Strava, Zdraví

Kolostrum: Svatý král k posílení imunity?

Kolostrum

Kolostrum je doplněk stravy bohatý na živiny a protilátky, které mohou nabídnout významné zdravotní přínosy.  Studie ukazují, že mohou pomoci posílit váš imunitní systém, zlepšit zdraví střev a zpomalit proces stárnutí.

Kolostrum – zázrak pro vaši imunitu

Ačkoliv je konzumace považována za bezpečnou, potencionální vedlejší účinky mohou zahrnovat průjem, nadýmání nebo plynatost.

Tento článek shrnuje, co kolostrum je, jeho výhody a možné nevýhody doplňků hovězího kolostra.

Co je kolostrum?

Kolostrum je obecně druh mléka, které savci produkují během prvních dnů po porodu. Je nabitý živinami a protilátkami jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, hořčík, vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E, které hrají zásadní roli při budování imunitního systému.

Podporuje růst a bojuje s nemocemi u kojenců. Může však být konzumován i během jiných fází života, obvykle ve formě doplňků. I když všichni savci produkují mlezivo, doplňky stravy se obvykle vyrábějí z mleziva krav. Tento doplněk je známý jako hovězí kolostrum.

Bovinní mlezivo je podobné lidskému mlezivu – je bohaté na vitamíny, minerály, tuky, sacharidy, bílkoviny bojující proti nemocem, růstové hormony a trávicí enzymy.

Doplňky hovězího kolostra se v posledních letech staly populárními, především díky jejich schopnostem podporovat imunitu, bojovat s infekcí a zlepšit zdraví střev.

Pro tyto doplňky se mlezivo z krav pasterizuje a suší na pilulky nebo prášky, které lze smíchat s tekutinami. Bovinní kolostrum má typicky světle žlutou barvu a jemnou chuť a vůni, která připomíná podmáslí.

Vysoce výživné

Bovinní kolostrum je extrémně výživné a obsahuje více živin než běžné mléko. Zejména má vyšší obsah bílkovin, tuků, sacharidů, hořčíku, vitamínů B a vitamínů A, C a E než kravské mléko. 

Zatímco kolostrum je bohaté na makroživiny, vitamíny a minerály, jeho uváděné zdravotní přínosy jsou většinou spojeny se specifickými proteinovými sloučeninami, mezi které patří:

  • Laktoferin – protein, který se účastní imunitní reakce vašeho těla na infekce, včetně těch, které způsobují bakterie a viry. 
  • Růstové faktory – jsou hormony, které stimulují růst. Bovinní kolostrum má zvláště vysoký obsah dvou proteinových hormonů, inzulínu podobných růstových faktorů 1 a 2 nebo IGF-1 a IGF-2. 
  • Protilátky – proteiny, známé také jako imunoglobuliny, které váš imunitní systém používá k boji proti bakteriím a virům. Bovinní kolostrum je bohaté na protilátky IgA, IgG a IgM.

Zdravotní výhody

Posílení imunity  

Bovinní kolostrum může posílit váš imunitní systém a pomoci vašemu tělu bojovat s původci onemocnění. Imunitu posilující účinky kolostra jsou způsobeny především vysokou koncentrací protilátek IgA a IgG. Protilátky jsou proteiny, které bojují proti virům a bakteriím.

Výzkumy ukazují, že doplňky s mlezivem mohou být zvláště účinné při posílení imunity u vrcholových sportovců.

Prevence a léčba průjmů

Sloučeniny v bovinním kolostru, zejména různé protilátky a protein laktoferin, mohou pomoci předcházet průjmu spojenému s bakteriálními a virovými infekcemi. 

Krávy mohou být navíc imunizovány proti specifickým kmenům bakterií, aby produkovaly kolostrum s vysokým obsahem protilátek, které mohou bojovat proti specifickým infekcím.

Tyto typy bovinního kolostra jsou považovány za hyperimunní a mohly by být účinným způsobem léčby určitých infekcí u lidí, jako jsou ty, které způsobují bakterie Escherichia coli (E. coli) a Shigella dysenteriae.

Studie například ukazují, že hyperimunní kolostrum může zabránit cestovatelskému průjmu, který je typicky způsoben bakterií E. coli. 

Zdraví střev

Bovinní kolostrum může posílit vaše střeva a bojovat proti infekcím v trávicím traktu. Studie na zvířatech i lidech ukazují, že hovězí kolostrum může stimulovat růst střevních buněk a posilovat střevní stěnu.

Tyto příznivé účinky jsou pravděpodobně způsobeny laktoferinem a růstovými faktory, které obsahuje.

Potencionální nevýhody 

Na základě omezeného výzkumu na lidech se hovězí kolostrum jeví jako bezpečné, přesto však může mít určité nevýhody.

Za prvé je to cena, která není zrovna nejnižší a mnoho lidí může odradit.

Lidé, kteří jsou alergičtí na mléko, by neměli konzumovat hovězí kolostrum. Produkty mohou být také vyrobeny s přísadami, které mohou obsahovat další běžné alergeny, jako je sója. 

V závislosti na tom, jak jsou krávy chovány, může hovězí kolostrum obsahovat antibiotika, pesticidy nebo syntetické hormony. Můžete si však zakoupit doplňky kolostra, které byly testovány, aby bylo zjištěno, že konečný produkt tyto sloučeniny neobsahuje. Mezi tyto doplňky patří například REFLEX Colostrum, který je i cenově dostupný.

Také není známo, zda jsou tyto doplňky bezpečné pro těhotné nebo kojící ženy. 

Kromě toho se někteří lidé mohou obávat etiky toho, jak je hovězí kolostrum získáváno a zda je odebíráno telatům, která ho potřebují.

A konečně, u hovězího kolostra mohou být problémy s bezpečností potravin. Pokud je ale bovinní kolostrum řádně pasterizováno, Salmonellu a další škodlivé látky by nemělo obsahovat.

Vždy však nakupujte doplňky s mlezivem z důvěryhodného zdroje.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.