Nákupní rádci, Posilovací stroje

Jak vybrat posilovací stroje a lavice?

Posilovací stroje domů si pořizují dvě rozdílné skupiny uživatelů:

  • První skupinapro které se posilování stalo koníčkem a chtějí dosáhnout nárůstu svalové hmoty a síly je důležité zvolit sestavu, která obsáhne všechny důležité cviky a svalové partie, umožní cvičení s dostatečnou zátěží a s použitím „volných vah“, tedy činek. Posilovací stroj domů většinou kupují kvůli úspoře času při dojíždění do posilovny, či z důvodu cvičení v pohodlí domova kdykoli mají chuť a čas, bez nutnosti čekání na obsazený stroj.
  • Další skupinou jsou pak kromě mladých lidí i lidé středního a staršího věku, jejich volbou bývá většinou universální posilovací věž, případně doplněná obyčejnou polohovací lavičkou umožňující cviky s jednoručními činkami. Tato skupina zákazníků si domů pořizuje věž ze zdravotních nebo estetických důvodů, pro zdravý vzhled bez ochablých svalů, vrstev tuku a bolavých zad.

Ať už patříte do jedné nebo druhé skupin uživatelů, neměli byste opomenout procvičení důležitého „svalového korzetu“ tedy břišních svalů a vzpřimovačů páteře, k čemuž slouží samostatné specializované lavičky.

Posilovací lavice 

Posilovací konstrukce a věže

  • Posilovací lavice s nastavitelným sedákem a polohovatelnou zádovou opěrkou je základem každé posilovny. Tato lavička se dá využít jak na cvičení s jednoručními činkami, tak v kombinaci s velkou činkou, kdy stojan může být samostatně, nebo součástí lavice (což je s ohledem na variabilitu a množství cviků lepší).
  • Další důležitý komponent domácí posilovny je pak horní a spodní kladka umožňující procvičení mnoha svalových skupin celého těla. K tomu lze využít buď samostatnou horní a spodní kladku, nebo rovnou celou posilovací věž, která kladky kromě dalších stanovišť obsahuje také.

Posilovací stroje a kvalita rámové konstrukce

Dovoz a výroba strojů nebo jednotlivých dílů je čím dál častěji z dálného východu, a přestože vypadají srovnatelně s věžemi kvalitními, jsou většinou materiálově šizené a konstruované na oko zákazníka.

Mají většinou spoustu stanovišť, nesplňují ale základní požadavky na kvalitu, bezpečnost a ergonomii pohybu. Většinu cviků pak na nich vůbec nelze správně provést, cvičení je nepříjemné a ze stroje se tak postupně stane odložený „věšák“.

  • Při výběru posilovacího stroje či lavičky je zcela zásadní, zda nabízí polohování jednotlivých opěrek a adaptérů pro maximální přizpůsobení konkrétních tělesných proporcí člověka. Cvičení je pak komfortní a nedochází k poškozování kloubů a šlach.
  • Levnější stroje bez možnosti polohování alespoň základních částí stroje nedoporučujeme kupovat. U posilovacích lavic na činky je pak důležitá velikost a rozsah nastavení úhlu sedáku a zádové opěrky vzhledem k požadovaným cvikům a minimálně výškové nastavení kopače.

Posilovací stroje a typ závaží

Zátěž u posilovacích strojů a věží tvoří buď samostatně doobjednané kotouče a činky, kde požadovanou váhu naložíte na patřičné nakládací trny na stroji. Při dokupování kotoučů na stroje je třeba hlídat, aby díra vrtaná v kotouči odpovídala průměru nakládacího trnu na stroji.

Druhou variantou je kompaktní sada cihliček, u nich požadovanou zátěž nastavíte zastrčením kolíku do správné cihličky. U těchto strojů by cihličky měly být kovové s pojezdovou vložkou, zaručující tichý a plynulý chod.

Samostatnou skupinu tvoří posilovací stroje se speciálními tlumiči plněnými dusíkem, u věží této konstrukce měníte zátěž jen posuvem páky po tlumiči (např. FINNLO Bio Force)

1/ Posilovací stroje – kladky a převody

Převodová lanka a kladky jsou velmi důležitou částí posilovacích strojů. Životnost lanek je daná kvalitou použitých materiálů a zvolením správného průměru lanka.  U kladek je důležité osazení ložisky, a hlavně pevnost materiálu v kterém je ložisko osazeno. Servis převodových lanek a kladek je celkem nákladný, a proto je lepší vyhnout se levným strojům s nekvalitními komponenty.

2/ Posilovací stroje, lavice a možnost jejich složení

Některé posilovací lavice a stroje jsou navrženy tak, že je lze po docvičení více či méně složit a vy tak ušetříte místo. Ne vždy je to ale šťastné řešení, hlavně u levnějších neznačkových lavic pak dochází po několika cyklech složení k „vychození“ spojů a jejich nestabilitě.

3/ Posilovací stroje a jejich cena

  • Cena stroje vždy souvisí s jeho kvalitou a komfortem cvičení na stroji. Popisky bohužel vytváří sami dovozci či výrobci strojů a jejich hodnocení jsou velmi často zcela neobjektivní. Pokud se někdo domnívá, že koupí kvalitní posilovací věž se širokou škálou cviků za cca 10 000,- Kč bude velmi zklamán, i když věž působí na obrázku a popisem dobře.
  • Před koupí je dobré si porovnat cenový rozsah u požadovaného typu stroje a zvolit dle požadované kvality patřičnou kategorii (pokud tedy chci koupit např. posilovací lavici se stojanem na činku a v nabídce jsou modely od 2 do 12 000,- Kč pak pro nenáročné domácí použití bude rozumnou volbou lavice za cca 5-7 000,- Kč, tedy zlatá střední cesta.
  • Kdo požaduje maximální komfort při cvičení a patřičnou variabilitu patrně sáhne po značkovém výrobku vyšší cenové relace, každopádně ale doporučujeme vynechat nejlevnější modely (jejich cena je vždy na úkor kvality a jsou pro zákazníky jen zklamáním).

4/ Posilovací stroje – záruka a servis

Velmi důležitou věcí je délka záruky a zajištění servisu a náhradních dílů na posilovací stroje. Výhodné je zakoupit stroj u firmy zajišťující servis v případě poruchy u zákazníka (stroj pak není třeba nikam vozit či posílat na reklamaci, jak je to běžné u většiny prodejců a eshopů, ale technik přijede k Vám a závadu odstraní).

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.