá se, že výsledkem je malý urychlovací efekt, zvýšením inzulínogenní odpovědi glukózy.

  • V roce 2009 byla publikována studie , ve které lidé konzumovali buď sycenou vodu nebo dietní sodu. Celkově měla dietní soda velmi malý (statisticky nevýznamný) nárůst v uvolňování inzulinu, který se při všech záměrech a účelech neodlišoval od sycené vody. Zajímavé je, že dietní soda zvýšila sekreci bílkovinného peptidu podobného glukagonu, který hraje roli při hladu a metabolismu glukózy. 
  • Abychom to shrnuli, zdá se, že většina umělých sladidel skutečně nezpůsobuje výrazný nárůst inzulínu.

3. Umělá sladidla zničí vaši mikroflóru

  • Existují určité spekulace a obavy o tom, že mohou umělá sladidla změnit vaši mikroflóru. Kromě toho bylo také mnoho spekulací o tom, že změny v mikrobiální flóře mohou zapříčinit nabírání hmotnosti.

 Je několik věcí, které bychom k lepšímu chápání situace měli vědět.

  • U myší bylo prokázáno, že umělá sladidla v přiměřené až velmi vysoké dávce mohou způsobit negativní změny v mikrobiální flóře a že to může způsobit formu glukózové intolerance. Nyní je důležité poznamenat, že ne všechna testovaná umělá sladidla zapříčinila tento účinek a sacharóza sama o sobě způsobovala stejný fenomén. Kromě toho se u myší ani u lidí tyto údaje nějak významně neopakovaly.

 Takže můžeme říct, že u hlodavců existují důkazy, že některá umělá sladidla mohou změnit mikroflóru. Ale není potvrzené, zda se to stává i u lidí, při jakém množství, jakým způsobem a jaké jsou konečné důsledky.

4. Aspartam je jedovatý

Aspartam je několik posledních let tím nejvíce démonizovaným umělým sladidlem, které najdete v tisících produktů napříč trhem.

 Za velmi častý problém bývá uváděný fakt, že aspartam se v těle metabolizuje na extrémně škodlivý metanol. Ačkoliv je to pravda, stačí se na to podívat zcela racionálně – aspartam je podle odborných zdrojů asi 200krát sladší než běžný cukr. Jeden gram aspartamu tedy nahradí 200 g cukru. I když by výrobce použil celý gram aspartamu, na metanol se metabolizuje jen zcela zanedbatelné množství a sklenice ovocného džusu by v praxi obsahovala mnohem více metanolu než jakékoliv jídlo s aspartamem.

 Novější poznatky se již jasně shodují na tom, že v rozumné míře aspartam nepředstavuje žádný problém. Toto sladidlo bohužel není termostabilní a pokud si koupíte například protein na pečení, aspartam ztratí svoji sladivost. 

Shrnutí

Jedna ze základních pouček aplikovatelných nejen na lidskou výživu říká, že člověk by měl všeho užívat s mírou. A stejné pravidlo platí i v případě umělých sladidel. V redukční dietě jsou rozhodně umělá sladidla vhodnější než limonády s cukrem, stejně tak pomohou tyto složky potravy i kulturistům před soutěží.

Dokud to s nimi nepřeháníte, nevidím v jejich použití jediný problém. Při častější konzumaci je třeba dávat pozor na úplně jiné věc – například na nadměrnou stimulaci chuťových pohárků, která může vést k větší chuti na sladké.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.