Cardio trenažéry, Nákupní rádci

Jak vybrat veslovací trenažér?

Veslovací trenažer je třeba vybírat podle toho, kdo a s jakou intenzitou na něm má cvičit. Samozřejmě je třeba zohlednit i váhu a výšku osob, které mají veslovací trenažér používat. Jiné veslo bude vyhovovat pro kondiční šlapání na redukci tuku 70 kg ženy a jiný pro každodenní veslařský trénink 100 kg aktivního sportovce.

Při výběru je třeba zohlednit váhu a výšku cvičence, který bude rotoped používat. Pro životnost stroje a komfort cvičení je nejdůležitější mechanismus vytvářející odpor při veslování, pojezd sedáku a nášlapy na nohy.

Za jednu z nejzásadnějších věcí pak považujeme zajištění záručního servisu u zákazníka doma a dostupnost náhradních dílů, která bývá hlavně u levnějších značek problémová. Zákazníci si to často neuvědomují, ale u většiny nespecializovaných prodejců je třeba trenažér v případě problému rozebrat a zaslat na reklamaci, což je velmi nepříjemné a zdlouhavé.

Na trhu je ale i několik specializovaných firem, které stejně jako my zajišťují servis u zákazníka doma v případě poruchy stroje. Pokud tedy se strojem máte nějaký problém, technik dojede na místo a závadu odstraní, případně na naše náklady stroj odveze a přiveze.

Jakou vybrat konstrukci veslovacího trenažéru

  • Veslovací trenažery nabízí až 6 různých konstrukcí, které se liší velikostí stroje, posedem, komfortem a plynulostí záběru a životností. Pokud si chcete užít příjemný trénink, rozhodně se vyhněte levným a nekvalitním modelům, které by vás od tréninku zbytečně odrazovaly. Nikdo nemá chuť veslovat na stroji, který vrže, má nepříjemný, trhavý záběr a nohy vám v nášlapech pořádně nedrží.

Veslovací trenažéry s pružným lanem

Toto je jedna z nejlevnějších variant veslovacích trenažérů, zátěž je vytvářena gumovým expanderém, který se při veslování napíná. Tento typ vesel bychom vyloučili jako první, mají naprosto nevhodný, nepřirozený průběh záběru a lana se časem vytahají.

Tlumičové veslovací trenažéry

  • Odpor u těchto strojů je vytvářen hydraulickými tlumiči. Levnější modely mají jen pevné tlumiče (zátěž se nastavuje posuvem páky po rukojetích, ergonomie záběru je velmi nepřirozená a mají omezený rozsah pohybu).
  • Pokročilejší systém využívá nastavitelné tlumiče s otočnou koncovkou (zátěž měníte jednoduše otočením koncovky se stupnicí, záběr na nich odpovídá klasické veslici, umí i menší zátěže).
  • Společnou nevýhodou tlumičových vesel je životnost tlumičů, které u levných vesel zpravidla nevydrží ani záruku, u značkových vesel se pak pohybuje okolo 2 až 5 let.

Veslovací trenažéry s magnetickou brzdou

Nejrozšířenější typ pro domácí používání. Záběrový odpor je vytvářen sadou permanentních magnetů, jejichž přibližováním či naopak vzdalováním od setrvačníku se mění síla magnetického pole a brzdný účinek.

Pohyb lišty s magnety probíhá buď otočným regulátorem ručně, případně servomotorem (u elektronicky ovládaných vesel s programy). Výhodou je tichost brzdy, široký rozsah zátěží a u kvalitně provedených modelů dlouhá životnost.

Jednotlivé modely se liší počtem magnetů a tím i maximální možnou zátěží, kterou umí vyvinout. POZOR na úplně levné modely osazené nekvalitními komponenty, u nichž bývá záběr trhavý, a hlavně jsou osazeny levným navíjecím mechanismem s nevalnou životností.

Variantou magnetické brzdy je brzda indukční (elektromagnetická), která je ale poměrně málo rozšířená, vhodná spíše pro terapeutické či medicínské účely, a to pro svou přesnost. U indukční brzdy je u setrvačníku napevno instalována cívka s elektromagnetem, počítač řídí proud v cívce a tím sílu magnetického pole. Nevýhodou jsou velmi drahé opravy v případě poruchy základové desky, či počítače

Veslařské trenažéry vzduchové

  • Vzduchová vesla jsou další velmi oblíbenou skupinou, které jsou často využívány pro domácí sportovní trénink i pro komerční účely. Jejich principem je „větrák s lopatkami“, kterému se reguluje přívod vzduchu a tím odpor záběru. Tato vesla mají velmi příjemný a přirozený záběr, nevýhodou je o něco vyšší hlučnost oproti veslům magnetickým.
  • To částečně řeší veslovací trenažéry s pravděpodobně nejdokonalejším systémem a to vzduchovo-magnetickou brzdou. Ty v sobě kombinují výhody magnetické a vzduchové brzdy, mají největší rozsah zátěží a umožňují i pokročilé funkce jako možnost využití automatických tréninkových programů, případně programů řízených tepovou frekvencí. Ty vyhovující nejširší skupině zákazníků, ženám, mužům začátečníkům i aktivním sportovcům.

Méně rozšířené jsou veslovací trenažéry s vodním médiem, u kterých se v nádobě s vodou roztáčí lopatky a omezením množství vody klapkou, případně jejím množstvím se regulujete zátěž. Nevýhodou je nepatrně vyšší hlučnost, a ne pro každého příjemný zvuk bublající vody.

Záběr je ale příjemný, přirozený a plynulý, stejně tak životnost těchto strojů je dlouhá. Zmínit je třeba nutnost občasného použití chlorových tablet, aby voda zůstala nezávadná.

Veslovací trenažéry a pojezd sedáku

  • Životnost u veslovacích trenažerů také určuje kvalita a typ pojezdu. U levnějších modelů najdeme plastové pojezdy bez ložisek, nebo jen kovová pouzdra, která se i při domácím používaní rychle opotřebí. Proto je lepší vybírat kvalitnější vesla která mají pojezd s ložisky. I zde záleží na kvalitě materiálu vlastních koleček a preciznosti zpracování. Rozhodně se nevyplatí kupovat nejlevnější varianty vesel, ale zvolit alespoň střední třídu strojů, u nichž je záruka že jsou osazeny kvalitními komponenty.

U vybraných veslovacích trenažérů renomovaných výrobců (např. FINNLO, TUNTURI, CONCEPT …) jsou pak použity pokročilé systémy pojezdů které zajišťují podstatně tišší chod, delší životnost i při extrémním zatížení a vyšší stabilitu sedáku.

Nášlapy veslovacích trenažérů

  • Pokud si pořizujete veslařský trenažér na opravdu pravidelné a intenzivnější tréninky, výběr použitých nášlapů by pro vás mělo být zcela zásadní, jelikož kvalitní a pevné držení nohy je při veslování opravdu důležitý.
  • Jednodušší jednodílné pedály mají dvě zásadní nevýhody – nelze je nastavit dle velikosti nohy a natáčí se jen na ose, neumožňují tedy přirozené zvedání paty v přední fázi pohybu.

Vícedílné profesionální nášlapy jsou tak mnohem lepším řešením a výjimečně je tam nejdete už i u některých domácích modelů v cenové relaci okolo 15-20 000 Kč. Profesionální vesla vyšších cenových kategorií jsou jimi osazeny vždy. Tento typ nášlapů umožňuje nastavení polohy chodidla dle velikosti nohy i přirozený pohyb paty v přední fázi pohybu.

Jaké vybrat ovládání zátěže veslařského trenažéru?

Vesla rozdělujeme dle ovládání na manuální a elektronické.

Manuálně ovládané stroje mají buď otočný regulátor nebo posuvnou páčku, díky které snadno nastavíte požadovanou zátěž. Pokud chcete zátěž změnit, musíte přestat veslovat a zátěž ručně změnit.

veslovacích trenažérů s elektronickou změnou zátěže je možností více. Odpor lze také regulovat ručně, ale děláte to tlačítky + a – na displeji počítače (případně u vybraných modelů FINNLO bezdrátově přímo na rukojeti stroje), nebo můžete zvolit některý z přednastavených automatických programů, které budou zátěž korigovat sami dle zvoleného profilu trati (jeho průběh vidíte na displeji), či vaší tepové frekvence (snímané hrudním pásem).

Jakou vybrat nosnost veslařského trenažéru?

Nosnost trenažeru si dovozce či výrobce určuje sám, a né vždy jsou dané údaje stoprocentně reálné. Nosnost veslovacího trenažéru vždy souvisí s masivností rámu a kvalitou pojezdu.

Vždy tedy doporučujeme orientovat se především podle váhy stroje, která vám napoví kolik je na stroji materiálu, jak masivní rám je a co vydrží. Záleží samozřejmě i na kvalitě zpracování a použitých materiálech, což na první pohled těžko poznáte.

Pro občasné ryze kondiční veslování lehčích, drobnějších osob lze při požadavku na co nejnižší cenu koukat na stroje v cenách okolo 7 až 10 000 Kč (levnějším strojům doporučujeme se vyhnout).

Pro rodinné využití a pravidelné kondiční veslování jsou použitelné stroje okolo 13 až 20 000 Kč, no a veslovací trenažér který má vydržet každodenní sportovní trénink 100 kg člověka, či silovější zatížení se bude pohybovat zhruba okolo 20-30 000 kč.

Veslovací trenažéry a jejich uskladnění

Veslovací trenažéry můžete ve většině případů snadným způsobem složit, nebo sklopit do úsporné polohy a díky tomu v době netrénování ušetřit značný prostor v místnosti.

Pro snazší přesun jsou trenažery vybaveny přepravními kolečky.

Měření tepové frekvence

Měření tepu je klíčovým údajem pro účinné cvičení ať už ke spalování tuku, nebo fyzickou kondici.

Levnější veslovací trenažéry nemají snímání tepu vůbec, lepší stroje jsou vybaveny integrovaným přijímačem na signál od hrudních pásů, měřícím tepovou frekvenci s přesností EKG (ať už analogově, nebo přes Bluetooth). Hrudní pás, který máte přes hrudník pak vysílá bezdrátově informaci do počítače trenažéru a ten ji následně zpracovává.

Výhody koupě veslovacího trenažéru u specializované firmy

Osobně bych věci jako je jízdní kolo, sekačka, nebo právě fitness trenažér nikdy nekoupil v klasickém všeobecném eshopu nebo marketu, protože ze zkušenosti vím, že cokoli následně člověk potřebuje, má většinou smůlu.

Při koupi u specializované odborné firmy získáte řadu výhod:

  • možnost dodání veslařského trenažéru včetně montáže technikem u vás doma
  • poprodejní poradenství s obsluhou produktu, pokud si nebudete s čímkoli vědět rady – námi prodávané produkty známe a s jejich obsluhou vám rádi poradíme
  • zajištění záručního servisu technikem přímo u vás doma – pokud budete mít se strojem jakýkoli problém, bez nutnosti veslovací trenažér rozebírat a posílat na servis k prodejci či dovozci jak je bohužel běžné u většiny firem
  • prodlouženou záruku – na většinu strojů nabízíme prodlouženou záruku a to na celý stroj, případně jeho nejdůležitější části. Proto pokud je pro vás délka záruky důležitá, vždy si před koupí pečlivě zkontrolujte skutečnou délku záruky poskytované prodejcem na jednotlivé části stroje.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.