Cvičení, Ostatní

Teqball: Když se zkombinuje fotbal a stolní tenis

Teqball

Teqball je míčová hra kombinující prvky fotbalu a stolního tenisu. Hraje se na speciálně zakřiveném stole (Teq Table) a je jedním z nejnovějších sportů, který se rychle rozvíjí na všech kontinentech. Teqball byl založen v Budapešti v roce 2014 a cílem je, aby se stal olympijským sportem do roku 2028.

Teqball

Tento sport přitahuje elitní sportovce a amatérské nadšence, jejichž ambicí je rozvíjet své technické dovednosti, koncentraci a výdrž.

Teqballové hry se hrají mezi dvěma soupeři (jednotlivci) nebo dvěma týmy po dvou (dvojice). Hry se hrají bodovacím systémem, kde lze získávat body jakoukoli částí těla kromě paží a rukou.

Teqball lze hrát na různém povrchu včetně písku, trávníku nebo krytých kurtech. Tento sport je bezkontaktní mezi hráči navzájem nebo mezi hráči a stolem, což pomáhá eliminovat riziko zranění při nárazu.

Použití správné techniky a jemnosti je v tomto sportu  mnohem důležitější než síla. To znamená, že je tento sport vhodný i pro ženy.

Teqball v České republice 

V České republice řídí teqball Česká asociace teqballu, která organizuje turnaje, kempy a promo akce. Mezi největší úspěchy českého teqballu patří umístění na mistrovství světa 2019. Díky tomu má český teqball ve světě velké jméno a patří k těm nejslibnějším, kteří se mohou přiblížit k boji o medailová umístění. K listopadu 2020 bylo v ČR evidováno 15 teqballových klubů.

Pojďme se podívat na základní pravidla teqballu:

  • Teqball lze hrát s míčem používaným ve fotbale, přičemž velikost pět je oficiální a doporučená. 
  • Jak již bylo zmíněno, teqball mohou hrát dva nebo čtyři hráči. 
  • Teqballový zápas se skládá ze tří setů. 
  • Každý set se hraje, dokud hráč/tým nedosáhne 12 bodů. 
  • Každý hráč/tým má dva pokusy na dokončení úspěšného podání. 
  • Hráči/týmy mění podání po každých čtyřech bodech. 
  • Je zakázáno dotknout se míče stejnou částí těla dvakrát po sobě. 
  • Je zakázáno vracet míč stejnou částí těla dvakrát po sobě. 
  • Každý hráč/tým může vrátit míč maximálně 3 doteky kteroukoli částí těla, kromě rukou a paží. 
  • Ve čtyřhře má družstvo maximálně 3 doteky, spoluhráči si však musí přihrát míč alespoň jednou. Během hry se nelze dotknout stolu ani soupeře. 

Ačkoliv zní pravidla poněkud přísně, pokud si plánujete teqballový stůl pořídit, můžete si pravidla přizpůsobit a udělat z tohoto sportu skvělou zábavu s přáteli.

Vybavení na teqball 

Mezi nejdůležitější vybavení, které je ke hře potřeba je samozřejmě stůl na teqball. Mezi špičku na trhu nyní patří stůl TEQ™ ONE, který vznikl díky dvouletému testování a zdokonalování. Výsledkem je inovativní a sofistikovaný tvar stolu, který zaručuje, že se míč vždy odrazí k hráčům. Síťka je tvořena z průhledného plexiskla, od které se balon odráží a hra je tak plynulá a nepřerušovaná.

Díky použitému materiálu je možné stůl použít uvnitř i venku. Celý stůl je odolný proti povětrnostním podmínkám včetně deště a slunečního záření.

Teqball

Proč začít hrát teqball? 

Není novinkou, že má tato hra pozitivní dopad na rozvoj hráčů. Vyžaduje totiž velmi dobrý um zpracování míče a má velký vliv na rozvoj techniky, koordinace, soustředění a rychlosti rozhodování.

To však neznamená, že nemůžete s tímto sportem začít i vy. Teqball totiž není pouze pro vrcholové sportovce, ale i pro amatérské hráče, kteří mají rádi zábavu!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.